www.car.cz
 

Zdravotní pojišťovna slibuje zmírnit následky dopravních nehod
     1.10.2007 13:59 - tisková zpráva


 

VZP ČR pomůže zmírnit následky dopravních nehod

 

Největší česká zdravotní pojišťovna dnes podepsala Evropskou

chartu bezpečnosti silničního provozu

Praha 27. září 2007: Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR se dnes jako první zdravotní instituce ve střední a východní Evropě připojila k Evropské chartě bezpečnosti silničního provozu svým projektem prevence a řešení následků dopravních nehod. VZP ČR se tak stala dvacátým druhým českým subjektem, který se k dlouhodobé kampani Evropské komise zaměřené na zvýšení bezpečnosti silničního provozu rozhodl přihlásit.

 

Osvětová kampaň Všeobecné zdravotní pojišťovny pro 6,5 milionu obyvatel ČR (kteří jsou u ní pojištěni) má přispět ke snížení počtu zbytečných úmrtí, zranění a trvalých následků tragédií za volantem. K nim často negativně přispěje špatný zdravotní stav či psychická indispozice řidiče, případně jiného účastníka silničního provozu.

 

„Stres, psychické napětí či panika ze složité dopravní situace jsou vedle nedodržování dopravních předpisů, zhoršených klimatických podmínek, či chvilkové nepozornosti řidiče, další častou příčinou nehod na silnicích. Stejně tak přecenění zdravotního stavu řidiče mívá tragické následky – jindy zvládnutelné zdravotní obtíže se zejména při rychlé jízdě nebo v silném provozu stávají fatální událostí. VZP ČR by proto chtěla právě v této zatím poněkud opomíjené oblasti přispět k větší informovanosti veřejnosti, a pomoci jak při předcházení nehodám, tak při řešení jejich následků, vysvětluje zapojení největší zdravotní pojišťovny její ředitel Pavel Horák.

 

Léčení (často velmi devastujících a komplikovaných) zranění z dopravních nehod stojí zdravotní pojišťovnu ročně řádově stamiliony korun. Tyto peníze, nebo alespoň jejích část, by přitom mohly být využity na léčení závažných, zhoubných nebo genetických onemocnění, jejichž výskytu nelze předcházet tak snadno, jako dopravním nehodám.

 

„Při hodnocení nehodovosti na silnicích se počítají především ztráty na lidských životech, které jsou nevyčíslitelné, a ztráty na majetku, které bývají značné. Jsou zde však i další, více či méně skryté, náklady, a to za léčbu zranění a psychických následků. Léčení oběti dopravní nehody může v komplikovanějším případě stát i přes milion korun. Velmi nákladná je ale i léčba narušené psychiky, kdy posttraumatické obtíže znemožňují účastníkovi nehody normální zapojení zpět do života. Celé společnosti tak přirozeně vznikají další ztráty,“ vyjmenovává Pavel Horák, ředitel VZP ČR.

 

Posttraumatické následky nehod se nevyhýbají ani obětem, ani jejich viníkům. Nechutenství, fobie, neschopnost pohybu na veřejnosti, problémy v soukromí i v zaměstnání - to jsou podle odborníků nejčastější psychické následky dopravních nehod, často dlouhodobého charakteru. VZP ČR se proto svou osvětovou kampaní, zahrnující speciální webové stránky, on-line poradnu nebo třeba školení v první pomoci, zaměří nejen na prevenci nehod, ale také na pomoc při překonávání jejich následků.

 

Projekt VZP je rozložen do tří let. V pilotním roce 2008 bude prioritou vytvoření specializovaného internetového serveru, který bude řešit jak prevenci nehodovosti, tak zvládání nehod na místě a poskytování rad pro účastníky nehod, včetně možnosti komunikace s psychologem. Na webu budou k dohledání například rady jak zvládat stres, kdy usedat za volant a kdy raději ne apod. K dispozici bude evidence problémových a nebezpečných míst, zásady první pomoci a on-line ordinace lékaře, která bude sloužit pro řešení psychických traumat z nehod. Specializované stránky budou oživovat také reakce čtenářů, kteří se budou podílet na evidenci problémových míst, zapojí se do diskuzí o poskytování první pomoci, o stavu naší silniční sítě a do dalších diskusních fór.

 

„Součástí projektu je také vzdělávání našich zaměstnanců. Cílem je dosáhnout toho, aby sami zaměstnanci největší zdravotní pojišťovny v ČR byli schopni účinně poskytnout první pomoc. Prostřednictvím časopisu VZP ČR a internetových stránek pak získá tyto informace a návody i široká veřejnost,“ uzavírá ředitel VZP Horák.        

 

V České republice se vloni stalo více než 22 tisíc dopravních nehod, které si vyžádaly 1063 lidských životů. Jedním z rozhodujících faktorů při těchto nehodách bývá zdravotní či psychický stav řidiče či jiných účastníků nehody. Podle zdrojů Evropské komise trpí více než polovina účastníků těchto nehod následnými psychickými problémy, o fyzických následcích nemluvě.

 

 

Jana Víšková

ředitelka vnějších vztahů VZP ČR

jana.viskova@vzp.cz

 

 

 

Evropská charta bezpečnosti silničního provozu

Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu iniciovalo rozhodnutí Evropské komise z dubna roku 2004. Charta vznikla jako součást dlouhodobé kampaně orgánů Evropské unie zaměřené na oblast bezpečnosti silničního provozu. Prioritním cílem Charty je působením v oblasti prevence dopravních nehod snížit počet obětí dopravních nehod na polovinu stavu z roku 2003 (50 000 mrtvých občanů EU následkem dopravních nehod). K dnešnímu dni podepsalo Evropskou chartu bezpečnosti silničního provozu více než 850 signatářů včetně 22 subjektů z ČR.

Další informace na http://www.paueducation.com/charter/index.php?page=excellence&lng=cs

  

***

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP ČR)

VZP ČR je největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Stará se o více než 6,5 milionu pojištěnců všech věkových kategorií, tedy o téměř dvě třetiny všech obyvatel České republiky. Pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny je k dispozici nejširší síť zdravotnických zařízení ve všech regionech ČR. VZP ČR má smluvní vztahy s více než 37 tisíci zdravotnických subjektů. Její klienti mají k dispozici také 196 kontaktních míst pojišťovny, což představuje pomoc celkem 760 pracovníků na přepážkách.

 

V loňském roce vynaložila Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR celkem 185 milionů korun na preventivní programy pro své klienty. Ty zahrnují příspěvky na očkování a zdraví prospěšné aktivity, včetně finanční podpory léčebně ozdravných pobytů chronicky nemocných dětí v tuzemsku i u moře (projekt Mořský koník). VZP ČR podporuje také veřejně prospěšné projekty jako je např. Dětství bez úrazů, Řekni drogám ne, či preventivní měření tělesných hodnot v rámci Dnů zdraví s VZP ČR. Podrobnější informace na www.vzp.cz

 

 PR


 
 
Fotogalerie:   PC Brna 2007 a (dvounohé) kočky, foto Karel Kubeš

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose