www.car.cz
 

(Také) Piloty historiků tradičně čeká Vyškov. Již v úvodu září !
     31.8.2007 12:18 - tisková zpráva


Neodmyslitelnou součástí Böttcher rally je už řadu let závod historických automobilů, který se letos v okolí Vyškova uskuteční již počtrnácté. Vyznavači historiků si zdejší prostředí oblíbili a každoročně přijíždějí na Hanou ve velmi početném složení. Letos je Böttcher rally pátým dílem Mistrovství ČR historických automobilů a ještě před tím, než ve Vyškově zaburácí motory, neuškodí si připomenout dosavadní průběh tohoto seriálu.

 

První soutěž letošního mistrovství republiky přivítala oblíbená Valašská rally s centrem ve Valašském Meziříčí. Ve dvanáctičlenném startovním poli nechyběl nikdo z předsezónních favoritů - největší zálusk na zlatou medaili si dělal úřadující mistr Lubomír Tenkl (Opel Kadett Coupe), kterému přijeli znepříjemňovat situaci loňští medailisté Emil Triner (Škoda 130 RS) a Ctirad Hájek (Opel Kadett Coupe).

 

První rychlostní zkoušku však překvapivě vyhrál jiný muž – loňský smolař Zdeněk Tichý, jehož Opel Kadett nejlépe zvládl všechny nástrahy náročné Bystřičky. Vedení mu vydrželo až do konce páteční etapy, jenže na druhé sobotní zkoušce zastavila jeho účinkování porucha spojky. A jelikož jeho týmový kolega Lubomír Tenkl byl kvůli pátečním technickým problémům už dávno z kola ven, převzal vedení nečekaně Emil Triner.

 

Zkušený škodovák v závěru neponechal nic náhodě, svoji první pozici udržel a na cílovou rampu si dovezl více než tříminutový náskok na druhého v pořadí. Stříbrnou medaili na Valašsku vybojoval Ctirad Hájek a pro bronz si po skvělém výkonu dojela bratrská posádka Hejhalových (Škoda 110 L).

 

Agrotec Iveco rally Hustopeče byla pro historiky kvůli velkému vedru a místy až příliš rozbité trati velkou zatěžkávací zkouškou. Z třinácti vozů na startu dojelo do cíle jen šest mohykánů, ale díky spásnému systému super rally bylo klasifikováno celkem jedenáct jezdců.

 

Tratě mezi vinicemi seděly Lubomíru Tenklovi, který se během krátké první etapy ujal vedení a jelikož jeho největšího soupeře – Zdeňka Tichého – stály technické problémy několik minut, mohl si druhý den už jen hlídat vedoucí pozici. Tichému patřila sobotní část soutěže, během které se díky vítězství na osmi zkouškách prokousal z hloubi pole až na třetí místo.

 

Mezi něj a Tenkla se vklínil pouze Emil Triner, jenž si druhým místem na jižní Moravě upevnil vedoucí post v tabulce. O pozornost si řekl pilot legendární „tisícovky“ Ondřej Výmola, který na druhé zkoušce sobotní etapy poslal svůj vůz elegantně přes „boudu“. I přes kolostřešní kombinaci však do cíle dojel a konečná šestá pozice byla pro jeho „embéčko“ nad očekávání dobrým výsledkem.

 

Jarní část seriálu uzavřel vrchol české sezóny historiků, kterým je už řadu let Historic Vltava rally, konající se v okolí Klatov na Šumavě. Soutěž byla zařazena také do FIA Zóny střední Evropa, ale ani jedna ze zahraničních posádek v souboji o vítězství českým jezdcům nestačila.

 

První tři zkoušky zvládl nejlépe favorizovaný Lubomír Tenkl s výkonným Kadettem, počínaje čtvrtým testem však zatroubil k útoku domácí Jiří Hrubý (BMW 2002), jenž ztrátu na první pozici vteřinku po vteřince stahoval. Tři zkoušky před koncem se dostal o jedinou desetinku do čela soutěže a své vedení v závěru udržel. Za druhým Lubomírem Tenklem dojel do cíle jako třetí Zdeněk Tichý a nejrychlejším škodovákem se stal čtvrtý Emil Triner se „stotřicítkou“.

 

Posledním podnikem seriálu, kde se dosud rozdělovaly mistrovské body, byla srpnová Cebia rally Pelhřimov, jedoucí se jako memoriál Tomáše Vojtěcha. Jelikož na startu chyběly všechny tři Opely Kadett z dílen radotínského Exces Super Bike Clubu, stal se souboj o vítězství záležitostí Jiřího Hrubého a Emila Trinera.

 

Na většině rychlostních zkoušek měl mírně navrch pilot „bavoráku“, jeho náskok však rostl pouze po sekundách a začal se výrazně zvyšovat až ve druhé etapě. Emil Triner dlouho držel krok, ale v závěru si spočítal, že mu i body za druhé místo pomohou upevnit vedoucí postavení v tabulce a raději příliš neriskoval.

 

Po sérii nevydařených soutěží konečně solidně zabodoval zlínský gynekolog Aleš Jirátko, který své BMW dovezl na rampu na třetím místě a odvezl si domů zelený věnec. O rozruch se v pátek večer postaral Jaroslav Štauber s dalším „bavorákem“, který na diváckém skoku u lomu Těchobuz dopadl až na hranici 23 metrů, ale hned vzápětí musel kvůli poničenému podvozku svůj vůz odstavit.

 

Vyškovská rally bude předposledním podnikem letošního seriálu a může dát definitivní odpověď na otázku, kdo se bude na konci roku radovat z mistrovského titulu. Nejblíže titulu je zatím Emil Triner, ale dá se očekávat, že jeho nejbližší soupeři Jiří Hrubý a především Lubomír Tenkl ještě neřekli poslední slovo. Hodně napoví právě Vyškov…

 

 

Mistrovství ČR v rally historických vozidel po 4. soutěžích :

 

1.         Emil Triner – Jan Pícha                                    Škoda 130 RS                        60 bodů

2.         Jiří Hrubý – Martin Štancl                                BMW 2002                            40

3.         Lubomír Tenkl – Jaroslav Vosádka                 Opel Kadett Coupe                 35

4.         Petr Hejhal – Martin Hejhal                             Škoda 110 L                           30

5.         Zdeněk Tichý – Jiří Horák                               Opel Kadett Coupe                 27 …..

 

 

Jiří Dokulil, ftr-media           

 

PR

 

Böttcher rally 2007 – TI č. 7


 
 
Fotogalerie:   Barumka 2007 objektivem D. Kužely

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose