www.car.cz
 

Po diskotéce (opět) následovala zbytečná smrt!
     22.3.2007 14:33 - tisková zpráva


Po diskotéce smrt!

Dostanou řidičák a jdou se bavit. Na konci je smrt.

Šest lidí jelo v Hondě Civic z diskotéky v Jílovém u Prahy, aby je řidič rozvezl domů po okolních vesnicích. Tři z posádky vozu včetně řidiče zemřeli na místě. Čtvrtá pasažérka pár dní poté. Pátý mladík utrpěl těžké zranění mozku. V Itálii tento fenomén média dokonce pojmenovala parafrází názvu známého filmu: "krveprolití sobotní noci".

Právě vesnická diskotéka představuje asi největší pokušení a příležitost pro to, aby člověk usedl do auta opilý. Zábavy se konají často v malých vesnicích (ve městě by rušily hlukem) a mladí se tam a zpět nedostanou jinak než autem. Z každé takové vesnice vedou silničky různým směrem. Když zrovna nepije řidič, pijí všichni kolem něj v autě a ruší ho při jízdě. Do toho hraje hlasitá hudba. Pasažérů v autě často jede víc, než je schváleno.

Co zjistily průzkumy CDV?

Téměř všechny nehody, ke kterým došlo v souvislosti s cestou na diskotéku nebo jinou hudební akci se udály při jízdě osobním automobilem. K těmto nehodám docházelo nejčastěji v nočních víkendových hodinách. Zvláště nebezpečné byly pro motorizované návštěvníky diskoték levotočivé zatáčky. Každý třetí řidič, který se podílel na této dopravní nehodě, nepoužil bezpečnostní pásy. Spolujezdci na zadních sedadlech byli připoutáni pouze výjimečně a jejich skutečný počet byl často větší než je kapacita míst na zadních sedadlech.

V důsledku neexistující (nebo nevyhovující) hromadné dopravy v místě pořádání diskoték je pro jejich návštěvníky osobní automobil hlavním dopravním prostředkem. Kdo jako řidič nebo jako spolujezdec diskotéku navštíví, tak z ní také téměř stoprocentně automobilem odjíždí. Případně může, obvykle jako spolujezdec, použít pro cestu z diskotéky jiné vozidlo.

Kdy nejčastěji dochází k dopravním disko-nehodám

Absolutní těžiště těchto nehod tvoří (v souladu se zvyky návštěvníků a dobou pořádání diskoték) víkend s dvěma třetinami nehod. Přitom připadá na noc z pátku na sobotu cca 30% nehod a na noc ze soboty na neděli cca 41% dopravních disko-nehod. K těmto dopravním nehodám dochází vždy buď v nočních hodinách nebo v brzkých ranních hodinách následujícího dne.

Charakteristika úseků, ve kterých často dochází k disko-nehodám

Téměř v třetině případů nehody vznikají na základě srážky s jedním nebo více vozidly. K disko-nehodám dochází často v levotočivých zatáčkách s velkým kruhovým obloukem. Pětina všech vozidel, které měly disko-nehodu, byla v levotočivé zatáčce vynesena doprava. Příčina tohoto typu nehody je často v tom, že řidiči v dlouhých levotočivých zatáčkách nesníží rychlost svého vozidla.

Zábavu si mnoho lidí nedokáže představit bez konsumace alkoholu. Prosím, "proti gustu žádný dišputát", ze všech lidí asi abstinenty neuděláme, ale vždy budeme muset apelovat na zodpovědnost každého jednotlivce. A tak by si každý, kdo jede na jakoukoli "alkoholizovanou" akci, měl předem rozmyslet, co potom. Těch možností je několik. Ta nejjednodušší je: sám alkohol nepít. Ta druhá pak: domluvit se. Domluvit se, kdo alkohol pít nebude a ostatní odveze. Samozřejmě, má-li k tomu potřebné oprávnění.

Ale i v tomto případě pozor. Řídit auto plné méně či více podroušených pasažérů není žádný med. V takovém případě je doporučeníhodné překontrolovat, jestli jsou všichni správně připoutáni a zapnout i dětské pojistky zadních dveří! Třetí možností, bezesporu poněkud dražší, je nechat auto zaparkované a vzít si taxi. Čtvrtou možnost pak nabízejí agentury, které řidiče, který popil, dopraví domů i s jeho vozem, což ovšem na venkově je možnost spíše teoretická. Takže: domluvte se vždy předem!

 

Inforsevis UAMK


 
 
Fotogalerie:   Sraz motocyklů Indián v Třebíči od Františka Jůzy

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose