www.car.cz
 

Jak dlouho trvají tři desetiny? Tlušťák na valašce těsně stříbrný
     tisková zpráva


Ještě v cíli poslední vložky si mohl Antonín Tlusťák myslet, že je vítězem skupiny N i třídy N3 na Rallye Matador Tatry – Valašské rallye. Pak projel cílem Petr Křížek a po dvoudenním soupeření překonal posádku Motocar Sport Zádveřice o tři desetiny vteřiny. To je snad o tloušťku registrační značky… Naopak Josef Sedláček, na dalším týmovém stroji o třídu níže, si své vítězství vzít nedal. Smutný byl jistě, na Šumavě bronzový, Josef Koukola, pro něhož soutěž skončila již v sobotu odpoledne.
 
Napůl domácí prostředí mělo pomoci Antonínu Tlusťákovi snížit náskok Petra Křížka v čele tabulky skupiny, který si vybudoval na Šumavě. Sobotní etapa se jela na Valašsku, kde se Tlusťák i Jiří Mareš cítí jako doma. „Troják a Bystřička jsou v perly našich soutěží a zvláště na Trojáku jsem si hodně věřil,“ říkal Toník, jakoby již zapomněl na to, že právě zde zakončil své účinkování v minulém roce velkým kotrmelcem. Okolnosti však rozhodly o tom, že všechny tři průjezdy Trojákem absolvovali vozy skupiny N a mnozí další volným průjezdem. Někteří, mezi které patřili i Tlusťák s Marešem, jej měli zpestřený o civilní vůz v protisměru! Celkem se jelo bez měření více než šedesát kilometrů z původně téměř stopadesáti na sobotu plánovaných.
 
Na zbývajících rychlostních zkouškách se o vítězství tahali právě Tlusťák s Křížkem. Křížkovi se dařilo na Bystřičce a Tlusťák měl převahu na Malhoticích. Štěstí se nakonec přiklonilo k posádce zádvěřického týmu, když Křížka potkal defekt a ještě větší kliku měli před startem do závěrečné deváté vložky. „Před startem třetí Bystřičky se spustil prudký déšť a my jsme se už smiřovali s tím, že Křížek, který stihnul odjet na suchu nám dá obrovský obklad. Měli jsme snad patnáct vteřin do startu, když přišlo rozhodnutí, že se zkouška ruší a pojedeme volným průjezdem,“ popsal Antonín situaci, která mu zajistila zhruba čtvrt minutové vedení před druhou etapou. Do té vstoupil lépe Křížek a snížil svou ztrátu na polovinu, na což dokázal Tlusťák odpovědět zvýšením náskoku o další čtyři vteřiny.
 
Ve zbývajících dvou erzetách prvního kola dělilo oba soky jen několik desetin. Na Domaniži nepomohlo Tlusťákovi s Marešem ani zlepšení o čtvrt minuty, protože podobně se zlepšil i Křížek. Přetahování pokračovalo i na další vložce a  moravská honda překonala tu pražskou o pět vteřin. Mohlo se zdát, že je rozhodnuto. V takto vyrovnaných soubojích bývá náskok téměř třinácti vteřin dostatečný. „Neřekl bych, že jsme jeli pomalu ani moc na jistotu. Přesto nám Křížek na předposlední vložce dal osm vteřin a to asi rozhodlo. Na závěrečné šotolině přidal ještě pět a bylo to… Už se nám na Valašce jednou stalo, že jsme prohráli o sedm desetin, teď to byly tři. Je to sport, soupeřům gratulujeme a věřím, že příště vyhrajeme my alespoň o deset vteřin,“ sliboval odvetu v cíli mírně zklamaný Toník.
 
Naopak spokojený byl s tím, že dokázal zajet několik časů srovnatelných s kitovými auty. Téměř neměřitelný rozdíl však znamená, že v tabulce třídy N3 odskočil Křížek Tlusťákovi na sedm bodů a ve skupině N dokonce na třináct. Vedení v kategorii Junior 2000 si zádveřická posádka upevnila a vede již o 17 bodů.
 
Za dvojicí Křížek, Tlusťák, mezi nimiž se zřejmě rozhodne o celkovém vítězi, vždyť jen oni dva si rozdělili vítězství ve všech rychlostních zkouškách, se drží další posádka Motocar Sportu Zádveřice, Josef Sedláček a Pavel Rybnikář, jedoucí na Hondě Civic 1,6 VTi. Posádka, která od loňské soutěže v Českém Krumlově nepoznala ve své třídě přemožitele opět prodloužila svou vítěznou serii. Vyhráli sedm rychlostních zkoušek ze třinácti do kterých startovali a ujali se vedení ve své třídě, navzdory neúčasti na úvodní Rakouské soutěži. „Co k tomu mám říct? Snad jen to, že je nám ctí, že u nás Pepa jede a dělá nám radost. Je ohromně rychlý a přitom netrápí auto, prostě skvělý pilot,“ pochválil Tlusťák svého úspěšného týmového kolegu.
 
Jedinými, kteří mohli být opravdu smutní byli Josef Koukola a Luboš Novák na druhém šestnáctkovém civicu. Po skvělém třetím místě na Šumavě se těšili na další výsledek a pátý čas ve třídě, s minimální ztrátou na čelo na Malhoticích, jim dával naději. Na Bystřičce však dostali defekt, výměnou ztratili čtyři minuty a bylo téměř po nadějích. Přesto se nevzdávali a pustili se do druhého kola. V tu chvíli se začala projevovat nějaká závada na elektroinstalaci a přestože o jedno místo postoupili, šance na slušný bodový zisk, byla spíše mizivá. V servisu po šesté rychlostní zkoušce s přihlédnutím na časovou ztrátu, onu hlášenou závadu, která sice nebránila jízdě, ale klidu nepřidala a také k tomu, že Josef Koukola se od rána necítil zdravotně zcela v pořádku, padlo rozhodnutí netrápit dál ani auto ani jezdce a ze soutěže odstoupit.
 
Před další velkou soutěží v Českém Krumlově čeká Antonína Tlusťáka a Jiřího Mareše start na sprintu v Brně, kde chtějí po odpadnutí v Okříškách bojovat opět o nejvyšší příčky. S menším civicem je doplní dvě dámské posádky Míša Maňovská s Kateřinou Blahoutovou a Eva Vykydalová s Miluší Davidovou.
 
 
Milan Hauer
www.motorsport-review.cz
 
 
Tisková informace MOTOCARSPORT Zádveřice
http://www.motocarsport.com

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose