www.car.cz
 

Jaký je stav nabídky ojetin začátkem roku 2007 ?
     12.3.2007 07:32 - tisková zpráva


Hektary ojetin

Jaký je stav nabídky teď, začátkem roku 2007?

V roce 2006 bylo dovezeno plných 183 143 ojetých osobních aut (tj. plných 59,63% z celkově dovezených). Desítky tisíc jich dosud čekají na zájemce. K tomu přistupuje poměrně široká nabídka vozů, vykoupených značkovými prodejnami na protiúčet a nezanedbatelná nabídka prodejů soukromých, která kromě toho zaplňuje inzertní rubriky. A právě teď nastává čas, kdy se řada potenciálních kupců, kteří mají hlouběji do kapsy, rozhoduje. Jejich rozhodnutí může výrazným způsobem ovlivnit i další bezpečný provoz.

Jakou taktiku při výběru zvolit? Samozřejmostí by měla být orientační procházka alespoň po několika bazarech. Orientaci získáme zejména prohlídkou internetových stránek prodejců jednotlivých značek, bazarů a nabídku na stránkách odborných a inzertních časopisů. Předběžně se tak seznámíme se současnou úrovní cen modelů, které pro nás připadají v úvahu. Potom však se musíme rozhodnout, kde a jak koupit. Jelikož koupě ojetého automobilu přináší sebou vždy řadu rizik, měli bychom se snažit alespoň některá z nich vyloučit.

Od soukromé osoby se nejlépe kupuje, je-li prvním majitelem. Ten obvykle mívá veškeré originální doklady a faktury a rád se pochlubí i servisní knížkou, ze které poznáme, jak o vůz pečoval. Prověřit veškeré dostupné doklady musíme ostatně vždycky. Přitom si ověříme, zda veškerá čísla (VIN, rámu, karoserie, motoru) odpovídají údajům v dokladech a nenesou stopy pozměňování. Důležité je také prověřit, zda jsou v dokladech zaznamenány všechny dodatečné změny, jako např. závěsné zařízení, širší ráfky, pneumatiky apod.. To vše se samozřejmě podstatně jednodušeji prověřuje u vozů, zakoupených původně v naší republice.

Nicméně existují firmy (např. Cebia), které nabízejí prověrku i u ojetých vozů z dovozu. Mohou zjistit, zda vozidlo není v západní Evropě hlášeno jako kradené, zrušené, zda doklady odpovídají skutečnému vozu, zda nejsou pozměněny identifikační znaky apod. Pochopitelně, že to (podle hloubky prověřování) něco stojí.

Stoprocentní záruku nám však asi neposkytne nikdo. Pokud dnes řada bazarů nabízí nejrůznější formy záruk a pojistek, vyplatí se je předem v klidu dobře prostudovat, zejména poznámky miniaturním písmem.

Při koupi ojetiny bychom měli zásadně trvat na uzavření písemné smlouvy, ve které je podrobně popsán technický stav vozu. Raději než krásným slovům prodávajícího, důvěřujme odborným kontrolorům. Výdaj za takovou prohlídku (poradí nám v každé STK) se nám rozhodně vyplatí. Pro první posouzení vozu však může mnoho napovědět i naše kontrola laická. Při prvním usednutí do vozu cítíme obvykle charakteristický pach té které značky. Běda však, když kromě něj ucítíme i zápach plesniviny.

To obvykle znamená, že do vozu někudy teče, vlhkost se stává semeništěm plísní a karoserie je ohrožena korozí. Odstranění takovýchto závad nebývá jednoduché, protože koberce a čalounění jsou obvykle montovány napevno a samonosné díly karoserie mohou být zcela zkorodovány. Náš laický čich nám může ukázat i na netěsnost topení. Ta se obvykle projevuje čpavým zápachem horké nemrznoucí směsi. Velmi nebezpečné je, cítíme-li ve voze výfukové spaliny. To obvykle svědčí o netěsnosti výfukové soustavy, což může ohrozit zdraví i život. Cenu většinou snižuje i pach vozu "kuřáckého".

Ceny ojetých vozů v minulých měsících výrazně poklesly a tento pokles bude zřejmě pokračovat i letos, i když samozřejmě nejsou vyloučeny sezónní výkyvy opačným směrem. Pro nákup ojetého vozu máme možnost využít i leasingu. Některé autobazary prodávají touto formou většinu aut, osvědčuje se také u značkových prodejen, které tak prodávají se zárukou vozy vykoupené na protiúčet a repasované. V každém případě si i leasingovou smlouvu před podpisem pečlivě prostudujte, včetně oněch známých poznámek miniaturním písmem "pod čarou". Předejdete tak možným pozdějším nedorozuměním.

Koupě ojetého automobilu není rozhodně jednoduchou záležitostí. Snažme se proto možná rizika předem předpokládat, ověřit si důvěryhodnost prodávajícího, svěřit kontrolu odborníkům a uzavřít písemnou kupní smlouvu.

 

 

InfoServis ÚAMK ČR


 
 
Fotogalerie:   Fabia S2000 - premiéra v Ženevě 2007, foto Zd. Strnad

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose