www.car.cz
 

Trendy automobilové logistiky v roce 2007. Již po osmé.
     15.6.2007 19:58 - tisková zpráva


13. 6. 2007 Tiskové středisko BVV – Osmý ročník největší středoevropské odborné konference pro logistiku a IT v automobilovém průmyslu se zaměřil na problematiku integrace a modularizace výroby a přesun odpovědnosti na nižší články výrobního řetězce.
 
Přes 200 profesionálů z oblasti logistiky, výroby nákupu a IT automobilového průmyslu v hotelu Voroněž jednalo také o trendech, které do Evropy přinášejí japonští producenti, o optimalizaci interní a externí logistiky nebo technologických trendech v oblasti identifikace a balení. V úvodu vystoupil Jaroslav Follprecht, ředitel pořádající společnosti AIMTEC, která se zaměřuje na prodej softwarových řešení a poskytování vysoce kvalifikovaných služeb především pro zákazníky v automobilovém průmyslu.
 
Předseda Odette Česká republika Michal Nettl posluchače seznámil s posláním této organizace, která se podílí na tvorbě standardů a globálních doporučení pro komunikaci a spolupráci mezi partnery v automobilovém průmyslu. Odette od svého založení v roce 1984 pomáhá při koordinaci elektronické výměny logistických a konstrukčních dat v evropském autoprůmyslu a slouží jako nástroj pro zdokonalování procesů a toků jak materiálu, tak dat a informací. V rámci Joint Automotive Industry Forum (JAIF) v posledních letech spolupracuje také s výrobci v Japonsku a severní Americe. Česká republice je členem Odette od roku 1991 a navzdory rostoucímu objemu automobilového průmyslu zde sdružuje pouze 14 firem, zatímco například ve Francii se na práci Odette podílí 400 společností z oblasti autoprůmyslu i IT.
 
Nettl proto apeloval na větší zapojení českých výrobců, kteří se svou neúčastí připravují o možnost podílet se na procesu standardizace evropského automobilového průmyslu stejně jako o přístup k jedinečným informacím. Nejvýznamnější projekty, na nichž se Odette v poslední době podílel, patří nástroj pro sjednocení kvalitativních kritérií v dodavatelském řetězci MMOG/Logistics Evalutions. Tato možnost vyhodnotit úroveň materiálového plánování i logistiky a porovnat ji s nejlepší praxí je od května letošního roku dostupná i v české verzi. V loňském roce na půdě Odette odstartoval projekt zaměřený na radiofrekvenční systém identifikace RFID a letošním úspěchem je nový protokol OFTP2 pro elektronickou výměnu dat v obchodním styku. Jeho výhodou je možnost přenosu velkých souborů až do 10 GB, důvěrnost a bezpečnost dat i snížení nákladů díky využití veřejného internetu. Škoda Auto podle Nettla plánuje zavedení nové verze OFTP v roce 2008.
 
Velkou pozornost vzbudil referát Michala Noska, předsedy představenstva společnosti Plastika Kroměříž, který se z pohledu dodavatele zamýšlel nad výrobními a logistickými trendy v automobilovém průmyslu. Podnik s padesátiletou historií se v devadesátých letech stal jedním z největších evropských dodavatelů počítačových klávesnic, jejichž výrobu před dvěma roky zčásti přesunul do Číny. V současnosti má na obratu firmy Plastika nejvyšší podíl automobilový průmysl, kde má řadu globálních zákazníků – dodavatelů automobilek v první linii.
 
K hlavním trendům odvětví podle Noska patří vertikální proces integrace a přechod k modulární stavbě s cílem zkrátit montážní cyklus. S tím souvisí přenos technologií, záruk, rizik i zisků od finálních výrobců k dodavatelům prvního, ale i druhého stupně. Globální výrobci požadují, aby jim modul pro montážní závody v různých zemích světa dodával jediný partner. Výroba se stěhuje do zemí s nižšími mzdovými náklady, což například v České a Slovenské republice vede k „přehřátí“ pracovního trhu a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Nosek seznámil rovněž s problémy dodavatelské firmy jako nadbytek zásob a s osvědčenými způsoby, jak je řešit.
 
Mezi přednášejícími byli také představitelé společností GATC, TI-Hanil Slovakia, Denso Manufacturing Czech, TRCZ, Visteon – Autopal, Schoeller Arca Systems, Motorola, Schenker, Axway a Plastové přepravní obaly. Součástí konference byla výstavní prezentace dodavatelů softwaru a technologií.
 
 
PR

 
 
Fotogalerie:    Speedcars Challenge Weekend 2007 - MMČR D3 a D4 - M. Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose