www.car.cz
 

Desátý AUTOTEC přináší novou kvalitu. Špidla jej chválí
     tisková zpráva


4. 6. 2004 (Tiskové středisko BVV) – Řečníci na oficiálním zahájení ocenili kvalitní a početnou účast vystavovatelů, vysokou úroveň veletržních expozic i prezentovaných novinek.

Slavnostního zahájení v pavilonu G2 se vedle vystavovatelů a novinářů zúčastnila řada oficiálních hostů – členů vládního kabinetu, poslanců a senátorů Parlamentu ČR, zástupců diplomatického sboru a dalších. Jako hostitel je přivítal generální ředitel a. s. Veletrhy Brno Jiří Škrla, který zdůraznil, že AUTOTEC je jedním z pěti světových veletrhů užitkových automobilů zařazených do kalendáře OICA. „V letošním ročníku dosáhl kvality nejvýznamnějších přehlídek z hlediska úrovně prezentace. Všech sedm evropských výrobců těžkých nákladních automobilů poprvé představuje své produkty pod střechou hal. Také nabídka v kategorii autobusů oproti minulým letům představuje výrazně širší škálu výrobků a značek.

Nechybí ani autobus roku Scania Irizar a zajímavostí je premiéra českého městského autobusu s plynovým pohonem TEDOM. Letošní AUTOTEC má 560 vystavovatelů z 22 zemí na ploše 60 500 m2. Představuje se přes pět desítek novinek z oboru užitkových vozidel, příslušenství a servisní techniky,“ oznámil Jiří Škrla a zdůraznil, že střední Evropa je v současnosti velmi exponovaným prostorem z hlediska nových investic v automobilovém průmyslu. Vznikající nové výrobní kapacity v Kolíně, Trnavě a Žilině označil za impuls k dalšímu kvalitativnímu rozvoji automobilových veletrhů v Brně. V závěru připomněl jubilea významných organizací, které se na přípravě veletrhů AUTOSALON a AUTOTEC podílejí, v první řadě 15 let od založení Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Na jeho vystoupení navázal prezident SAP generální ředitel a. s. Škoda Auto Vratislav Kulhánek. Veletrh AUTOTEC označil za výjimečný nejen vzhledem k početným výročím, ale především jako první automobilový salón po vstupu České republiky do Evropské unie. „Tento fakt se projevuje větším počtem vystavovatelů i daleko větší rezonancí jak v médiích, tak v celé automobilové veřejnosti. Naším cílem je poskytnout zde výrobcům i všem ostatním podnikatelům z oblasti automobilového průmyslu maximum informací o tom, kam se ubírá automobilový svět,“ uvedl Kulhánek a dodal, že dvojice veletrhů AUTOSALON a AUTOTEC jsou skutečně prestižní záležitostí. „Málokdo si to uvědomuje, ale není tak daleko od Autosalonu v Brně k Autosalonu v Birminghamu nebo Bologni, i když od Ženevy, Paříže a Frankfurtu jsme zatím ještě vzdáleni. Ale myslím si, že jako východisko pro perspektivní oblast automobilového průmyslu ve střední a východní Evropě bude Brno sloužit velice dobře,“ soudí Kulhánek. Veletrhu AUTOTEC na závěr popřál hodně spokojených diváků, spokojených vystavovatelů a další akceleraci rozvoje automobilového průmyslu v České republice.

Oficiálního zahájení a symbolického přestřižení pásky se ujal premiér Vladimír Špidla, jehož projev přinášíme v plném znění v samostatném materiálu. ZDE:


Špidla: „Jsou tu ti nejlepší z nejlepších!“ 

Projev předsedy Vlády ČR Vladimíra Špidly na zahájení veletrhu.

Dámy a pánové!

Připadla mi čest otevřít letošní AUTOTEC a já si této příležitosti velmi vážím. Stručně řečeno - Česká republika vstupem do Evropské unie řekla dvě věci: nemíníme se ohrazovat, chceme být otevření, chceme se postavit tváří v tvář nové konkurenci, protože na to máme, protože to je naše příležitost a příležitost se nenechá uniknout jen tak, ale chytí se za pačesy.

Krátké dějiny zdejšího výstaviště po roce 1989 to dokazují. Byly pochyby, byly příležitosti a tyto příležitosti byly uchopeny. Každý další veletrh je lepší, kvalitnější a ty meziroční posuny jsou překvapivě velké. To, že letošní veletrh má certifikát Mezinárodní asociace výrobců automobilů, znamená velmi mnoho, je to skutečný certifikát kvality. Proto jsou tady ti nejlepší z nejlepších.

Užitková vozidla někdy zůstávají na okraji zájmu. Ale když se vrátíme do dětství, tak si každý z nás pamatuje, s jakou úctou jsme pohlíželi na různé typy náklaďáků, protože jsme tušili, že v nich je život, že v nich je naše budoucnost, že v nich je práce. Rozvoj výroby užitkových vozidel a autobusů je tak složitý, že mě velmi potěšila informace o tom, že top podíl na konečné podobě toho, co u nás jezdí, mají naši výrobci. Čeští nástavbáři jsou jistě vynikající a umějí na podvozcích a dovezených dílech ušít to, co je potřeba.

Předchozí řečník pan Vratislav Kulhánek hovořil o tom, že Frankfurt a Paříž jsou přece jenom ještě dál. Já s ním souhlasím, ale říkám si: co není, může být. Je v zájmu České republiky být v centru, je v zájmu České republiky být centrem. Jsem si jist, že růstové možnosti i kvalitativní možnosti brněnského výstaviště a tohoto veletrhu zdaleka nejsou vyčerpány. Těším se na dobu asi tak za 15 let, kdy se možná mezi zasvěcenými povede učená disputace o tom, jestli je Brno před Paříží nebo Paříž před Brnem.

Dámy a pánové, přeji tomuto veletrhu úspěch, protože naplňuje ten základní smysl každé výstavy: scházejí se tu lidé s lidmi, producenti se zákazníky a paluba, na které se nacházejí - paluba lodi Veletrhy Brno, je opravdu pevná a spolehlivá. Děkuji za pozornost.

více na www.autotec.cz



 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose