www.car.cz
 

Titul nejlepšího evropského řidiče kamionu putuje do Polska
     24.9.2007 16:31 - tisková zpráva


Praha, 24. září 2007Nejlepším evropským truckerem roku 2007 se stal Marek Szerenos z Polska. Za vítězství v evropském finále soutěže Mladý evropský řidič kamionu 2007 získal moderní tahač Scania v hodnotě 100 000 euro. V soutěži, kterou již potřetí pořádá automobilka Scania, se druhým nejlepším evropským řidičem kamionu stal Tom Sharkey z Irska, bronzový stupínek obsadil Milan Jakúbek ze Slovenska.
 
V celoevropském finále konaném ve švédském Södertälje se utkalo celkem 27 nejlepších řidičů z celé Evropy, kteří vyhráli svá národní finále. Český zástupce v náročném evropském finále nakonec obsadil 25. příčku. „Kdyby mi někdo letos na jaře řekl, že se stanu jedním z nejlepších řidičů v Evropě, myslel bych, že jde o vtip. Mrzí mě, že jsem ve finálovém boji nedokázal vždy udržet pevné nervy, které rozhodovaly o dobrém umístění. Sešla se velmi silná konkurence těch nejlepších řidičů, z nichž zvítězit ve finále mohl jenom jeden,“ komentuje Roman Ryšavý své umístění a kvalitu svých konkurentů.
 
 „Soutěží motivujeme mladé řidiče v celé Evropě, aby na sobě pracovali a uměli svůj kamion ovádat bezpečně a hospodárně,“ vysvětluje cíl soutěže Martin Benda, marketingový ředitel společnosti Scania CZ. Letošního ročníku soutěže se v celé Evropě zúčastnilo téměř 16000 řidičů.
Českého zástupce ve Švédsku mohutně podporovala početná skupina českých fanoušků, kterou tvořili jeho rodina a také nejbližší spolupracovníci. Majitel firmy INEX SPEDITION Josef Dvořák se totiž rozhodl, že do Švédska spolu s Romanem Ryšavým pojede tým kolegů z jeho firmy. „Jsem nesmírně vděčný panu Dvořákovi, že umožnil dalším mým kolegům dostat se na toto finále,“ děkuje Roman Ryšavý a dodává: „Samozřejmě jsem velmi intenzivně vnímal jejich podporu během celého finále.  
 
Soutěžní disciplíny
Všech 27 řidičů absolvovalo v průběhu dvou dnů pět náročných disciplín. Postupně se museli vypořádat s jízdou hospodárnosti spojenou s defenzivní jízdou, kontrolou vozu před jízdou, kontrolou zajištění nákladu a jízdou zručnosti. Šest nejlepších řidičů poté postoupilo do semifinále a tři nejlepší se utkali v superfinále, které v napínavém boji při disciplíně „couvání na přesnost do písmene zet“ rozhodlo o konečném umístění.
 
Mladý evropský řidič kamionu 2007
Prostřednictvím soutěže Mladý evropský řidič kamionu Scania usiluje o zlepšení prestiže povolání truckerů a o zvyšování teoretických i praktických znalostí mladých řidičů, kteří jsou důležitým faktorem bezpečnosti na silnicích. Základní podmínkou pro soutěžící je splnění věkové hranice 35 let. Po letech 2003 a 2005 je to již třetí ročník soutěže Mladý evropský řidič kamionu (Young European Truck Driver – YETD).
Bezpečnosti na silnicích patří mezi hlavní priority společnosti Scania. Na evropských silnicích je v provozu více jak 300 000 kamionů Scania. Proto je bezpečnost silniční dopravy v celé Evropě jednou z hlavních odpovědností firmy. Scania také podporuje bezpečnostní cíl Evropské komise, která si dává za cíl sníži počet dopravních nehod o polovinu do roku 2010.
 
Obdobná soutěž se koná celkem v 38 zemích na celém světě. Vedle zemí EU, Norska, Švýcarska a Turecka, si své síly změří letos i řidiči v Argentině, Brazílii, Tchai-wanu, Jižní Africe, Austrálii, Jižní Koreji, Malajsii, Botswaně, Namibii a Tanzanii.
 
Více informací a fotografie na www.yetd.cz a www.scania.cz.
 
O společnosti Scania Czech Republic
Scania Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švédské firmy Scania CV AB. V roce 2007 oslaví třinácté výročí působení na českém trhu, kde dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější značky. Společně s nezávislými dealery pracuje pro Scania CZ 496 zaměstnanců.
Pro řidiče kamionů letos již potřetí organizuje Scania celoevropskou soutěž „Mladý evropský řidič kamionu 2007“. Ta je určena řidičům profesionálům ve věku do 35 let, kteří mají řidičské oprávnění na nákladní vozy a přívěsy, bez ohledu na značku vozu, který řídí. Společnost Scania usiluje prostřednictvím tohoto projektu o prohloubení teoretických a praktických znalostí mladých řidičů, které považuje za důležitý faktor bezpečnosti na silnicích.  
 
 Scania CZ
PR

 
 
Fotogalerie:   ME Sosnová 2007, dramatický karambol - Bermingrud, 24 x foto Pavel Douša

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose