www.car.cz
 

Ford kupuje rumunskou automobilku
     19.10.2007 07:08 - tisková zpráva


Ford a rumunská vláda podepsaly důležitou dohodu
Společnost Ford Motor Company uzavřela s rumunskou vládou smlouvu o koupi automobilové továrny Craiova na jihozápadě Rumunska.

Prezident a generální ředitel společnosti Ford of Europe John Fleming a ministerský předseda Rumunska Calin Popescu-Tariceanu se minulý týden zúčastnili podpisu dokumentů, které znamenají faktický začátek převodu továrny do vlastnictví Fordu.

Dokumenty podepsali hlavní vyjednavači obou stran – Lyle Waters, ředitel obchodní strategie ve Ford of Europe, a Sebastian Vladescu, prezident Komise pro privatizaci automobilového výrobního závodu Craiova a ministr hospodářství Rumunska.

Za podíl ve výši 72,4 % zaplatí Ford rumunské vládě 57 milionů eur (asi 1,56 mld. Kč). Zároveň se zavázal investovat dalších 675 milionů eur (18,5 mld. Kč) do modernizace závodu. Počínaje rokem 2012 bude Ford v souvislosti se svými aktivitami v Craiově investovat v Rumunsku přibližně jednu miliardu eur (27,5 mld. Kč) ročně. Počet zaměstnanců se téměř zdvojnásobí ze současných 3900 na 7000.

Rumunská vláda posvětí prodej továrny Craiova zvláštním zákonem, který v průběhu nadcházejících týdnů bude muset schválit parlament. Ford se stane novým vlastníkem po uzavření všech formalit, což by mělo být ještě před koncem letošního roku.

„Pro nejbližší budoucnost zůstává v Craiově vše při starém. Během přechodného období budeme mít hodně co diskutovat se zaměstnanci podniku. Doufám, že zpráva o koupi továrny jim udělá stejnou radost jako mně a mému týmu,“ informoval Fleming. „Ačkoli v tomto stadiu nechci být příliš konkrétní ohledně vozu, který budeme v Craiově vyrábět, mohu potvrdit, že začneme malým automobilem. Bude vznikat výhradně zde a předpokládáme, že až 90 % produkce půjde na export,“ dodal.

V dokumentaci předané na začátku jednání rumunské Agentuře pro konsolidaci národního majetku učinil Ford mimo jiné tato prohlášení:

Craiova se stane jedním ze základních pilířů výrobní základny Ford of Europe a klíčovým prvkem našeho plánu, který počítá se zvýšením prodejů v Evropě na dva miliony vozů ročně.

Craiova bude zahrnuta do globální organizační struktury Fordu, bude usilovat o budování pevných a vyvážených svazků s místními, regionálními i celosvětovými hospodářskými subjekty.
Zavedením uznávané výrobní strategie Ford Production System (FPS) dosáhneme nejvyšších standardů automobilové výroby.
Součástí investic do modernizace závodu bude mimo jiné nákup nové automatizované lisovací linky a dále automatizace několika stávajících výrobních provozů v lisovně; instalace nové karosárny; modernizace a rozšíření lakovny; nové vybavení montážních provozů. Naším cílem je spolupracovat při realizaci těchto cílů v nejvyšší možné míře s místními dodavateli.

Ochrana zdraví našich zaměstnanců a zajištění jejich bezpečnosti jsou pro nás vrcholně důležité. Neustále snižujeme riziko pracovních úrazů a systematicky seznamujeme zaměstnance s pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Realizace našich záměrů v Craiově si vyžádá značné navýšení počtu zaměstnanců.
Při náboru nových pracovních sil bude klíčovým principem rovnost příležitostí.

Navážeme partnerství s místními odborovými organizacemi, které zastupují naše zaměstnance, a ve spolupráci s nimi nastavíme pravidla, která nám zaručí konkurenceschopnost. Díky nim se Craiova stane flexibilním výrobním závodem světové úrovně, schopným pružně reagovat na požadavky rychle se měnícího globálního průmyslu.

 

Ford


 
 
Fotogalerie:   A1GP Brno 2007 - Divize 4, foto BPA Martin Straka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose