www.car.cz
 

Veteránský Winter Trial 2007 projel nejen Českem
     14.2.2007 19:07 - Pavel Jelínek


Zimní dálková rallye pravidelnosti veteránských automobilů opět po roce využila také české silnice a stejně jako vloni zavedl program soutěže posádky ze šesti evropských zemí na náročné tratě rychlostních zkoušek Rallye Český Krumlov, ale i na severočeský mostecký okruh, do Orlických hor, či na Moravu.

 

Winter Trial 2007, pořádaný společností Classic Car Events, odstartoval v neděli 28. ledna v nizozemském Valkenburgu a hned na úvod čekala účastníky etapa vedoucí přes německý Nürburgring až do Würzburgu. Cíl pondělní části soutěže pak přivítaly Karlovy Vary, odkud  po přenocování vyrazil peloton krásných veteránských speciálů na okruh do Mostu a poté nabral směr Polsko a pak se opět vrátil na naše území, mimo jiné na poutní místo v Letohradě. Na trase byly i Brno, kde se navíc podruhé u nás nocovalo, Náměšť nad Oslavou, Třeboň, Prachatice a Český Krumlov. Čtvrteční etapa v jižních Čechách pak dokonale prověřila připravenost i orientační schopnosti všech zúčastněných.

 

Právě na Českokrumlovsku účastníky čekalo několik rychlostních zkoušek - mimo jiné náročné úseky zátoňské a přídolské RZ a v nočních hodinách i známá svatojanská rychlostní zkouška a poté legendární původní třicetikilometrová varianta RZ Malonty. A to všechno museli účastníci zvládnout na sériových zimních pneumatikách bez možnosti použití protiskluzových hrotů. Poté již následoval přejezd přes hraniční přechod Dolní Dvořiště do rakouského Lince, kde všechny účastníky čekala po ujetí 2400 km závěrečná páteční etapa letošního Winter Trialu.

 

Do soutěže odstartovalo celkem 110 účastníků ve třech kategoriích – Trial, Club a Vintage. Trialisté museli absolvovat kompletní soutěž podle programu, ale kategorie Vintage se nemusela účastnit nočních etap a třída Club byla určena především pro nováčky, kteří mohli noční zkoušky také vynechat. A to hlavní : Na trati byly k vidění skvosty značek Porsche, Alfa Romeo, BMW, MG, Jaguar, Ford, Mercedes, Volvo, Saab a mnoho dalších. Nejstarším vozem ve startovním poli byl Bentley 3-4.5 z roku 1924, nejpočetněji však byla zastoupena šedesátá a sedmdesátá léta. Konkrétně nechyběly skvosty jako Bentley Derby z roku 1935, Lagonda - LeMans LG ročník 1936, či Oldsmobile Tornado z roku 1966.

 

Speciální prémii představovala právě zastávka na mosteckém okruhu. "Letošní způsob zimy u nás jezdcům na nádherných strojích nepřipravil nikterak náročné podmínky, takže si svezení po naší dráze mohli vychutnat bez problémů. Pořadatelům jsme říkali, že ještě minulý týden bylo na trati dvacet centimetrů sněhu. Ubezpečovali nás, že si sněhu užijí ještě dost a dost. Čekají je totiž ještě etapy v Krkonoších a finále v rakouských Alpách," zmínil při návštěvě výkonný ředitel Autodromu Most Michal Marek.

 

A měl pravdu. Naše snímky Jirky Rohleny (dále  ale v naší galerii najdete i fotky Tondy Malého atd) jsou sice z Orlických hor, ale z jejich polské části. Právě zde trať vedla mimochodem i po tratích rychlostních zkoušek Rajdu Polského a navíc všude bylo plno hlubokého i uježděného sněhu.

 

„Na hřebenech vítr podrážel nohy, dvakrát jsme zapadli, z toho jednou při otáčení na ručku. Zůstali jsme pak dost dlouho napříč jediné cesty přes hory, kudy měli za deset minut projíždět. Takže bylo docela veselo, ale byl to zážitek…“ popsal svůj výlet za veterány do polských hor fotograf Jirka Rohlena.

 

Právě tady se tak nejlépe mohly projevit vlastnosti jednotlivých vozů, stejně jako řidičské umění pilotů krásných historických automobilů z let 1924 až 1973. A když se člověk zasnil, mohl si připadat jako třeba   v dávných letech na Monte Carlu….. Prostě paráda. Jen je škoda, že akce nebyla v českých médiích více prezentována.

 

 

                                               Pavel Jelínek

                                               www.motormix.cz, www.car.cz

 

 

Podrobnosti a fotky k Winter Trialu 2007 viz třeba také na : www.rallyekrumlov.cz


 
 
Fotogalerie:   The Winter Trial 2007 v polských horách, foto Jiří Rohlena

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose