www.car.cz
 

Vozidlo Hondy s koncepcí palivových článků
     1.8.2007 10:17 - tisková zpráva


První jízdy v Evropě

GOTLAND, Švédsko Vozidlo Honda FCX Concept s palivovými články nové generace se poprvé představilo při jízdách na Evropském kontinentu na švédském Gotland Ringu. Vůz je vyniká vysokou energetickou účinností kolem 60 procent, což je přibližně trojnásobek účinnosti vozu s benzínovým motorem, dvojnásobek účinnosti hybridního vozu a o 10 procent vyšší, než současný vůz Honda FCX.

 

Honda FCX Concept je klíčovým mezníkem vývoje technologie palivových článků a bude základem pro úplně nový vůz s touto technologií, který společnost Honda připravuje pro sériovou produkci. První omezené dodávky tohoto nového vozu začnou podle plánu v roce 2008 v Japonsku a v USA. Jejich cílem bude přinést zcela nový rozměr a pocit z jízdy šetrné vůči životnímu prostředí, který u vozů s benzínovým pohonem nenajdeme.

 

Ke splnění cílů společnosti Honda dosáhnout významného přínosu po ekologické i jízdní stránce je model FCX Concept vybavena platformou palivového článku V Flow. V dřívějších soustavách palivových článků vodík a voda vzniklá při generování elektřiny proudily vodorovným směrem, nový vůz se vyznačuje koncepcí se svislým prouděním. To umožňuje, aby při vypouštění vznikající vody napomáhala gravitace; výsledkem je významné zlepšení odvodu vzniklé vody, který je klíčový pro vysoce účinnost palivového sloupce a tím dosažení vyššího výkonu z rozměrově menšího systému.

 

Tato nová soustava palivových článků je o 20 procent menší a o 30 procent lehčí než současné systémy Honda FCX, přesto má však výkon vyšší o 14 kW. Hnací motor byl pro kompaktnější provedení umístěn koaxiálně dohromady s převodovkou při zvýšení výkonu o 15 kW. Celkově je pohonná jednotka asi o 180 kg lehčí než u současného FCX a to při objemu menším asi o 40 procent. Platforma palivových článků V Flow konstruktérům také umožnila vytvořit elegantní nízký profil vozu, kterého by bylo jen stěží možné dosáhnout ve voze s konvenčními palivovými články. Výsledkem je zlepšená energetická účinnost a výkon spolu s prostornějším interiérem.

 

Významně bylo i zlepšeno startování při nízkých teplotách, které je nyní možné i při teplotách -30 ;C, což je o 10°C méně než u současných modelů FCX.

 

Jako pomocný zdroje energie používá Honda FCX Concept kompaktní vysoce účinnou lithium-iontovou baterii přispívající ke zvýšenému výkonu a kompaktnější pohonné soustavě. Tato zlepšení účinnosti hlavních komponent pohonné soustavy vozu zajišťují jízdní dosah přibližně o 30 procent delší než u současné generace FCX.

 

Pohodlná a rozměrná kabina s futuristickým designem také obsahuje čalounění a obložení dveří z bio tkaniny Honda. Tento materiál na rostlinné bázi nabízí vynikající trvanlivost a odolnost vůči poškození slunečním zářením.

 

- konec -

 

Poznámky:

  • Švédský ostrov Gotland je oblast s mimořádnými přírodními krásami a jako takový má Ekologickou správu pracující na její ochraně. Po celém ostrově jsou rovněž rozesety větrné elektrárny vyrábějící elektrickou energii, která se pak dodává do hlavní energetické sítě. Tyto ekologické faktory předurčují ostrov Gotland jako ideálním místo pro první jízdy vozu s palivovými články, jehož jedinými emisemi je pouze voda.
  • Platforma palivových článků V Flow se skládá z kompaktní vysoce účinné soustavy článků uspořádaných v pokrokovém rozmístění ve středovém tunelů. 

Srovnání koncepce palivových článků - grafy  a foto zde:

 

Honda


 
 
Fotogalerie:   FIA GT - 24 hod. Spa 2007 a T. Enge a J. Janiš, foto archiv BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose