www.car.cz
 

Milan Svoboda v Náměšti skvěle a průběžně vede šampionát
     tisková zpráva


Po skvělém vstupu do sezóny pokračuje Milan Svoboda ve sbírání úspěchů. S formulí Reynard 032 nechyběl o druhém květnovém víkendu na Zámeckém vrchu v Náměšti nad Oslavou a připsal si zde po čtvrtém a třetím místě absolutně na Brněnském drakovi další úspěch a body. V sobotu třetí a v neděli dokonce druhé místo absolutně a k tomu také dvakrát zlato ve své třídě E do 2000 ccm.

Náměšťská trať je svou charakteristikou a povrchem velice zvláštní, takže je určitá šance zazávodit si i se silnějšími vozy. Snažil jsem se držet krok s Dušanem Nevěřilem (F3000) a Milošem Benešem (CN3000) a spíše čekal na jejich chyby. Oba jeli skvěle, Miloš navíc překonal rekord trati a tak 3. místo v absolutním pořadí považuji za zasloužené,“ radoval se po sobotě Milan Svoboda. A to ještě netušil, že to o den později bude dokonce ještě lepší.
 
Sobotní závod vyhrál v novém traťovém rekordu Miloš Beneš na jediném speciálu skupiny CN, který zůstal ve startovním poli. Otakar Krámský totiž ten svůj již ve druhém tréninku důkladně rozložil po nárazu do zdi statku, kterou přeletěl, a po následném tvrdém přistání do jeho dvora.
 
Milan Svoboda ovládl první nedělní trénink a po menší kolizi Dušana Nevěřila se svodidly a následném zpomalení průjezdu Miloše Beneše pod žlutou vlajkou si udržel pozici a zůstal nejrychlejším mužem tréninkových jízd.
 
„Voda mi nevadí, ba naopak - mám jí rád, a těším se na každou jízdu na mokré vozovce. S Reynardem je to skvělý zážitek,“ hlásil Milan po polední pauze a s radostí sledoval blížící se mraky.
 
Těsně před startem také začalo pršet, ale nakonec pouze poměrně krátce. To ovšem zase přivítaly tisíce diváků, kteří se sešli ke zdejší dvoukilometrové trati. Mezitím tým neusnul na vavřínech a provedl na voze další úpravy: „Udělali jsme drobné změny na autě a v obou tréninkových jízdách je odzkoušeli. Dosažené časy napovídaly, že by odpolední závod měl mít zajímavý průběh. Navíc přišel déšť, ale k naší smůle jen krátký. Pouze v první jízdě na mokru jsme tedy měli reálnou šanci na dosažení dobrého výsledku. Avšak v přemíře snahy jsem vyrobil několik chyb, kterých využil Miloš Beneš a "nadělil" mi jednu sekundu. S podobným odstupem za mnou skončil Dušan,“ popisoval Svoboda.
 
Jelikož pořadatel vypsal tři závodní jízdy, z nichž se počítal čas dvou nejlepších, nebyla tato jízda na mokru nakonec započítávána. Rozhodovat se tedy mělo ve druhé a třetí, které se už jely opět na suchu. „A tam přišla pohroma, kterou jsme si připravili sami. Malé množství paliva způsobilo odlití benzínu na dvou místech trati a čas, se kterým se již prvním dvěma jezdcům nedalo konkurovat. Poslední jízdu jsem se snažil zajet v klidu a hlavně bez chyb, abych odolal náporu velmi dobře jedoucího Miroslava Fajkuse, což se nakonec povedlo. Kromě nedostatku paliva jsme žádné problémy neměli. Na takovéto trati je největším problémem ten mezikus mezi volantem a pedály, čili jezdec….,“ poznamenal dále pelhřimovský jezdec a pokračoval a vysvětloval: „Jak jsem již naznačoval, na této trati se všude nedá přenést takový výkon, jakým disponuje Dušanova Lola nebo Milošovo Lucchini, ztrácím na ně hlavně v horní partii trati v rovinatých úsecích, ale podvozek mého Reynardu je svou měkčí charakteristikou vhodnější do některých technických úseků.“
 
V součtu časů se tedy Svoboda udržel na třetím místě, ale na vyhlašování výsledků nakonec vyskočil na stříbrný stupínek. Jeho překonatel Dušan Nevěřil s F 3000 byl totiž diskvalifikován z důvodu chybějícího katalyzátoru. „Výsledky z prvních čtyřech závodů nás zařadily na 1. místo v absolutním pořadí a to je výsledek, který nikdo z nás nečekal,“ radoval se jezdec.
 
Vlastní závody probíhaly v Náměšti zdárně a bez zádrhelů. Zádrhel ovšem přišel v sobotu v podvečer před vyhlašováním výsledků. Ředitelství totiž při ranní rozpravě stanovilo pravidla, které posléze nedodrželo. Diskuse jezdců s ředitelem závodu a sportovním komisařem trvala více než dvě a půl hodiny, ale k ničemu nevedla. Milan Svoboda má na celou záležitost následující názor: „Diskuse byla velmi bouřlivá a vím i proč. Všichni jsme jenom lidi a tak děláme chyby. Jeden něco špatně řekne, druhý to jinak pochopí, třetí to pochopit nechce, čtvrtému jde o možnost vylepšení svého výsledku, pátý řeší své antipatie vůči činovníkům, šestý nemá ani potuchu o tom, co hovoří řády, sedmý si nepamatuje, co řekl před několika hodinami, osmý řeší svůj osobní spor s ředitelem závodu a takto bychom mohli pokračovat.
 
Byl jsem účastníkem závodu a tím i jeden z přítomných na ranní rozpravě a večerním vyhlášení. Nebudu soudit na čí straně je chyba (a nedivím se rozčilení některých jezdců), jen si myslím, že takovéto věci by se neměly řešit na veřejnosti před slavnostním dekorováním vítězů. Doufám jen, že z tohoto případu (ve kterém šlo většině účastníků jen o princip) si všichni vezmeme ponaučení a uděláme patřičné kroky tak, aby v budoucnu nemohlo k podobným dojít.“
 
Doplňme, že ke stejné záležitosti byl sepsán otevřený dopis asociace jezdců představitelům FAS a chystají se i další kroky. Příští závod se jede v Ústí nad Orlicí 29. a 30.5. na trati, kterou má Milan Svoboda moc rád. Zásadní změny na voze tým nepřipravuje.
 
Oficiální stránky týmu najdete na adrese: www.jscracing.cz.
 
Pavel Jelínekwww.car.cz
Tisková informace J.S.C. Racing Pelhřimov
V Brně 11. května 2004
 
Výsledky  neděle:
 
1.   2  Miloš Beneš                       Lucchini                          1:07,76 0:57,88 0:56,59 1:54,47  C
 
2.   3  Milan Svoboda                Reynard 032                    1:08,60 1:00,23 0:57,03 1:57,26 
E2 do 2000
3.   7  Miroslav Fajkus                DALLARA/F393                 1:11,08 1:00,47 0:59,39 1:59,86  E2 do 2000
4.   5  David Komárek               Mitsubishi EVO 550           1:08,42 1:00,95 0:59,29 2:00,24  M  nad 2000
5.   11 Josef Komárek, MVDr.    Mitsubishi EVO 550           1:09,35 1:03,71 1:00,72 2:04,43  M  nad 2000
6.  252 Petr Vondrák                    MTX 201                        1:13,84 1:03,59 1:03,16 2:06,75  HA H14

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose