www.car.cz
 

Erzetu Svatý Jan pojedou v rámci KRUMLOVA i veteráni
     6.4.2007 13:59 - tisková zpráva


Pořadatelé Rallye Český Krumlov hodně stáli o to, aby se její součástí mohla stát oficiálně i soutěž historiků. Systém českých šampionátů to však nedovoluje, takže pro ně vypsali volný podnik a zařadili je do tzv. Poháru pořadatele. Auta, či spíše jezdci, startují v pořadí podle dle výkonnosti, takže pokud by přijely i současné vozy včetně A8 a velkých kitů, pojedou v běžném startovním pořadí prostřídaně.

 

Ve stále se prodlužujícím seznamu přihlášených zatím nejsou, ale měly by se ukázat opět kadetty z Prahy, pak by to už bylo pěkné obsazení. Tatím je ještě čas.

 

Přihlášku do Poháru pořadatele už poslali Rakušané Hans-Georg Lindner - Franz Blechinger:

 

Představí se s osvědčeným vozem Ford Escort RS 2000 z roku 1976, se kterým se Lindner stal rakouským mistrem historiků v roce 2005. Sedmatřicetiletý jezdec začal kariéru v roce 1995 a rok nato se stal vítězem Juniorského poháru. V roce 1998 zvítězil mezi historiky a v dalších letech zaznamenal mnoho pódií při startech v Německu. Před dvěma lety si domácí mistrovský titul zopakoval. Jeho o rok mladší spolujezdec s ním startuje od roku 2004. Lindner se stává výzvou pro české jezdce historických automobilů, s nímž se mohou popasovat na, s výjimkou Tenkla, neznámých tratích.

 

Posádky čeká v pátek jako třetí a sedmý test divácky snad nejvděčnější RZ Svatý Jan. Téměř čtrnáctikilometrová zkouška poskytuje hodně přístupných míst od startovního Soběnova po cílový Svatý Jan nad Malší, dnes už většinou na kvalitním asfaltu. Velmi atraktivní je hned průjezd návsí a přilehlým statkem v Soběnově.  Nabízí široký vracák, prudké odbočení i rychlejší širokou levou přes horizont. Diváci se sem pohodlně dostanou po silnici od Kaplice přes Blansko či Ličov.

 

Než se auta dostanou na úzké místní účelové silničky, čeká je více než kilometrový úsek na širším asfaltu, se zajímavým klesajícím esíčkem uprostřed, až k oblíbené kose „na ruční“ přístupné z Besednice. Za kosou následuje rychlý průjezd osadou Bída s pravým odbočením kolem stromů a dobrzděním z vysoké rychlosti.  To už na úzké účelové komunikaci. K této křižovatce je možné přijet také od Kaplice přes Blansko. Soutěžní posádky však čeká sjezd s obtížným průjezdem Smrhova a za necelý kilometr přejezd hlavní silnice Kaplice nádraží – Besednice, oblíbené to místo díky atraktivitě i snadnému přístupu z obou stran zkoušky.

 

Po průjezdu Malčí s horizontem zúženým balíky slámy, aby opět nepadl za oběť některý plot, následuje za obcí v úvozu další skákací horizont. Po opuštění  lesa čeká jezdce pěkná pravá ve stoupání před Chlumem a průjezd obcí s atraktivním objezdem ostrůvku. Za obcí tentokrát soutěžící neodbočí vpravo na populární šotolinový úsek, k němuž se pořadatelům nepodařilo vyjednat průjezd, ale pokračují rovně rychlejší lesnatou částí až k Svatému Janu nad Malší.

 

Tady je opět připravený už tradiční a hojně navštěvovaný průjezd mezi hospodářskými budovami. Také tentokrát bude připravena rallyeshow před, během a především mezi oběma průjezdy soutěžních aut.

 

Za statkem následuje známý sjezd mezi loukami ke hlavní silnici, tady se odbočuje doprava. Mnohým se to ale nepovede a končí často i v příkopech podél silnice. Jezdci mají za sebou 13 kilometrů a čeká je poslední serpentina do kopce na vjezdu do Svatého Jana a cíl další známé českokrumlovské rychlostní zkoušky.

 

Jak už předchozí odstavce napověděly, zkoušku můžeme jen doporučit. Množství příjezdů a atraktivní místa pasují „Jánskou“ zkoušku na tu z přírodních nejdiváčtější. Rozhodně si nenechte ujít průjezd startovním Soběnovem, v nadmořské výšce 632 metrů. Byla známá už v roce 1358, roku 1883 však požár zničil téměř všechny památky. V posledních letech je stále přitažlivější i díky přidruženým akcím místních podnikatelských subjektů.

 

A samozřejmě Svatý Jan nad Malší s příjezdem od Velešína či Ločenic s bohatým doprovodným programem. Vyjímá se na Ločenické hoře v nadmořské výšce 624 m, v údolní kotlině mezi Šumavou a Novohradskými horami zdaleka viditelné. Poloha na kopci umožňuje kruhový výhled do celé Českobudějovické pánve, zejména ke Kleti. V roce 1786 byl dostavěn kostel s ambity a z daleka patrnou věží na nejvyšším bodě obce. Kromě rychlostní zkoušky je obec motoristické veřejnosti známa také tradičním červnovým závodem veteránů „z kopce do kopce“.  

 

 (video z Valašky 2007 zde)

 

Aktuální informace získáte na oficiálních stránkách www.rallyekrumlov.cz.

            

Vladimír Dolejš, 35. Rallye Český Krumlov © 2007

 

 


 
 
Fotogalerie:   Testy vozů WTCC v Brně 4.4.2007 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose