www.car.cz
 

Seveřané ovládli svoji domovskou soutěž v enduru - WEC ve Švédsku
     23.3.2007 13:50 - tisková zpráva


SEVEŘANÉ DOKONALE OVLÁDLI VE ŠVÉDSKU ÚVODNÍ PODNIK SERIÁLU WEC 2007 (17.-18.03.2007, Östersund)

Do sobotní etapy startovali jezdci za podstatně chladnějšího počasí, než jaké je provázelo před samotnou soutěží. Zimu navíc umocňoval silný studený vítr, který foukal po celý sobotní den. V každém kole, které měřilo 53,5 km, jezdci absolvovali dva kros testy a jeden enduro test. Pořadatelé, připravili pro 102 startujících jezdců opravdu lahůdku.

Kros testy se jely kolem deseti minut a enduro test dokonce ještě při MS nevídaných dvacet minut. K tomu navíc kromě testů i samotný okruh byl jedna hluboká kolej, místy plná vody a pokud jezdci omylem vyjeli mimo, zabořilo se přední kolo okamžitě do hlubokého sněhu a následoval pád. Celkem jezdci absolvovali tři a půl kola (přes 7hodin) a z toho byly okolo 1h 50min jen měřené testy.

Své umění na sněhu a s hřeby v pneumatikách dokonale zúročili domácí Švédové a jejich Finští sousedé. Mohdy to vypadalo, že jedou jak po suchu. Švédové už mají navíc na sněhu za sebou jednu soutěž domácího mistrovství, takže byli dostatečně rozjetí. Se sněhovým podkladem a nekonečnými kolejemi se netrápili jen naši, ale i ostatní jezdci a to i ze světové špičky. Například vicemistr světa ve třídě E1 Ital Albergoni měl problémy se dostat vůbec do první desítky. Jezdec KBS UAMK Teamu J.Dozsa, který pro letošní sezonu přestoupil z KTM 450 4T do slabší kubatury E1 na 250 4T,  několikrát v průběhu dne na měřených testech spadl a nakonec bral body alespoň za 15.místo.

Nedařilo se ani hvězdnému Australanu Merrimanovi ve třídě E2 a v nejsilnější třídě E3 se po přestupu nevedlo asi dle přání ani Španělu Cervantesovi. V průběhu dne postupně ve třídě E3 odstoupili i loni druhý Francouz Guillaume, Ital Paoli a Brit Edmondson. To pomohlo našemu V.Kuklíkovi k podstatně lepšímu bodovému zisku v této třídě. Ani on se totiž nevyvaroval mnoha pádům a nakonec dojel na 12.místě. O jedno místo před ním skončil Štefan Svitko ze Slovenska. I jemu se nedařilo podle představ a rovněž díky pádům se nevešel do desítky nejlepších. Třídu Ejunior, která byla nejpočetněji obsazena (42 jezdců), si zcela podmanil domácí jezdec a loňský šampion Ljunggren.

Ten nenechal nikoho na pochybách a suveréně vyhrál před svými krajany. Jeho dva hlavní konkurenti Francouz Borgeois a Australan Stapleton sobotní etapu pro poruchu motocyklů nedokončili. Po zlepšeném výkonu na testech v závěru dne si nakonec vybojoval první body za 18.místo R.Kapajčík. Ani on se ale nevyvaroval pádům. Stejný osud potkal i J.Horáka z našeho KBS UAMK Teamu. Pády na měřených testech hned v úvodu etapy znamenaly velkou ztrátu na bodované pozice hned od začátku. Nakonec sobotní etapu Horák kvůli zdravotním problémům nedokončil.

Druhá nedělní etapa se jela na shodném okruhu. Na start této etapy se postavilo 99 jezdců. Pořadalelé ji oproti prvnímu dni zkrátili na tři kola a enduro test z dvaceti minut na devět a půl. Největším problémem pro jezdce byl v neděli neustále padající sníh, který pokryl hluboké zmrzlé koleje. Špatný výhled přes zapocené sklo brýlí a schované zmrzlé koleje byly opět příčinou mnoha pádů, kterých se nevyvarovali ani jezdci světové špičky.


Na prvních místech se opět prosadili  především seveřané. Tentokrát se lepila smůla ve velkém na J.Dozsu. Doslova v každém testu měl někdy i více pádů, což mu nakonec vyneslo body jen za 16.místo. Kuklík i přes pády dojel na desátém místě ve třídě E3, kde kvůli prasklému řetězu na měřeném testu nedokončil druhý den Š.Svitko. Ve třídě EJun dojel Horák na 25.místě. I on opět padal a navíc mu na Kros testu spadl řetěz. V této třídě nedokončil v neděli R.Kapajčík. Nejprve měnil na enduro testu svíčku a následně si pak poranil koleno.

Historicky druhá Winter enduro GP byla opět velice náročná a to nejen fyzicky pro jezdce (hlavně střední a jižní Evropy), ale i zkouškou pro motocykly.

Druhý podnik WEC 2007 se jede poslední dubnový víkend (28.-29.04.2007) na jihu Španělska v Puerto Lumbreras.

Výsledky GP SCOTT Švédsko:

http://we.abc-wec.com/cms/index.php?option=com_vfm&Itemid=23&dir=WEC2007|07gp1_scott_sweden

Viz také zde : http://www.kbs.cz/aspRS/users/default_cz.asp?id=54


 
 
Fotogalerie:   Fabia S2000 - premiéra v Ženevě 2007, foto Zd. Strnad

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose