www.car.cz
 

Štěpán Vojtěch se vrátil do Mexika.
     9.3.2007 09:24 - tisková zpráva


OMV BIXXOL Rally Team CZ po testování v Mexiku

Po krátké aklimatizaci čekal na OMV BIXXOL Rally Team CZ po příletu do Mexika velmi náročný program. Ten byl rozdělený na testování včetně kompletního nastavení vozu a klasické tréninky.

Celodenní test se uskutečnil v pondělí na trati určené pořadateli, a to na planině vzdálené asi 60 km od Léonu, centra závodů. Team se v něm zaměřil především na tři základní oblasti, na kterých chtěl před pátečním startem Mexické rallye zapracovat. První z nich bylo testování a nastavení tlumičů. Štěpán Vojtěch je pro tento rok v rámci startů v seriálu P-WRC zařazen do testovacího programu japonské firmy Tein, jež se právě zabývá jejich výrobou a prodejem. Do tohoto programu je zařazeno více jezdců, z nichž stojí za zmínku třeba českým fanouškům velmi dobře známý Leszek Kuzaj nebo celkově osmnáctý ze Švédské rallye Fin Kristian Sohlberg.

Další oblastí teamového testu byly pneumatiky. Ty je třeba díky velmi specifickým podmínkám a různým povrchům velmi dobře vybírat. Pneumatiky se sice budou měnit v průběhu závodů vždy v závislosti na aktuálních podmínkách, ale dle slov manažera teamu vypadá základ volby jasně: „My jedeme na pneumatikách Michelin. Samozřejmostí je, že na šotolinových, které budeme měnit vždy dle charakteru trati, ale dobrým základem jsou spíše tvrdší směsi,“ poznamenal Tomáš Pochop.  Závěrečnou částí pondělního testu, tak aby byl vůz kompletně připraven, bylo ještě nastavení map diferenciálů.

Tréninky se jako na většině soutěžích mistrovství světa uskutečnily i tentokrát v úterý a ve středu. „Úvodní den to bylo hodně náročné, začali jsme v šest ráno, skončily až kolem osmé hodiny večer a najeli téměř 700 km.  Ve středu to bylo už o něco méně. Naší výhodou ale bylo, že jsme mohli použít rozpisy z loňska, které byly téměř identické, “ přibližuje průběh tréninkových jízd navigátor Michal Ernst.

Ve čtvrtek mezi desátou a dvanáctou hodinou mexického času čeká OMV BIXXOL Rally Teamu CZ shakedown, který poslouží k doladění nastavení vozu. Poté čeká na posádky jedoucí v seriálu P-WRC již oficiální tisková konference následovaná odpoledním focením.

OMV BIXXOL Rally Team CZ po shakedownu

Štěpáne jak hodnotíš dnešní shakedown?

Štěpán Vojtěch - pilot
Shakedown byl zvláštně zorganizovaný. Prioritní jezdci jedoucí ve vozech WRC nestíhali své průjezdy v čase, který byl pro ně vyhrazený. Z toho důvodu jsme stihli průjezdy pouze tři. Přičemž v tom  úplně prvním jsme trať v podstatě jen projeli. Při druhém před námi Američan Block bohužel trefil nějaký kámen a tak jsme byli nuceni na trati zpomalit. V té době jsme začali mít problémy se středním diferenciálem, který přestával fungovat.

Navíc při třetím průjezdu nám v polovině trati přestalo fungovat turbo, takže shakedown byl pro nás bohužel dost nepříznivý. Nyní máme hodně práce. Musíme vyměnit turbo  a jelikož jsou pro závod a shakedown povolena pouze dvě, znamená to, že musíme celý závod absolvovat pouze s jedním a doufat, že již všechno bude v pořádku.
Zítra Tě čeká první etapa Mexické rallye, co od ní můžeš očekávat? 

Štěpán Vojtěch
Ta první etapa se mi líbí asi úplně nejvíc, protože je hodně rychlá a jede se po relativně pěkných cestách. Důležité je udržet se ve vyjetých stopách, protože tam je výrazně lepší přilnavost. Na to se těším hodně. Nyní jen doufáme, že  se nám podaří auto připravit tak, aby fungovalo stoprocentně.


 Máte již určenou strategii resp. taktiku, se kterou se postavíte na start?
Štěpán Vojtěch
Tak v tuto chvíli je opravdu nejdůležitější, aby se podařilo vůz stoprocentně zprovoznit a odstranit problémy, které jsme dnes měli. Jinak taktika je jasná, úvodní etapa by nám měla vcelku sedět, takže cílem bude nasadit bezpečné a svižné tempo. Neměla by pro nás skrývat tolik překvapení, navíc je poměrně rychlá, což nám svědčí.
A kdo je podle Tebe největším favoritem v kategorii P-WRC?

Štěpán Vojtěch
Favoritů je tu celá řada, protože startovní pole je opravdu nabité a závodu se účastní i jezdci se zkušenostmi z továrního teamu. Dnes prokázal svoji zkušenost Toshihiro Arai, který přijel na shakedown a ihned „vyseknul“ velmi dobrý čas. Takže pro mne to určitě bude již zmiňovaný Arai a nebo třeba Kristian Sohlberg. Tito jezdci pojedou velmi rychle, na druhou stranu je zde ve startovním poli 17 vozů, takže těch favoritů na vítězství ve skupině je určitě více.

Oficiální stránky týmu : http://www.tsvteam.cz/


 
 
Fotogalerie:   Ve stopě Valašské zimy 2007 od Petra Bači

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose