www.car.cz
 

Le Mans Endurane Series – 1000Km v Monze pro Audi R8
     Pavel Jelínek


O tomto víkendu zahajovala své první letošní závody nově utvořená série Le Mans Endurance Series na italském automotodromu v Monze. Závod se jel na 1000Km, bez účasti českých jezdců. Série je určena pro vozy LMP1, LMP2, LMGTS, LMGT, každá z nich má své vítěze.

Sobotní tréninkové jízdy nejlépe zvládla britská dvojice Jamie Davis, Johnny Herbert na Audi R8 teamu Audi Sport Veloqx. Místo druhé si vyjeli Wallace, Brabham, Johansson na Zyteku O4S z teamu Zytek Engineering, třetí místo na startovním roštu získali piloti Kaffer, McNish s dalším Audi R8 ze stáje Audi Sport Veloqx.. Třídu LMGTS v tréninku vyhrála trojice Alzen, Bartels, Konrad se Sallenem S7-R ze stáje Vitaphone racing, kterou známe ze závodů GT vozů a měla by se představit v Brně na konci Května. Na startu se objevily nové vozy a stáje. Z vozů například TVR, z teamů třeba Barron Connor, ten hned se dvěma vozy Ferrari 575 LMGTS.

Závod zvládla nejlépe vítězná posádka z tréninku Jamie Davis, Johnny Herbert na Audi R8 Veloqx, druzí skončili Kaffer, McNish ze stejné stáje a třetí v cíli byla další posádka jedoucí na Audi R8, a to Ara, Capello, Kristensen ze teamu Goh. Stejné pořadí bylo i ve třídě LMP1, kde na osmém místě dojela nám poměrně známá posádka Robie Stirling, W.Lupberger s Nasamax Reynard LMP1.

Třídu LMP2 slabších prototypů vyhrála jediná posádka, jenž dokončila závod, a to Rostan, Bruneau na Pilbeamu.
Ve vozech GTS dominovali Lamy, Bochut, Zacchia s Ferrari 550 teamu Labre.
V poslední třídě GT projeli vítězně cílem Ortelli, Dumas na Porsche 996, druhá skončila zajímavá posádka Rusínov, Melo, Daudi na Ferrari 360.
Nejrychlejší kolo závodu zajela trojice Wallace, Brabham, Johansson na Zyteku 04S s časem 1:38:363s ve 165 kole.

Celkem se závod jel na 173 kol autodromu Monza, a vítězové ho ujeli za 5h 5min s průměrnou rychlostí 196,592Km/h.

Další závod této vytrvalostní série uvidí diváci na německém Nürnburgringu 11. Července.

Vláďa Rožánek, www.car.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose