www.car.cz
 

Milan Svoboda pojede letos obhajovat s novým strojem i týmem !
     5.4.2007 22:11 - Pavel Jelínek


Úřadující mistr republiky v závodech automobilů do vrchu Milan Svoboda by „samozřejmě“ chtěl letos obhájit loňský skvělý úspěch a zároveň vylepšit svoji pozici ve vrchařském ME, kde skončil na sice slušném pátém místě absolutně, ale podle něj by se rád dostal ještě výše. Pro letošní sezónu pojede s novějším vozem Dallara STV 2000 a s jeho loňskou mistrovskou Dallarou 302 pojede slovenský jezdec Jozef Tóth. Největším překvapením je ale zřejmě třetí pilot pelhřimovského týmu, kterým bude Edita Prášková s Dallarou 301 !!

 

Pelhřimovský jezdec v roce 2006 vyhrál absolutně hned několik závodů a převážně vždy na vodě dokázal porážet soupeře na mnohem silnějších strojích. Před finálovým víkendem domácího šampionátu nebylo vůbec nic rozhodnuto – dva největší adepti na titul měli zcela stejný počet bodů. Až v úplně poslední závodní jízdě mistrovství republiky 2006 na kopci Laudon u Lanškrouna se pak vloni v září rozhodlo o tom, že titul mistra republiky v závodech automobilů do vrchu putoval do Pelhřimova.

 

Do poslední jízdy sezóny se rozhodovalo mezi Milanem Svobodou a Milošem Benešem (s plackou Luchini), který skončil v Lanškrouně v sobotu i v nedělní první jízdě před pelhřimovským jezdcem. Ale nedělní druhá jízda lépe vyšla Svobodovi, který přezul na nové pneumatiky a chladnokrevně svému soupeři naložil neuvěřitelné tři sekundy. Milan Svoboda tak poprvé v historii získal titul absolutního mistra.„Musel jsem dojet nejhůř druhý a Miloš by nesměl být přede mnou. Což je docela problém při účasti celé české špičky. Nedělní ráno a moje probuzení ale bylo velmi radostné: do střechy karavanu bušily kapky vody a mně svitla jiskřička naděje, že bych ještě měl nějakou opět silně teoretickou šanci na získání titulu,“ vzpomíná Milan na začátek rozhodujícího dne. I když o jeho titulu se samozřejmě rozhodovalo při všech předchozích závodech, kdy dokázal prohánět a někdy i porážet silné třílitrové F 3000, či neméně výkonné a rychlé sportovní prototypy. V dané konkurenci by nebyla žádná ostuda, kdyby dojížděl celkově až třeba čtvrtý, či pátý….Nicméně Milan dokázal hlavně na vodě i vyhrávat. A také se „vyhýbat“  haváriím.

 

„Do poslední jízdy jsem dal úplně vše, co ve mně i v autě bylo. Podařilo se mi zajet téměř bezchybnou jízdu a v cíli jsem pak čekal, jak to vše dopadne. Byl jsem napnutý, jak struna, protože jsem věděl, že se mi tato jízda povedla a Miloš byl relativně v klidu, jelikož neudělal žádnou zásadní chybu a jelo se mu v pohodě,“ vzpomíná s úsměvem Milan Svoboda na poslední okamžiky loňské sezóny. Beneše nakonec v té poslední jízdě slavně porazil. Stal se tak mistrem republiky v závodech do vrchu pro rok 2006 a současně mistrem formulové třídy E.

 

O necelé dva týdny později pak na finálovém závodu ME v chorvatském Buzetu přidal další slušný úspěch, jako skvělou tečku za celkově vydařenou sezónou – prvenství v závodě mistrovství Evropy !! „Snažil jsem se již v první jízdě na mokru zajet co nejlepší čas, abych před svými pronásledovateli vytvořil co největší odstup, kdyby náhodou byla druhá jízda na suchu. Podařilo se mi najet na druhého Fausta Bormoliniho (F 3000) téměř 10 sekund, což je neuvěřitelně mnoho ! Ve druhé jízdě jsem už jel s velikou rezervou, tak abych si udržel první místo. Dosáhl jsem téměř stejného času, jako v jízdě první, i když byla trať méně mokrá a dalo se jet výrazně rychleji, ale stále jsem měl na mysli mojí nešťastnou druhou jízdu z jarního Rechbergu (úvodní závod ME v Rakousku), kde jsem také jednu jízdu na vodě vyhrál, ale v další jsem v přemíře snahy přehlédl olejovou skvrnu a udělal hodiny.

 

První místo v absolutním pořadí v Mistrovství Evropy je zatím mým největším úspěchem v celé mé závodní kariéře a doufám, že nijak nezastíní zisk titulu Absolutního mistra ČR 2006, kterého si rovněž nesmírně vážím. Byla to skvělá tečka za sezónou a mě nezbývá než

poděkovat všem, kteří mi pomohli a pomáhají v tomto náročném prostředí fungovat,“ vzpomíná ještě na loňský závěr roku a svůj zlatý evropský víkend Milan Svoboda. K loňským úspěchům je navíc třeba vyzdvihnout také titul Mistr Evropy zóny střed.

 

Nyní je ovšem těsně před startem nového šampionátu, přičemž Milan pojede opět ME a chtěl by rovněž obhajovat domácí titul. V zimě v dílně přibyl nový závodní vůz, i když jinak podobný tomu  loňskému, a navíc tým JSC racing bude letos připravovat dokonce tři vozy. „V novém autě je silnější motor cca o 50k oproti loňskému. Pojedeme jiný rozměr kol a pneumatik. Má i jiné barvy, aby bylo na první pohled patrné, že se jedná o jiné auto.

Jestli bude rychlejší, to se uvidí na prvních závodech. Dělali jsme vše pro to, aby samozřejmě rychlejší bylo, ale vše se vším souvisí a výkon motoru není stoprocentní zárukou úspěchu,“ podotýká Svoboda a pokračuje v oficiálním odhalení velmi zajímavé novinky : „Pro letošní sezónu bude tým JSC racing Pelhřimov připravovat celkem 3 auta. Dallaru STV 2000, se kterou pojedu já ME a MČR. Moje loňské auto Dallaru 302 bude pilotovat slovenský jezdec Jozef Tóth a pojede kompletní MČR a několik závodů ME.  Největším překvapením je třetí pilot našeho týmu a tím je Edita Prášková, pro kterou budeme ve spolupráci s jejím otcem Jardou Práškem připravovat Dallaru 301 s novým motorem, také velmi výkonným. Edita by měla jet rovněž stejné závody, jako Josef. Úmyslně říkám "by měla", jelikož dle jejích slov bude logicky upřednostňovat své studium.“

 

Ke stálému mechanikovi Milanu Šustrovi přibyli letos Libor Linhart (bývalý motokárista) a Míla Vašíček. Dále s týmem budou jezdit motocyklový závodník Jarda Vojna a samozřejmě Jarda Prášek, otec Edity. Ten bude v rolích mechanika i závodníka v jedné osobě. „Plány máme jako tým velké a uvidíme, jaká bude jejich realizace. Edita a Jozef budou hájit barvy JSC racing v poháru týmů. V každém případě bych si přál, aby se mě i mým kolegům v týmu vyhýbaly technické závady a jezdecké chyby. V každém případě se už moc těšíme na první závody,“ přeje si Milan.

 

Doplňme, že ty první závody budou o nadcházejícím víkendu – v předvelikonoční neděli 8. dubna na části trati brněnského Masarykova okruhu, ovšem tradičně v jeho protisměru. Vstup na akci je zdarma, přičemž veřejnosti budou otevřeny tribuny T a C.

 

„V letošní sezóně jsem měl v úmyslu zviditelnit a posílit dvoulitrové formule v rámci seriálu MČR, protože jsem přesvědčen, že je to velmi dobrý materiál pro závody do vrchu a ještě relativně cenově dostupný. V současné době však bojujeme se skutečností, abychom vůbec mohli absolvovat MČR, musíme vozy přizpůsobit i českým předpisům. Jedná se zejména o nutnosti použít katalyzátor výfuku, což je u motorů bez restriktorů docela problém. V tomto týdnu jsme byli zkoušet jednu variantu výfukové soustavy, avšak s neuspokojivým výsledkem,“ podotýká na závěr našeho povídání Milan Svoboda. Věřme ale, že se problém nakonec podaří vyřešit a že Milan bude moci startovat i v domácím šampionátu.

 

 

 

Pavel Jelínek,

www.car.cz, www.motormix.cz

Tisková informace J.S.C. Racing Pelhřimov

V Brně 4. dubna 2007

 

 

Tým :               JSC racing Pelhřimov

Jezdci : Milan Svoboda, Jozef Tóth, Edita Prášková, Jaroslav Prášek

Mechanici :      Milan Šustr, Libor Linhart, Miloslav Vašíček, Miloš Svoboda, Jaroslav Vojna

Propagace :      JSC studio Pelhřimov, Jan Heřmánek, Pavel Jelínek a MotorTip

Technická podpora : ing. Jiří Svoboda, Marek Bureš

Partneři :          Q8 Oils, JSC hydraulika Pelhřimov, JSC studio Pelhřimov, Top Oil Horšovský Týn, Komako Pelhřimov, Montanna Pelhřimov, Chmelař velkoobchod elektro Humpolec, Vydavatelství 999 Pelhřimov,

 

Oficiální týmové stránky : http://www.jscracing.cz/

 

Milan Svoboda – jezdec

 

Datum narození: 25. 3. 1964

Národnost: česká

Stav: ženatý

Bydliště: Pelhřimov

Povolání: podnikatel v oboru hydraulika

Hobby: motorismus

Oblíbené jídlo: svíčková s knedlíkem

Oblíbený nápoj: dobrá slivovice

Oblíbený vůz: Subaru Impreza WRX STI

Oblíbená muzika: Kabát, Argema

Šťastné číslo: 13

První start: 1979 - motocyklové soutěže

Start formule: 1999 - formule Škoda

 

2006 – zisk  titulu absolutního mistra Česka v závodech do vrchu

 


 
 
Fotogalerie:   Představení Porsche GT3 Mičánek Motorsport

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose