www.car.cz
 

Grand-Am: Šest hodin se pro Engeho smrsklo na pouhých 30 minut
     10.6.2007 20:19 - tisková zpráva


Šestihodinový závod ve Watkins Glen, šestý podnik čtrnáctidílného seriálu Grand-Am, se týmu SAMAX Motorsports nevydařil. Ambice týmu zhatily problémy s motorem. Český pilot Tomáš Enge vybojoval v páteční kvalifikaci s vozem SAMAX Pontiac Riley Daytona Prototype se startovním číslem 11 osmou startovní pozici a pro sobotní šestihodinovku byl určen jako jezdec, který závod rozjede. O místo v kokpitu se měl střídat s kanadskými jezdci Patrickem Carpentierem a Antoinem Bessettem.

Po ujetí patnácti kol zastavuje Enge se svým Pontiacem Riley v boxech. Důvod? Porucha motoru. Mechanici kontrolují vůz a pak jej z pitlane zatlačují přímo do kamiónu. Šestihodinovka ve Watkins Glen trvala pro tým z jižní Floridy pouhých 30 minut.

"Jízdu jsem si skutečně užíval," řekl Enge. "Auto vypadalo výborně až do chvíle, než motor v patnáctém kole vypověděl službu. Je to prostě smůla, protože tým připravil dobrý vůz. Když jsem přijel do boxů, mechanici zkontrolovali motor a řekli, že je konec. Doufal jsem, že absolvujeme celý závod, protože jízda s prototypy typu Daytona se mi velice líbí. Kompletní závod by navíc byl dobrou prověrkou mého levého lokte, který jsem si zničil při havárii v březnu. Teď musím počkat až do příštího týdne a závodu 24h Le Mans, abych zjistil, jestli už se úplně uzdravil."

Tomáš – stejně jako více než desítka dalších jezdců seriálu Grand-Am Rolex – po závodě odletěl do Francie. V Le Mans jej ve středu 13. června čekají první testy v rámci posledních příprav na start 75. ročníku 24 hodin Le Mans, který odstartuje v sobotu 16. června v 15 hodin.

Nováček Antoine Bessette si prototyp SAMAX Pontiac vyzkoušel v sobotu během warm-upu a během dvacetiminutové jízdy dokázal zaznamenat 12. nejrychlejší čas. V závodě měl za volantem vystřídat Engeho a stejně jako Patrick Carpentier byl samozřejmě zklamaný z toho, jak závod pro tým dopadl.

"Tohle byl vskutku krátký víkend," řekl Carpentier. "Je to velké zklamání, protože tým pro nás obvykle připravuje na všechny závody velice konkurenceschopné auto a stejně to vypadalo i tady. Tým zjišťuje, co přesně závadu způsobilo. V Grand-Am je celkem neobvyklé, když máte problémy s motorem. Navíc tento měl za sebou jen čtyři hodiny závodění. Dříve jsme s jednou pohonnou jednotkou bez problémů absolvovali 24 až 26 hodin. Vážně nevím, co se stalo."

Sedmý ze čtrnácti závodů Grand-Am Rolex Sports Car Series 2007 se uskuteční na Mid-Ohio sports Car Course v Lexingtonu v Ohiu o víkendu 23. až 24. června 2007.

SAMAX Motorsport, sídlící v Pompano Beach na Floridě, se v Grand-Am Rolex Sports Car Series angažuje třetí sezonu. Více informací o SAMAX Motorsport najdete na internetové stránce www.samaxmotorsport.com.

O šampionátu Grand-Am se více dozvíte na www.grand-am.com.

BPA


 
 
Fotogalerie:   MMČR Rallycross Sosnová 27.5.2007 Svoboda Josef

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose