www.car.cz
 

Smetanu a jeho Fabii zastavil v Brně telegrafní sloup
     tisková zpráva


První letošní výpadek (při čtvrtém startu) zaznamenal při druhém podniku domácího šampionátu sprintrally zlínský pilot David Smetana. Se spolujezdcem Jiřím Vaverkou se jim stala osudnou nejdelší vložka (RZ4 Tišnovská), kdy se jejich Škoda Fabia zastavila o telegrafní sloup.
 
Seriál sprintrally je v nejslabší třídě pravým opakem MMČR. Na startu se schází výtečná konkurence s řadou kvalitních jezdců i vozů, ze startovní rampy sjelo v Brně 12 vozů třídy. Smetana se letos na sprintu představil ve třídě N1 poprvé, když v Okříškách „testoval“ fabii ve skupině A, pro spolujezdce Jiřího Vaverku to byl teprve druhý závod v krátké kariéře.
 
Smetana posílen čtvrtým místem z valašsko-púchovské soutěže začal svižně a zlínská dvojice se zařadila do středu pole nejslabší třídy. Na druhém úseku, i přes desetisekundovou ztrátu v jednom z retardérů, zajela šestý nejrychlejší čas a stejná pozice jim patřila i v absolutní klasifikaci.
 
RZ 3 se vyznačovala velmi klouzavým asfaltem, „čtverka“ naopak několika nebezpečnými sjezdy a množstvím vytahaného štěrku. Po třetím testu se posádka Smetana  - Vaverka držela v kontaktu se zkušenějšími soupeři, na čtvrtou příčku ztrácela 12 sekund.
Na nejdelším, téměř devatenáctikilometrovém, úseku soutěže se rozhodla mírně „zatáhnout“. „Tato zkouška se mi moc líbila a věřil jsem si, že bych zde mohl zajet dobrý čas,“ vrací se k závodu Smetana.
 
První varování, kdy kousek po startu nedobrzdila do prudkého pravého odbočení, zlínskou dvojici od jejich úmyslu neodradilo, aby zanedlouho skončilo jejich brněnské snažení v telegrafním sloupu. „Z této pasáže jsem měl respekt už před startem. Po sjezdu následovalo prudké odbočení vpravo, to celé na vrstvě štěrku. Když jsem si myslel, že mám nejhorší za sebou, byl jsem příliš rychlý do levé zatáčky, po níž následovala prudká doprava. Na štěrku jsem zde nedokázal vůz udržel v optimálním směru a soutěž pro nás skončila s poškozením ramena a poloosy naší fabie,“ popsal incident Smetana.
 
Dalším startem Davida Smetany bude v závěru května SEAT Rally Český Krumlov, kde se opět po jeho boku objeví Tomáš Plachý. Zlínský jezdec pak nevylučuje ani start na volném sprintu ve Vsetíně o týden později. Možná dokonce za volantem silnějšího vozu.
 
Maxi Cars - tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose