www.car.cz
 

Akropolis 2004: Čtvrté místo pro Duvala a Ford
     tisková zpráva


Rallye Acropolis (3. – 6. 6. 2004)
 
Tisková zpráva – závěr
 
Posádka týmu Ford BP Rallye Sport, Francois Duval a Stéphane Prévot, dokončila Akropolis Rally na čtvrtém místě. Řecká soutěž dostála pověsti jednoho z nejobtížnějších podniků v seriálu mistrovství světa. Horské tratě nedovolily spatřit cíl více než polovině soutěžících, ale Duval dojel do cíle v čele kvartetu dalších Fordů Focus WRC, které drsnou Akropolis Rally dokončily.
 
Duvalův Focus RS neměl během 377 kilometrů rychlostních zkoušek žádné zásadní problémy. Díky jeho čtvrtému místu prodloužil Ford svou rekordní souvislou řadu podniků světového šampionátu s nepřetržitým bodovým ziskem na třicet čtyři. Toto číslo mu mohou ostatní tovární týmy jen závidět. Začátek obdivuhodné série se datuje k úvodnímu podniku sezóny 2002 v Monte Carlu.
 
Před začátkem soutěže v místě konání pršelo a také úvodní den byl provázen občasnými dešťovými přeháňkami. Pro Akropolis Rally to byly velmi nespecifické podmínky. Vlhké, někde i blátivé cesty posádkám velmi ztěžovaly volbu vhodných pneumatik. Teploty sice nakonec vystoupaly až k 26°C, ale i tak to bylo na očekávané tradiční podmínky při Akropolis Rally poměrně chladné počasí. Nebezpečné kameny na trati ale tradici dostály a udělaly odolnost vozů stejně důležitou jako jejich rychlost.
Duval se držel v první čtyřce po celou dobu soutěže. Včera celý den tvrdě bojoval se Sebastienem Loebem a Harri Rovanperäm o druhé místo. Dnes jel ale s větší rozvahou. Pro třiadvacetiletého Belgičana byly dnešní rychlostní zkoušky zcela nové, takže se rozhodl v bitvě s jeho mnohem zkušenějšími soupeři neriskovat a s přehledem si pohlídal čtvrtou příčku.  
 
Výsledek zaručuje Fordu druhé místo v průběžném hodnocení mistrovství světa továrních týmů. Na první místo chybí pouhých pět bodů. Duval se vyšplhal na páté místo hodnocení jezdců a Markko Märtin, který byl nucen v páteční úvodní etapě odstoupit, je třetí.
 
„Byl to dobrý víkend,“ řekl Duval. „Stupně vítězů by ale byly lepší. Dnes ráno jsme se pokoušeli bojovat s Rovanperäm a Loebem, ale jejich tempo bylo nad naše síly. Rozhodli jsme se zvolnit a udržet si čtvrté místo. Neriskovali jsme a taktika se nám vyplatila. Startoval jsem tu čtyřikrát, ale teprve letos se mi podařilo spatřit cíl soutěže.“
 
„Dnešní den byl obzvláště těžký, protože všechny zkoušky pro mě byly úplně nové. Zapracovali jsme na vylepšení rozpisů a v budoucnosti toho jistě ještě využijeme. Jelikož Markko v pátek odstoupil, bylo důležité dojet do cíle a získat pro Ford body,“ dodal Duval.
 
Märtin a Park dnes díky nově zkoušenému systému SupeRally pokračovali v testování svého vozu. Systém umožňuje posádkám, které ze soutěže odstoupí, aby pokračovaly v následujícím dni soutěže. Včera Märtin testoval pneumatiky a tlumiče. Dnes se posádka Fordu Focus RS v barvách Castrolu zaměřila na zkoušení různých nastavení diferenciálů a testovala další pneumatiky. Protože jeli mimo soutěž, měli dokonce čas i na malou zastávku. Při cestě do cíle soutěže si zašli koupit zmrzlinu.
 
Šéf týmu Ford BP Malcolm Wilson měl pro Duvala jen slova chvály. „Francois jel velmi dobře. S novými rychlostními zkouškami se dokázal vypořádat jako pravý profesionál. Od začátku nasadil rychlé tempo a v celém průběhu soutěže byl jeho výkon působivý. Markko pro nás v minulých dvou dnech odvedl mnoho užitečné práce při testování. Jelikož se další soutěž, Turecká Rally, jede v podobných podmínkách, jsou pro nás jeho poznatky velmi důležité,“ řekl Wilson.
 
Do desítky nejlepších jezdců se dostaly i tři soukromé Focusy RS. Janne Tuohino a Jukka Aho skončili sedmí, Aris Vovos a El-Em osmí a Anthony Warmbold a Gemma Price devátí. Všechny tři vozy byly připraveny týmem M-Sport.
 
 
Konečné pořadí

1. P Solberg/P Mills N Subaru Impreza 4hr 39min 06.2sec
2. S Loeb/D Elena F Citroen Xsara 4hr 39min 24.6sec
3. H Rovanperä/R Pietilainen FIN Peugeot 307 4hr 39min 34.5sec
4. F Duval/S Prévot B Ford Focus RS 4hr 41min 25.6sec
5. D Carlsson/M Andersson S Peugeot 206 4hr 45min 56.3sec
6. M Stohl/I Minor A Peugeot 206 4hr 49min 07.8sec
7. J Tuohino/J Aho FIN Ford Focus RS 4hr 50min 18.7sec
8. A Vovos/'El-Em' GR Ford Focus RS 4hr 53min 13.2sec
9. A Warmbold/G Price D Ford Focus RS 4hr 55min 39.1sec

10 G Panizzi/H Panizzi F Mitsubishi Lancer 4hr 58min 27.6sec
 
 
tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose