www.car.cz
 

Barumka : 15 vozů Super 2000 a 13 jezdců s prioritou FIA B !!! Oficiálně.
     14.8.2007 10:33 - tisková zpráva


Barumka hlásí hvězdné startovní pole!

Přijede 15 vozů kategorie Super 2000 a 13 jezdců s prioritou FIA B!

 

Za pouhých jedenáct dní odstartuje sedmatřicátý ročník Barum rally Zlín, mezinárodní automobilová soutěž, která je vedle FIA Mistrovství Evropy jezdců v rally (ERC) letos zařazena do prestižního nového seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC). A právě tento seriál převede do Zlína nebývalý počet kvalitních zahraničních jezdců.

 

Již dnes je zřejmé, že do Zlína se sjede nejkvalitnější startovní pole v historii rallysportu v České republice. Po uzávěrce přihlášek se počet vozů kategorie Super 2000 zastavil na čísle 15 a počet jezdců s prioritou FIA B na čísle 13! Celkem se do letošní barumky přihlásilo 122 jezdců ze 13 evropských států!

 

Sedmatřicátý ročník Barum rally Zlín je nabitý hvězdným startovním polem a diváci uvidí na rychlostních zkouškách Zlínského kraje nevídanou podívanou, jakou Česká republika dosud nezažila. Do Zlína přijede řada předních světových jezdců a startovní pole letošní barumky se jeví jako nejkvalitnější v dosavadní historii zlínské rally. Ve Zlíně se objeví v barvách továrního Fiatu Abarth italský pilot Andrea Navarra a Fin Anton Alén, syn legendárního jezdce a mistra světa ze Skandinávie. Ve velmi dobrém světle se v průběhu sezony ukázal Peugeot Sport Espana, především vítěz Fiat rally v Turecku Nicolas Vouilloz z Francie. Velmi dobré výkony odvádí i Španěl Enrique Garcia Ojeda (oba Peugeot 207 S2000).

 

K aspirantům na prvenství patří Ital Renato Travaglia, který premiérově osedlá Fiat Grande Punto Abarth S2000. Velkým lákadlem pro diváky bude Belgičan Freddy Loix (rovněž Fiat Grande Punto Abarth S2000), který má na svém kontě desítky startů v soutěžích mistrovství světa. Loix v minulosti úspěšně působil mimo jiné v továrních týmech Mitsubishi, Peugeot a Huyndai Ve Zlíně se objeví i vítěz barumky  z roku 2004 sympatický Simon Jean-Joseph z Francie (Citroën C2 S1600).

 

Černým koněm rally může být Turek Volkan Isik (Fiat Grande Punto S2000), jenž v letošní sezoně překvapil hodně odborníků. Isik působil spíše v domácím šampionátu a letos je hodně rychlý. Ve Zlíně nebude chybět ani vedoucí jezdec průběžného pořadí evropského šampionátu Dimitar Iliev z Bulharska (Mitsubishi Lancer EVO IX).  Do České republiky se ozvali i zástupci týmu Kronos Racing, který ve Zlíně nasadí do boje jeden vůz Peugeot 207 S2000, když za volant usedne Bernd Casier z Belgie.

 

Silná plejáda špičkových pilotů přijede z Polska (Michal Solowow, Tomasz Czopik, Grzegorz Grzyb), Itálie (Corrado Fontana, Marco Cavigioli), Švédska (Jimmy Joge) a Maďarska (János Tóth, Gergély Szabó). Automobilka Honda prostřednictvím týmu JAS Motorsport nasadí na vozech Honda Civic Type R dvojici ve složení Daniel Sola ze Španělska a Luca Betti z Itálie.

 

Vítězství z loňského roku obhajuje jednatřicetiletý rodák z Trnavy na Zlínsku Roman Kresta, trojnásobný vítěz Barum rally Zlín. Kresta se opět představí na voze Mitsubishi Lancer EVO IX v barvách Tescoma Rally Team. Stejný vůz osedlá i úřadující český šampion Václav Pech a kompletní česká špička vesměs na produkčních vozech. Divákům své umění předvedou Karel Trojan, Václav Arazim, Miroslav Cais, Vladimír Barvík, Miroslav Jandík (Mitsubishi Lancer EVO IX), Vojtěch Štajf (oba Subaru Impreza STi), Roman Odložilík (Fiat Grande Punto S2000), Josef Peták (Renault Clio S1600), Jaromír Tarabus (Suzuki Swift S1600), Antonín Tlusťák (Citroën Saxo Kit Car) a další. Každopádně bude zajímavé sledovat souboj českých jezdců proti plejádě zahraničních pilotů na vozech kategorie Super 2000.      

 

 

Novinkou letošního ročníku bude umístění shakedownu, který se uskuteční na úseku Komárov, když využívá části známé rychlostní zkoušky. Samotný téměř tříkilometrový testovací úsek  proběhne ve čtvrtek 23. srpna v podvečerních hodinách.

 

V pátek 24. srpna se uskuteční v dopoledních hodinách technická přejímka pod zlínským Velkým kinem, odpoledne v 17 hodin na stejném místě slavnostní start. První vůz do divácké Super RZ odstartuje krátce po jednadvacáté hodině a ulicemi samotného centra města se budou nejdříve proplétat posádky s nejvyššími startovními čísly. Pořadatelé připravili již potřetí tuto městskou rychlostní zkoušku, která letos měří celkem 9,36 km a pojede se jako okruhová.

 

V sobotu a v neděli na posádky čekají dvě etapy soutěže. Trasa soutěže je tradičně vedena po asfaltovém povrchu různé kvality. V první etapě posádky absolvují úseky Slušovice, Pindula, Halenkovice, Kudlovice, o den později pak Zádveřice, Janišov a Troják. V cíli se první posádka objeví v neděli 26. srpna před šestnáctou hodinou.

 

Pořadatelé důrazně žádají diváky, aby uposlechli všech jejich pokynů a dbali na bezpečnost při sledování rally. Pokud budete chtít sledovat některou z rychlostních zkoušek, uvědomte si, že soutěži přihlížíte na vlastní nebezpečí. Další podrobné informace včetně map rychlostních zkoušek, výběru vstupu, seznamu přihlášených posádek naleznete v oficiálním programu rally, který se objeví na vybraných prodejních místech a benzinových stanicích v pondělí 13. srpna (včetně Městského informačního a turistického střediska v budově radnice) nebo na internetových webových stránkách www.barum.rally.cz.

 

 

Ve Zlíně 13. srpna 2007             Roman ORDELT

                        tiskový mluvčí Barum rally Zlín


 
 
Fotogalerie:   Interserie Sprint Challenge 2007, foto Miloš Jenčík

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose