www.car.cz
 

Superfund EURO F3000 series v Brně – první start T. Kostky
     Pavel Jelínek


Pěkné přestavení předvedl první závod letošního ročníku Superfund Euro F3000 series. Tato série pro identické vozy Lola B99/50 s motorem Zytek letos získala patronaci sponzora v investiční firmě Superfund, která už v minulosti měla zájem o sponzorství v motorsportu, a je příslibem pro budoucnost této série.

Zájem médií i diváků u příležitosti startu Euro F3000 na brněnské dráze vzbudila také přítomnost slavného závodníka Nikiho Laudy, jenž povzbuzoval k dobrým výkonům svého syna Mathiase. Nás mohl těšit start českého závodníka Tomáše Kostky, startujícího v teamu John Village Automotive, jehož start na poslední chvíli zajistila agentura BPA.

Již ve volných tréninkových jízdách ukazovali svá záda jezdcům především loňský brněnský vítěz Ital Fabrizio Del Monte a Holanďan Nico Pastorelli.

V kvalifikaci si nejlépe vedl a pole positions si zajistil Fabrizio Del Monte, který předvedl časem 1:49:061s dosaženým v 9 kole měřeného tréninku také nejlepší zajeté kolo celého víkendu. Tento čas odpovídá průměrné rychlosti 178,348Km/h.
Ranní warm up pro poslední doladění vozů před závodem nejlépe využil Rakušan B. Auinger ze stáje Euronova.

Na startovním roštu stáli vedle sebe včele F. Del Monte před rakouským závodníkem N. Siedlerem a Holanďanem N. Pastorellim.
Po startu se ujal vedení F.Del Monte, který se začal svým soupeřům ihned vzdalovat. Na druhém místě jezdil N. Pastorelli, třetí pak N. Siedler. Start se vůbec nepovedl ze čtvrtého místa startujícímu J. Reidovi, jenž se po protočení kol na startu ocitl v hloubi pole. Náš Tomáš Kostka byl po startu na 13. místě. Závod byl restartován ve 4. kole po nehodě T. Gravese a F. Del Monte přišel o svůj náskok.

lauda od Ivo NesrovnalaPo restartu opět F. Del Monte začal ujíždět svým soupeřům, druhý byl Siedler a třetí Pastorelli.
V kole 6 ostoupil jeden ze dvou brazilců ve startovním poli A. Khodair z teamu ADM motorsport.
Startovním polem se probíjel druhý z brazilců Christiano Tuta Rocha, jenž startoval z posledního místa na startovním roštu, nakonec musel po souboji s ním v 21. kole vzdát syn Niki Laudy Mathias pro porouchaný stroj.
Ital Fabrizio Del Monte pokračoval v suverénní jízdě až do 25. kola v němž byl závod kvůli dešti zastaven. Bylo odjeto přes ¾ závodu, jezdcům se tedy započítalo pořadí z 25 kola z celkkově 28.Druhý skončil Rakušan N. Siedler a třetí Holanďan N. Pastorelli.

Českého fanouška potěšilo 11. místo Tomáše Kostky, který přesedlal díky BPA z formule 3 do EURO F3000 series zatím ke svému prvnímu závodu v F3000.
Mužem závodu, jenž se vyhlašuje vždy po každém závodě byl zvolen Christiano Tuta Rocha, za postup startovním polem. Závodu se zůčastnil také bratr jezdce F1 Sven Heidfeld z Německa.
Nejrychlejší kolo závodu zajel F. Del Monte ze stáje GP Racing , a to 1:51:506s.

Další závod uvidí diváci v Portugalském Estorilu na konci května.

Bodové ohodnocení jezdců zde:

1. F. Del Monte 10 b.
2. N. Siedler 6 b
3. N. Pastorelli 4 b.
4. B. Auinger 3 b.
5. „Babalus“ 2 b.
6. Tuka Rocha 1 b.

Vláďa Rožánek, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose