www.car.cz
 

Endurance a sprinty pro prototypy nejen v Rakousku
     23.7.2007 17:18 - Vladimír Rožánek


Převážně vozy francouzské provenience se prohánějí ve V de V, sérii určené prototypům, rozdělených do kategorií dle obsahu motoru. Pro vozy účastnící se vytrvalostních závodů Endurance na tři hodiny, platí omezení pro vozy CN 2000ccm, C3 1600ccm a možný start mají také vozy skupin C1 a C2, dle zvláštních předpisů.

 

Sprint závody, které se jezdí 2 během jednoho víkendu mají omezení pro stroje kategorie CN do 2000ccm s max. váhou 570Kg, C3 do 1600ccm a max. váhou 635Kg. Ve třetí klasifikaci bojují pro našince celkem neznámé prototypy Funyo 4 a Funyo RC do 2000ccm.

 

Mezi zajímavé vozy patří Norma M20, kterou známe z našich okruhů a závodů Sports Car Challenge, kde s nimi startuje tým RWT. Dalším vozem ve startovním poli s francouzskou krví, je Ligier JS 49, který tak pokračuje v tradici výroby sportovních vozů, která na chvíli zmizela, po odchodu stáje Ligier z  F1. Další zajímavou kapitolu můžeme objevit ve strojích Radical, které v různých vývojových modifikacích nacházejí uplatnění v různých sériích po Evropě a mají i vlastní pohár.

Ze známých účastníků zaujal Loic Deman, který před několika lety jezdil i u nás v Brně evropskou část F3000, ale jeho výsledky jej řadily spíše na konec pole.

 

Mezi okruhy, kde se letos svezou jezdci této série, můžeme zařadit Jaramu, Magny Cours, Dijon, Val de Vienne, Lédenon, či Spa, kde pořadatelé připravili vytrvalostní závod na 500mil a na závodníky čeká tento náročný závod na konci Srpna.

 

Endurance sérii, po odjetých čtyřech závodech, vládne Brit Croydon s prototypem Juno SSE a sekundovat se mu snaží dvojice Wilson a Mc Kever s Ligierem JS 49.

 

Sprint i po šesti závodech ovládá Francouz Toulemonde s Normou M20 Evo, který letos již třikrát zvítězil, ale druhý Zollinger si v Dijonu také dvakrát vyzkoušel pocit vítěze. Třetí místo, v této zajímavé sérii, patří panu Heriau s neznámým prototypem Funyo 4 RC.

 

V de V Endurance:

 

Croydon (GB) – Juno SSE – 85

Wilson (GB) – Ligier JS 49 – 72

Mc Kever (GB) – Ligier JS 49 – 72

 

V de V Sprint Challenge:

 

Toulemonde (F) – Norma M20 Evo – 132

Zollinger (F) – Norma M20 Evo – 103

Heriau (F) – Funyo 4 RC – 101

 

Text: Vláďa Rožánek

Foto: V de V organisation


 
 
Fotogalerie:   Slovakia Matador - BABA 2007 od Pavla a Tondy Malých

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose