www.car.cz
 

První brněnský závod Octávia cupu vyhrál Matějovský před Urbanem a Brejlou
     13.10.2007 17:09 - tisková zpráva


Škoda – Česká pojišťovna Challenge 2007
 
Vyznění prvního závodu Škoda – Česká pojišťovna Challenge 2007 ovlivnilo počasí. Trať Automotodromu Brno byla po nočním dešti mokrá a to přineslo ještě víc dramatických momentů, než jindy. Piloti pohárových octavií ale excelovali i v samostatné exhibici. Stylem start cíl po deseti kolech vyhrál Michal Matějovský před Ivanem Urbanem a Václavem Brejlou. 
 
Už v prvním kole, když jezdci vyjížděli na rošt, bylo jasné, že specifikum brněnské trati za mokra  opět přijde ke slovu. Zatímco v některých pasážích byla voda ze stopy už vyjetá po předchozí kvalifikaci Divize 4, jinde se za vozy pořád ještě tvořily gejzíry. Na roštu tedy téměř nikdo nekoketoval s myšlenkou zkusit vyjet na suchém obutí. Jediný, kdo to risknul, byl Jiří Gottwald. Po závodě uznal, že byl až příliš odvážný.
Vraťme se ale na samý začátek. Po zhasnutí červených světel všichni spořádaně odstartovali. Matějovský se z Pole Position s přehledem ujal vedení a Dostál se prosmýkl na druhé místo.
 
Ve třetí zatáčce měli kontakt Brejla s Urbanem, který se na vodě také hnal dopředu velice vehementně. Urban tedy jel třetí a Brejla čtvrtý. Urban si brzy poradil s Dostálem a posunul se na stříbrnou příčku. Matějovský si vepředu podle zvyku vytvářel náskok a každé kolo přidal soupeřům několik desetin sekundy. Za prvními čtyřmi jezdci se brzy utvořily bojující skupinky. Vršínský, Skalický, Vaňkát, Bareš a Fulín jeli v pohledném vláčku a nedarovali si navzájem ani milimetr trati. Až zezadu startoval Aleš Jirásek, kterého v pátek hned v prvním kvalifikačním kole zradila hřídel převodovky. Probíjel se polem kupředu a úspěšně svedl víc, než deset jezdeckých duelů.
 
V šestém kole najednou Jan Dostál, až dosud jedoucí stabilně na třetím místě, v klesání na Stadion odstavil vůz ke svodidlům. Potkala ho totiž úplně stejná závada hřídele, jako den předtím stájového kolegu Jiráska. Matějovský měl na čele už šestisekundový náskok, druhé místo kontroloval Urban a na třetí pozici se posunul Brejla. Čtvrtý jel Vršínský, pátý Skalický a šestý Vaňkát. Toho ale v závěru závodu ještě překonal Jirásek a odsunul ho na sedmé místo. Až do cíle se pořadí nezměnilo, jen s tím, že konečný náskok Matějovského v cíli desátého kola činil už přes devět sekund.
 
Pro pořádek dodejme, že osmý dojel Fulín, devátá byla Hájková, desátý Bareš, jedenáctý Seidl a na dvanáctou příčku se po kontaktech se soupeři propadla Michala Pešková. Se ztrátou dvě a čtvrt minuty dojel poslední Jiří Gottwald. „Byl to risk a nevyšel. Někdo to zkusit musel,“ komentoval výsledek Jirka. „Ale byla to fakt hrůza, chovalo se to jako na ledě,“ doplnil ještě s úsměvem.
 
Vítězný Matějovský si jen lakonicky pochvaloval dobře naladěné a fungující auto, které mu i na vodě dovolilo jízdu na hraně. Ivan Urban skromně přijímal gratulace a vtipkoval, že mokrá trať mu skutečně nedělá problémy. „Teď se ještě musíme naučit jezdit na suchu a bude to dobré,“ řekl pod stupni vítězů. Václav Brejla byl se třetí příčkou spokojený, ale mrzel ho střet po startu. „Ivan Urban mě postrčil trochu nešetrně, ale ustál jsem to. Škoda té technické smůly Honzy Dostála, jel opravdu hodně pěkně,“ řekl jezdec.
 
Start nedělního závodu je plánován na půl dvanáctou dopoledne a postavení na roštu bude dáno součtem umístění v kvalifikaci a prvním závodě. Vyplývá z toho, že první bude na roštu opět Matějovský, druhý pojede Brejla a třetí Vršínský. Čtvrtou příčku získal Urban, pátou Skalický, šestou Fulín a sedmou Vaňkát. Velké finále zve ke sledování do Brna…
 
 
(13.10. 2007)

 
 
Fotogalerie:   Brno uvidí také formuli 1 týmu Ferrari a MISS, foto BPA M. Straka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose