www.car.cz
 

První závod Group C – GTP Racing ve SPA
     Vladimír Rožánek


Tyto stroje vládly Mistrovství Světa prototypů v 80-tých létech. Série je rozdělena na pět tříd, dle stáří a objemu motoru.

Na start prvního tréninku se v belgickém SPA postavilo hned úctyhodných 23 vozů. Mezi vozy, které jsme mohli vidět, byly i Jaguar XJR 12, který přivezl Nick Rini z Anglie. Nick Rini má ve svém Jaguaru motor o objemu 7400ccm.Viděli jsme také několik vozů Porsche 962, Marsch Chevrolet 84G, Intrepid RM IMSA, nebo Nissan GTP. Tyto vozy, ačkoliv už mají své nejlepší časy za sebou, dokáží stejně jako před dvaceti lety uhánět úctyhodnou rychlostí.

Trénink vyhrál Ralf Kelleners s Porsche 962 CK6, se kterým v Interserii vyhrával také G.Lavaggi.
Druhý ukončil trénink Američan Mullen se Spice Chevrolet GTP a třetí byl Brit Agg s Nissanem R90CK. Při závodech vládlo silně nevlídné počasí.

První ze dvou závodů vyhrál vítěz z tréninku Ralf Kelleners, na druhém místě dojel David Mercer z Anglie na Spice Ford SE 90C a třetí skončil Američan Mullen.

Druhý závod již nezvítězil Ralf Kelleners z Německa, jenž pro poruchu nedokončil, ale Američan Jim Mullen se Spice Chevrolet GTP. Jako druhý byl klasifikován Američan Bryan De Vries na stroji Intrepid RM1, třetí skončil Anglický pilot Martin Konig s Porsche 956B. Čtvrtý byl mosteckým divákům dobře známý vůz Argo JM19 Judd, se kterým jezdí bývalý jezdec Interserie Michael Schuster z Německa.
Pokud Vás zaujali závody Group C – GTP Racing, můžete si v Anglii zakoupit třeba vůz Tiga GC 289, který je na prodej. Vůz pohání 3,5l motor Nicholson McLaren DFZ a zatím ho vlastní pravidelný účastník závodů GTP Harvey Cooke.

Výsledky 1. závod
1. Kelleners – Porsche 962CK6
2. Mercer – Spice Ford SE90C
3. Mullen – Spice Chevrolet GTP
4. De Vries – Intrepid RM 1- IMSA
5. Stinton – Harrier GT1

Výsledky 2. závodu
1. Mullen – Spice Chevrolet GTP
2. De Vries – Intrepid RM 1- IMSA
3. Konig – Porsche 956B
4. Schuster – Argo JM19C Judd
5. Pearman – Porsche 962C

Na další závod se mohou těšit diváci v Le Mans 12. Června.

Vláďa Rožánek


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose