www.car.cz
 

Další závod FIA GT se jel ve Francii. Vonka opět bodoval
     Pavel Jelínek


Pětadvacet posádek, z toho osm ve slabší třídě N-GT, se představilo při třetím závodě mistrovství FIA GT. Mezi jezdci se slabšími vozy se představil i náš zástupce Jan Vonka, tentokráte ve dvojici s Italem Maurem Casadeim.

Kvalifikaci, stejně jako v minulém závodě, ovládly vozy Saleen týmů Konrad a Vitaphone s posádkami Konrad/Seiler/Lechner jr. a Bartels/Alzen. Třetí a páté místo patřilo týmu BMS Scuderia Italia a jejich Ferrari 550 Maranello s posádkami Cappellari/Gollin a Bobbi/Gardel. Čtvrté místo si vyjel JMB Racing a trojice Wendlinger/Wolff/Lechner, jediný Lister do závodu nasadil Creation Autosportif a za jeho volantem se střídala dvojice Campbell-Walter/Derbyshire, do závodu odstartovali ze šestého místa. Mezi slabšími vozy byl v kvalifikaci o desetinu sekundy lepší Simone s Pescatorim na Ferrari 360 Modena před trojicí vozů týmu Freisinger v pořadí Maassen/Luhr, Ortelli/Collard a Fomenko/Vasiliev. Vonka skončil osmý se ztrátou devíti sekund.

Start do závodu se nejlépe povedl Bartelsovi, když po prvním kole projížděl cílovou rovinkou na vedoucí pozici, a toto umístění se svým týmovým kolegou udržel až do konce závodu. Jednalo se o první vítězství vozu Saleen v šampionátu. Druhý z těchto vozů měl problémy při své první zastávce v boxech a propadl až na šesté místo, navíc byl dodatečně penalizován 50 sekundami za nerespektování příkazu komisařů k opravě karoserie. V cíli závodu to znamenalo páté místo. Stejnou penalizaci obdrželo startovní číslo 1, tedy Bobbi s Gardelem, za zavinění kolize se stájovými kolegy.

Tato penalizace odsouvá Bobbiho s Gardelem ze druhého na čtvrté místo v cíli, na druhé místo se dostal se ztrátou 38 sekund na vítěze posádka Wendlinger/Wolff/Lechner, třetí i přes zmíněnou kolizi dojíždí do cíle závodu Capellari a Gollin. Šestí jsou Peter a Babini z týmu G.P.C. Giesse Squadra Corse s vozem Ferrari 575, sedmý Lister týmu Creation Autosportif. Výsledky jsou zatím neoficiální, neboť stáj BMS Scuderia Italia se proti rozhodnutí o penalizaci své posádky odvolala. Vítězové kategorie N-GT, Maassen s Luhrem, cílem projíždějí jako osmí celkově se ztrátou dvou kol na vítězný Saleen. Druhé a třetí místo patří také týmu Freisinger, druzí skočili Ortelli a Collard a třetí Rusové Fomenko a Vasiliev.

Vonka má sice problémy se zadní nápravou, ovšem po opravě v boxech pokračuje dál a v cíli mu patří pátá pozice se ztrátou 21 kol.

Průběžné pořadí stále vedou Gollin s Cappellarim se ziskem 26 bodů, Gardel s Bobbim na druhém místě získali zatím 21 a Lechner s Wolfem a Wendlingerem 13 bodů. Vítězové závodu si připsali první letošní body a společně okupují čtvrté místo.
Slabší kategorii vede Ortelli s Collardem a 24 body, následují Maassen s Luhrem s 20 a Simone S Pescatorim s 16 body. Vonka při svých dvou startech zatím nasbíral 7 bodů a patří mu jedenáctá pozice.


Další závod se koná za dva týdny na německém Hockenheimu, na konci měsíce pak následuje Brno.


Kamil Dušek


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose