www.car.cz
 

Zima a fyzika - tedy základní fyzikální zákony
     2.2.2007 19:24 - tisková zpráva


Co jste měli ve škole z fyziky? Že Vám dělala potíže? Nicméně tam mohla neznalost základních fyzikálních zákonů znamenat maximálně pětku, ale na silnici nás může stát i život. Vždyť stačí třeba jen jedna jízda v zimních podmínkách, abychom se přesvědčili, kolik z nás by si z fyziky zasloužilo pět mínus.

Kolik z nás si neuvědomuje, třeba už při otevírání vozu, že voda mění skupenství a prostě při mrazu zamrzá, a že na to musíme být připraveni (dolévat nemrznoucí kapaliny, potírat gumová těsnění glycerinem nebo jelením lojem, parkovat bez zatažené ruční brzdy), že musíme zabránit opocování či namrzání oken zevnitř vozu tím, že si před nástupem očistíme šaty i boty od sněhu, a že prvních pár minut pojedeme s otevřeným okénkem, aby vydechovaná pára mohla unikat.

Při jízdě si pak musíme uvědomovat i další nezvratné fyzikální zákony o tření, nakloněné rovině a odstředivé síle. Nezapomeňme také, že styčná plocha našich pneumatik se silnicí je menší než čtyři dlaně. Musíme tedy brzdit přerušovaně, střídavým sešlápnutím a uvolněním brzdového pedálu v rychlém rytmu, tak, aby kola neměla čas zablokovat.

Výhodu mají sice vozy s ABS, u kterých přerušovaně brzdí automatika, ale i tady platí fyzikální zákony a rychlost se nesmí přehánět. Zvláštní pozor musíme pak dát při přechodu z vozu s ABS na vůz bez něj!

Pamatujme také na to, že hlavní silnice může být bezpečně sjízdná, ale při sjezdu na vedlejší se můžeme dostat do zcela jiných podmínek! Zvlášť nebezpečné je také náhlé náledí na mostech, v lesních úsecích, vyjetých podélných stopách, či na dláždění. A co teprve dokáží zbytky posypu, vynesené v zatáčkách, které změní vozovku v šotolinovou pastičku!

 InfoServis ÚAMK ČR


 
 
Fotogalerie:   Motoskijöring Cup 2007 zahájen v Benešově

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose