www.car.cz
 

Pešek a Abraham rozjásali domácí dvousettisícové publikum
     20.8.2007 08:33 - tisková zpráva


Cardion ab Grand Prix České republiky

Mistrovství světa silničních motocyklů tříd 125ccm, 250ccm a MotoGP

Automotodrom Brno 17.-19.srpna 2007

 

Od brzkých ranních hodin proudily na brněnský Automotodrom zástupy motoristických fanoušků. Desetitisíce českých návštěvníků přijely podpořit domácí jezdce Lukáše Peška a Karla Abrahama. Podle očekávání pořadatelů dorazilo také asi 40 000 maďarských fanoušků, kteří chtěli pomoci svému hrdinovi Talmacsimu k dalšímu vítězství ve třídě 125ccm.

 

Již tradičně bylo na tribunách slyšet také němčinu, italštinu a španělštinu, nechyběli ani fanoušci z Řecka, Bulharska, Rumunska, Litvy, Ruska či Japonska. Celkový součet diváků, který se přehoupl přes 260 000, překvapil i samotné pořadatele podniku. „Uvažovali jsme o dvou stech tisících, byli bychom šťastni i kdyby přišlo sto osmdesát tisíc návštěvníků. Ale když mi dnes volali toto finální číslo, tak se přiznám, že mě až zamrazilo.

 

Takovou masu návštěvníků jsem opravdu nečekala,“ přiznává výkonná ředitelka Automotodromu Brno, Ivana Ulmanová.

 

Podle promotéra závodu, španělské společnosti Dorna, navštívilo Masarykův okruh v pátek něco přes 31 000 diváků, v sobotu přišlo více než 72 400 fanoušků a v neděli se počet návštěvníků vyšplhal na 141 632. „Podle našich počtů je nedělní návštěvnost o něco vyšší. Dle prodaných vstupenek a parkovacích lístků ji odhadujeme na něco kolem 160 000 diváků,“ doplňuje Ivana Ulmanová.

 

Závod stopětadvacítek se odehrával za střídavého jásotu Čechů a Maďarů. Nakonec měli větší důvod k radosti příznivci Lukáše Peška, který vybojoval třetí místo. Talmacsi se nechtěl vzdát až do poslední chvíle, ale na první tři jezdce v závěru nestačil. Jako první projel cílovou čárou Španěl Hector Faubel, pouhých sedmdesát tisícin vteřiny za ním dojel Mattia Pasini. Faubel tak v celkovém pořadí přeskočil svého týmového kolegu Talmacsiho a dostal se do vedení šampionátu. Lukáš Pešek se díky 16 brněnským bodům posunul na celkovou třetí pozici, o kterou se dělí s Tomoyoshi Koyamou.

 

Klání čtvrtlitrů se odehrálo pod taktovkou letošního favorita Jorge Lorenza. Španělský jezdec startoval z pole postion a po celou dobu si udržoval bezpečný náskok před druhým Andreou Dovoziosem. Pro třetí místo si se ztrátou přes 11 vteřin na Lorenza dojel Mika Kallio. Brněnský jezdec Karel Abraham startoval z jednadvacáté pozice, ale díky dobrému startu hned poskočil o několik pozic dopředu.

 

Po četných soubojích s Aleixem Espargarem uhájil Abraham čtrnácté místo. „Celý závod se mi jelo dobře. Start se mi taky povedl. Po pár kolech nám ujel Locatelli a po celou dobu jsem bojoval s Espargarem. Espargaro se poté dostal přede mě, ale já jsem byl rychlejší. Stále jsem se snažil jet v naší skupince na prvním nebo druhém místě. Ke konci závodu nás předjel Lai a hned po několika kolech poodjel. Poslední dvě kola jsem hodně bojoval s Espargarem a nakonec došlo ke střetu. Udělal jsem chybu a Espargaro dokončil závod přede mnou. Motorka byla perfektně nastavená a celkově se mi jelo bez problémů. Jsem rád, že jsem závod v Brně dokončil a podařilo se mi získat i body,“ shrnul dnešní závod sedmnáctiletý Abaja.    

 

Královská kubatura MotoGP nabídla divákům sólovou jízdu Caseyho Stonera, který vyhrál stylem start-cíl. Na konto si tak připsal celkem sedmé letošní vítězství a před druhým jezdcem celkového pořadí, Valentinem Rossim, má náskok 60 bodů. Zpočátku dokázal se Stonerem držet tempo John Hopkins, ale i tomu se Stoner ve druhé polovině závodu rychle vzdaloval. Hopkins nakonec nabral bezmála osmivteřinovou ztrátu, ale i tak si bezpečně dojel pro druhé místo.

 

Dalších šest vteřin za Hopkinsem projel cílovou čárou úřadující mistr světa Nicky Hayden, který si tak alespoň trochu vynahradil zklamání na domácí trati v Laguna Seca. S pouhými devíti body odjíždí z Brna Valentino Rossi.  

 

 

PR MO


 
 
Fotogalerie:   Lukáš Pešek při Cardion AB GP ČR 2007 od Jirky Navrkala

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose