www.car.cz
 

Velká kolize tří vozů poznamenala start OCupu v Brně
     23.9.2007 00:00 - tisková zpráva


 
Suverénním vítězem Matějovský
 
Sobotní první závod Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu v rámci víkendu FIA GT a Podzimní ceny Brna byl opět poutavou ukázkou jezdeckého mistrovství účastníků prestižního poháru. Stylem start – cíl si pro zlato dojel Michal Matějovský následovaný Michaelem Vorbou a Ivanem Urbanem. Závod byl ovšem hned v prvním kole poznamenán velkou kolizí.
 
V ní, hned v první brněnské zatáčce, figuroval Ivan Vršínský, který nejdřív výrazně ulil start. Pravděpodobně ho to psychicky rozhodilo a při brždění do pravotočivé zatáčky se jeho auto nekontrolovatelně roztočilo. Z trati s sebou smetlo i vozy Petra Fulína a Jiřího Navrátila a startovní pole bylo rázem o tři vozy chudší. Na čele se okamžitě po perfektním startu usídlil Matějovský následovaný Vorbou. Urbanovi se povedlo vyváznout a prokličkovat mezi točícími se vozy a dostal se na třetí místo. Trojice aut pak po celých třináct kol pravidelně kroužila a jezdci dosahovali pravidelně stabilní časy.
 
„Michal jel ze začátku opravdu na hraně a trochu se nám vzdálil. Bylo mi ale jasné, že v žádném případě nemá smysl snažit se ho dohonit,“ přiznal po závodě Michael Vorba, který si vyjel cenných 22 bodů. Čtvrtou pozici si až do konce závodu udržel Jan Dostál, na kterého ovšem v závěru začal velice dotírat Václav Brejla. Dostál však svých 16 bodů uhájil.
 
Na dalších pozicích se ovšem  bojovalo jako o život. Na výjezdu ze Stadionu se nepohodli Marek Ďurovkin a Radek Bareš. Ďurovkin později odstoupil s nefungujícím podvozkem. Velice pěkná podívaná byla na souboje vláčku aut, která pilotovali Skalický, Kučera, Bareš a ájková. H Hájková. Za tu se na konci bitvy přiřítila její věčná rivalka, druhá dívka ve startovním poli, Michaela Pešková a v posledním kole ji ještě stihla předjet. Vybojovala tak celkově třináctou pozici, bohužel první nebodovanou. Za skokana závodu lze jednoznačně označit Františka Doška. Pohárový nestor se po havárii v pátečním tréninku musel postavit až na konec startovního roštu. Během třinácti kol však dokázal z dvacátého místa dojet jako devátý.
 
Matějovský byl pochopitelně spokojen s plným počtem bodů, nicméně pořád ještě zůstává průběžně třetí. „Mám to samozřejmě spočítané a vím, že budu škrtat sedm bodů z předchozího mosteckého prvního závodu. A počítá určitě i Vašek Brejla, který asi bude škrtat víc, jenže má nyní taky větší bodový zisk. A dnešní vítězství? Snažil jsem se jet hlavou a co nejvíc vyrovnaně. Vyšlo to a samozřejmě mám radost. Rozhodne ovšem až zítřek,“ řekl jezdec, který si po vytvoření mosteckého traťového rekordu s pohárovou octavií druhé generace  v pátek zapsal nejrychlejší kolo  i na Masarykově okruhu u Brna.
 
Slovo dostal i Václav Brejla, pro kterého jistě nebyl pěkným zážitkem začátek závodu, když viděl karambol týmového kolegy Vršínského. „Ivan má trochu pohmožděný krk, ale auto je na odpis. Když jsem viděl jak na mě letí jeho zadní spoiler, byla ve mně malá dušička. Kdybych to dostal do čelního skla, nebylo by to dobré,“ líčil Vašek. „Samozřejmě jsem taky počítal a vím, že škrtám třináct bodů. Takže už je mi taky jasné jak musím zítra dojet. Bude to velký boj,“ dodal Brejla.
 
Je ovšem pravdou, že v nedělním finále bude právě on tahat za delší konec provazu. Dojel pátý a tím pádem bude startovat z první řady vedle Kárného, který si šestým místem v prvním závodě vybojoval Pole Position pro neděli. Matějovský naopak startuje až šestý.   Stále tedy není rozhodnuto vůbec nic a napětí vrcholí. Nedělní poslední pohárová bitva sezóny 2007 začne v 15 hodin a 50 minut.
 
(22.9. 2007)

 
 
Fotogalerie:   FIA GT 3, PC Brna 2007, Erik Janiš s Lambem, foto BPA M. Straka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose