www.car.cz
 

Peták v Příbrami poděkoval divákům a loučil se s Cliem !
     25.9.2007 22:32 - tisková zpráva


Příbramská soutěž, to je domácí půda Josefa Petáka a Aleny Benešové, kteří startují za Hroch Rally Team s vozem Renault Clio S1600. Již před startem měla smíšená dvojice jistý titul republiky ve skupině A a ve třídě. Navíc Peták před startem oznámil, že doma pojede naposledy v rámci velkého mistrovství s Cliem. Od příští sezóny bude totiž vodit po českých tratích vůz Peugeot 207 S2000.
 
Závodit doma není pro žádnou posádku lehká situace. Navíc u Petáka s Benešovou je to umocněno tím, že rok se daří a další rok znamená smůlu. V loňské sezóně dvojice Hroch Rally Teamu skončila v kotrmelci na Smolotelské rychlostní zkoušce, a tak si chtěl letos jezdec napravit reputaci a soutěž dokončit. "Jet před domácím publikem je nesmírně náročné. Nějak si nemohu zvyknout na situaci, kdy doma u stolu připravujete a upravujete s Alenou rozpis. Radši bych v tuto chvíli byl někde v Příbrami na hotelu,"  přemýšlí nad taktikou do příštích ročníků Josef Peták.
 
Navíc letos získal dva mistrovské tituly ve velkém mistrovství, a proto by rád pojal Fuchs Oil Rally Příbram jakožto poděkování partnerům, především však divákům za přízeň nejen v letošní sezóně. V absolutní klasifikaci figuroval příbramský jezdec těsně před slovenským účastníkem Gavlákem, který startuje s Mitsubishi Lancer skupiny N, a tak plán příbramské posádky byl jasný. Pokusit se udržet před Gavlákem a skončit v absolutní klasifikaci co nejlépe.
 
V úvodní sekci patřilo Petákovi s Benešovou osmé místo absolutně a první ve skupině A. Především se však drželi svého plánu, když Gavláka měli se ztrátou tří desetin za svými zády. To do dalších rychlostních zkoušek slibovalo nádherný souboj o konečné umístnění v šampionátu. Ve druhé části etapy příbramská posádka ještě zrychlila a posunula se na výborné páté místo absolutně. Na Gavláka získal sedmačtyřicetiletý pilot více než patnáct vteřin. "Závěr etapy nám vyšel lépe, nežli úvod. Sice figurujeme na pátém místě, ale úplně spokojený nejsem. Nějak mi to dneska nesedlo. Snad to bude zítra lepší," zhodnotil kriticky své zápolení v úvodní etapě Peták.
 
Druhá, sobotní etapa začala pro dvojici startující s Renaultem Clio S1600 lépe. Na Sádecké rychlostní zkoušce nestačil pouze na Pecha, čímž se v celkovém pořadí přiblížil čtvrtému Barvíkovi. Ovšem průjezd Vystrkovským měřeným úsekem znamenal ztrátu drahocenných vteřin. "Vystrovská RZ je krásná, o tom žádná. Ale pro našeho hraboše je to utrpení. Na blátě si auto dělá co chce, pořád hrabe a tím ztrácíme na konkurenci vteřinku po vteřince. Snad se nám podaří udržet Petera Gavláka za sebou. Jinak ostatní rychlostní zkoušky jsou pěkné. Také pořadatele vše zvládají, takže nemám co vytknout," hodnotil první sekci sobotní části příbramský jezdec.
 
Ve druhé sekci druhé etapy si Peták s Benešovou udrželi páté místo absolutně. Na šestého Gavláka měl pilot žluto-modrého vozu k dobru přes pětatřicet vteřin. Ovšem soutěž končí až za cílovou rampou a toto pravidlo se opět potvrdilo. Při třetím průjezdu Vystrkovem skončil Renault Clio S1600 v hodinách. Staronový šampión skupiny A musel couvat, čímž ztratil bezmála půl minuty a dovolil Gavlákovi se přiblížit na pouhých 5,3 vteřin.
 
Na posledním měřeném úseku však smíšená dvojice ztratila na slovenského jezdce pouze půl vteřiny a udržela páté místo. Po nešťastném vyloučení Honzy Votavy poskočil Josef Peták s Alenou Benešovou na čtvrté místo, které jim zaručilo konečné páté místo v absolutním pořadí. K titulům ve skupině A a ve třídě si tak posádka Hroch Rally Teamu připsala další velký úspěch.
 
PR

 
 
Fotogalerie:   A1GP: Představení českého vozu v Brně, foto R. Strýček

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose