www.car.cz
 

BRISK v České republice a ve světě
     17.5.2007 08:47 - tisková zpráva


Akciová společnost Brisk Tábor vznikla v roce 1992 transformací státního podniku Jiskra a v rámci privatizace v roce 1995 se pak stala firmou s ryze českým kapitálem, v jejímž čele vstal předseda představenstva a generální ředitel Ing. Mojmír Čapka, který Brisk později zcela ovládl přes svou společnost Brital vlastnící původně 55 % akcií. Zbývající dva společníky vyplatil a koupil akcie. Od července 2006 má firma se základním kapitálem 148,5 mil. korun, jediného, ryze českého vlastníka Ing. Mojmíra Čapku.

 

Nosným programem společnosti je výroba zapalovacích svíček, která vyplynula z historického vývoje a trvá již od roku 1935, kdy se v Táboře vyrobily první zapalovací svíčky pod značkou Brita. V roce 1946 byla firma převedena pod národní správu podniků automobilových a leteckých PAL. Tato značka pak byla dále používána jako ochranná známka. V roce 1953 byl založen samostatný národní podnik JISKRA se zaměřením na výrobu automobilových zapalovacích svíček. V 60. letech 20. století byla výroba rozšířena o diagnostické přístroje, které byly po privatizaci firmy nahrazeny výrobou snímačů pro automobilový průmysl.

 

Zapalovací a žhavicí svíčky patří v současnosti k hlavnímu výrobnímu sortimentu firmy, který zaujímá osmdesátiprocentní podíl v celkových tržbách. Zapalovací a žhavicí svíčky jsou dodávány na výrobní linky automobilek i do náhradní spotřeby a vyváží se do více jak šedesáti zemí světa. Díky pozitivnímu vývoji v novodobé historii firmy se Brisk zařadil mezi tři největší výrobce zapalovacích svíček v Evropě a šest na světě. Téměř devadesát procent produkce jde na export, podíly dodávek jsou rozděleny následovně – okolo osmdesáti procent jde do náhradní spotřeby, zbylých dvacet připadá na prvovýroby. Kromě již zmiňovaných snímačů pro automobilový průmysl má svůj podíl na celkových tržbách firmy také výroba technické keramiky a zapalovacích elektrod.

  

Podnik neustále prochází mnoha změnami, a to především díky investicím do nových technologií a technického vývoje. V roce 2005 byl zakoupen od japonské firmy lis Sakamura k výrobě výlisků pouzder zapalovacích svíček technologií lisováním za studena. Do provozu byly uvedeny nové montážní Flex linky, které splňují ty nejnáročnější požadavky na kvalitu. Na nich se montují také zapalovací svíčky určené do prvovýrob koncernů VW a Škoda. Kvalita je bezesporu základem úspěchu. Od roku 1996 je firma držitelem certifikátů systému jakosti podle norem DIN EN ISO 9001, VDA 6.1 a QS-9000. Od roku 2000 i certifikátu dle ekologické normy ČSN EN ISO 14 001. V roce 2003 firma zavedla procesní způsob řízení a je certifikována dle normy ISO/TS 16949:2002

 

Součástí firmy jsou i její dceřiné společnosti BRITA TRADE s.r.o. Hradec Králové - předmětem činnosti je vývoj a příprava výroby speciálních skel s vybranými vlastnostmi dle přání zákazníka a Sklářský ústav s.r.o. v Hradci Králové, který poskytuje komplexní služby v oblasti skla, keramiky a porcelánu. V roce 2000 byl v Kaliningradské oblasti v Rusku otevřen závod na výrobu a montáž zapalovacích svíček OOO BRISK Ozersk. V Moskvě má Brisk své obchodní zastoupení.

 

O dobrém jméně značky Brisk svědčí získaná prestižní ocenění. Ing. Čapka převzal řadu manažerských ocenění, byl finalistou na Podnikatel roku 2OO3, Manažer roku 2OO2 a v témže roce firma získala také cenu Rodinné stříbro. Velice cenné je ocenění Leading Edge z roku 1998, kdy byla firma zařazena mezi nejlepší dodavatele koncernu VW. Od konce devadesátých let je Brisk zařazován mezi prestižní české firmy v anketách CZECH TOP 1OO a CZECH 1OO BEST. Od roku 2OO4 je oceňován titulem firma kraje. V letech 2OO1 a 2OO2 Brisk získal titul Exportér roku. V roce 2OO5 se stal dodavatelem pro Auto roku a následně v roce 2OO6 byl z více jak tisícovky výrobců zařazen mezi 1O nejlepších a získal titul Dodavatel originálních dílů (Škoda Auto a.s.).

 

Dodávky do prvovýrob, tedy přímo na montážní linky automobilek, jsou pro každého bezesporu vizitkou dobrého jména firmy a především vynikající kvality. A Brisk není výjimkou. Svou produkci dodává na montážní linky automobilek ale i do prvovýrob motocyklů, motokár a malé zemědělské mechanizace.

 

Dodávky směřují do celosvětově známých značek jako je ŠKODA, VW, DACIA, VOLVO, AUDI, LAMBORGHINI, DAEWOO – AVIA, TATRA, HUSQVARNA, SEAT, STIHL, OREGON, ZETOR, ZMZ, AVTOVAZ, ANDORIA, TM RACING, FREE LINE, AMA, ACTIVE, EBERSPAACHER, HIRTH, BRANO GROUP, LIMBACH, WIRTH, NĚVA, JAWA, HONEYWELL, KAMAZ, FAB, MITSUBISHI, RENAULT, POULAIN. 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Brisk WRC 01

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose