www.car.cz
 

První brněnskou bitvu Octavia cupu vyhrál v sobotu takticky Erik Janiš
     17.6.2007 06:54 - tisková zpráva


Sobotní pohárový závod v rámci brněnského podniku WTCC pro sebe v závěru dvanáctikolové bitvy rozhodl Erik Janiš. Pokořil tak dlouho vedoucího Matějovského a třetí dojel Janišův týmový kolega Michael Vorba. Ostrá jízda opět patřila k těm hodně napínavým, často se měnilo pořadí a ani tentokrát nebyla nouze o pohledné souboje, střety a výlety z trati.
 
Matějovský startoval ze druhé pozice, která je vpravo a tedy v Brně výhodnější. Ještě v první pravotočivé zatáčce byl na čele z Pole Position jedoucí Janiš, ale na výjezdu o několik stovek metrů dál už byl vepředu Matějovský, za kterého se prosmýkl i Vorba a Janiš jel třetí. Ještě v prvním kole před sjezdem ke Stadionu došlo ke střetu Jiráska s Kárným, který zůstal zahrabaný v kačírku. Jakmile jej  traťoví komisaři vyprostili, s více, než minutovou ztrátou vyrazil na zběsilou stíhací jízdu. Sportovní komisaři incident vyhodnotili jako vinu Aleše Jiráska a tak jej po závodě potrestali pětadvacetisekundovou penalizací.
 
Vepředu mezitím jel Matějovský, Janiš si brzy poradil s Vorbou a byl druhý. Na Vorbu začal zle dotírat čtvrtý Brejla a jejich ostrý souboj byl po několik kol doslova ozdobou závodu. Oba zkušení závodníci naprosto korektně soupeřili, ale mladý Vorba si nakonec dokázal s nestorem poháru poradit a postupně se Brejlovi začal vzdalovat. Hlouběji ve startovním poli sváděli zase tvrdý duel dva Ivanové, Urban s Vršínským. Urban v něm byl úspěšnější, získal šestou pozici a tedy Pole Position pro nedělní druhý závod.
 
Před koncem závodu pak začal Janiš zrychlovat a tlačil na Matějovského. Ve stoupání před nájezdem na cílovou rovinu se mu pak podařilo Michala předjet a dostal se do vedení, které už si nenechal vzít. Druhý dojel Matějovský, třetí Vorba, čtvrtý Brejla, pátý Dostál a šestý Urban.
Samozřejmě jsem moc rád. Taktika s obutím mi vyšla dokonale. Během závodu jsem si ho pošetřil a pak zaútočil. A vyšlo to,“ pochvaloval si Erik Janiš. „Je to tak, utavil jsem gumy a v konci už to moc nefungovalo. Erikovi to jelo prostě líp,“ potvrzoval situaci Matějovský. Věčně vtipkující Vršínský vysvětloval, že strategii do závodu vymyslel dobrou, ale její realizace nevyšla.
 
Chtěl jsem jet od začátku naplno a v konci ještě zrychlit, ale to už bohužel nešlo. Nádherně jsme si s Ivanem zazávodili, ale uznávám, byl lepší. Škoda, mohlo to být v neděli první místo na roštu,“ komentoval Vršínský svůj souboj s Urbanem.
 
V neděli se piloti pohárových octavií utkají podruhé a opět jistě půjde o velkou podívanou. Start druhého závodu Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu je naplánován na 13 hodin a 5 minut.
 
(16.6. 2007)

 
 
Fotogalerie:   WTCC Brno pohledem Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose