www.car.cz
 

24h Le Mans: Spyker Squadron mj. s Janišem rychlejší než loni
     5.6.2007 15:09 - tisková zpráva


Spyker Squadron, tovární tým společnosti Spyker Cars, zakončil v neděli 3. června svůj program příprav na letošní ročník závodu 24 hodin Le Mans. Během jediného oficiálního testovacího dne tvořeného dvěma čtyřhodinovými tréninky stáj za slunečného počasí završila své přípravy na slavnou čtyřiadvacetihodinovku, která odstartuje již za necelé dva týdny v sobotu 16. června.

Holandský tým provedl v průběhu minulých týdnů několik významných úprav vozu i motoru a část testovacího dne využil k vyzkoušení nových komponentů. Některé piloty ze sestavy Spyker Squadron čeká v Le Mans premiéra a právě jich se týká zvláštní pravidlo pořádajícího Automobile Club de l'Ouest (ACO): každý nováček musí v rámci testovacího dne ujet deset měřených kol, aby byl vůbec připuštěn na start závodu.

Za volantem Spykeru se startovním číslem 85 se budou střídat Alex Caffi (ITA) a stálí členové Speedy Racing Teamu Andrea Belicchi (ITA) a Andrea Chiesa (SUI). Chiesa s Belicchim patří v Le Mans mezi letošní debutanty, proto zahájili den porcí povinných deseti okruhů. Zároveň prověřili funkčnost všech systémů a pracovali na základním nastavení vozu. Auto fungovalo bezvadně, nevyskytly se žádné problémy a podle jezdců samotných bylo znát patrné zlepšení ve srovnání s posledním startem ve Valencii.

Andrea Belicchi: „Andrea Chiesa odstartoval úvodní trénink a absolvoval deset povinných okruhů, pak přišla řada na mě. Musel jsem také odkroužit deset kol, ačkoliv jsem v Le Mans už závodil. V roce 1998 jsem se účastnil Renault Spider Cupu. Samozřejmě nešlo o čtyřiadvacetihodinový závod, ale spíš o čtyřiadvacetiminutovou jízdu v rámci doprovodného programu hlavního podniku. Jeli jsme na stejné trati a já jsem dokázal vyhrát.”

Druhý vůz se startovním číslem 86 řízený Jarkem Janišem (CZ), Mike Hezemansem (NL) a Jonny Kanem (GB) měl od počátku drobné problémy s motorem. Tým vyměnil vstřikování, senzory a řídící jednotku motoru (ECU) a technikům se podařilo objevit a vyřešit problém. Ve 12:30, třicet minut před koncem první sekce, tak na trať vyjel Jarek, aby projel povinných deset okruhů.

Jarek Janiš: „V Le Mans jedu úplně poprvé, proto je vše pro mě novou zkušeností. Musím říct, že trať je velice pěkná s extrémně dlouhými rovinkami a není tak náročná na řízení. Jedinou opravdovou výzvou je pasáž ‘Porsche-curves’. Ve srovnání s Mikem a Jonnym, kteří okruh dobře znají, jsem v této známé kombinaci zatáček, které se projíždějí ve vysokých rychlostech, trochu ztrácel a potřebuji ještě několik dalších kol, abych se dostal do správného rytmu a věřil si ve vyšších rychlostech. Cítil jsem, že se motor zlepšil a data dokazují, že naše maximální rychlost je znatelně vyšší.”

Odpoledne byly oba vozy v akci znovu a jezdci měli příležitost strávit na trati určitý čas potřebný pro vyladění správného set-upu. Podařilo se také nalézt kompromis v nastavení sedačky ve voze s číslem 85, neboť Alex je o něco menší než zbývající dvojice. V 16:15 zůstala „pětaosmedesátka“ stát na trati s porouchaným palivovým čerpadlem. V 17:20 byl vůz sice dopraven do boxu, pumpa je ovšem umístěna v těžko přístupné pozici, proto mechanici neměli dostatek času na její opravu, aby se Spyker vrátil ještě před koncem vymezeného času na trať.

S druhým Spykerem odjeli svá kola Mike a Jonny. I když to nebyl hlavní cíl dne, v závěru testu tým obul nové pneumatiky Michelin a chtěl se pokusit o několik rychlých kol. Bohužel 15 minut před koncem sekce byly vyvěšeny červené vlajky a bylo po testování.

Peter van Erp, ředitel Spyker Squadron: „Tým odvedl skvělou práci. V několika posledních týdnech všichni tvrdě pracovali a to se vyplatilo. I když nás postihlo několik drobných problémů, prokázali jsme jasné zlepšení a naše výkony vypadají před závodem nadějně. Ve srovnání s loňskou kvalifikací byla naše maximální rychlost přibližně o 7 km/h vyšší a i když jsme se dnes přímo nesoustředili na zajetí rychlého času, Jonnyho časy v jednotlivých sektorech jsou slibné a já očekávám, že se auto v závodě předvede dobře.”

75. ročník závodu 24 hodin Le Mans odstartuje na Circuit de la Sarthe v sobotu 16. června v 15:00 hodin. Průběžné zpravodajství můžete mj. sledovat na oficiální internetové stránce týmu Spyker Squadron (www.spykersquadron.com).

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Rudé Alfy v červnovém Mostě

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose