www.car.cz
 

Co ještě nevíte o logu Scanie
     28.11.2007 17:09 - tisková zpráva


Praha, 28. listopadu 2007 – Společnost a její výrobky, stejně jako sám život, procházejí neustálým vývojem a změnami. Proto je důležité, aby se základní identita společnosti neměnila. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, jsou ochranné známky. Seznamte se s některými mezníky ve stoleté historii ochranné známky společnosti Scania.

1. Scania je latinský název pro Skåne, nejjižnější provincii Švédska, která ve svém znaku nese symbol hlavy Gryfa. Griffin, Gryf, někde také označovaný jako Pták Noh, je symbol pocházející z řecké antické mytologie. Griffin má hlavu i křídla jako orel a tělo lva. Symbolizuje rychlost, ostražitost a zdravý rozum. Od roku 1437 mělo Griffina ve znaku město Malmö v provincii Skåne, která tehdy patřila Dánsku. Když v 17. století provincii získali Švédové, znak města převzala s malými úpravami za svůj. Ochranná známka společnosti Scania se zrodila právě ve Skåne.

2. První ochranná známka, která nesla jméno společnosti Scania a symbol Skånského Griffina, byla zaregistrována v roce 1901.

3. Tehdy se jméno společnosti objevilo na rozetě jízdního kola, kde mělo čistě praktickou funkci. Toto jízdní kolo, jeden z hlavních výrobků společnosti, bylo vyrobeno v Maskinfabriksaktiebolaget Scania ve městě Malmö.

4. Symbol Griffina a motiv rozety jízdního kola se spojují, aby daly vzniknout nové ochranné známce.

5. V roce 1901 konstruuje Maskinfabriksaktiebolaget Scania v Malmö svůj první vůz.

6. Vagnfabriksaktiebolaget ve městě Södertälje registruje v roce 1906 název VABIS jako svou ochrannou známku. Logo je vytvořené z iniciál z názvu společnosti.

7. V roce 1911 se tyto dvě společnosti spojují a zakládají společnost s ručením omezeným Scania-Vabis. Zaregistrovaná ochranná známka je téměř ve všem shodná s první známkou používanou společností Scania v Malmö před 10 lety, ale je na ní nový text a symbol Griffina v centrální části. Tato známka se později stane jednou z legendárních ochranných známek švédského průmyslu.

8. V roce 1954 vedení společnosti vydává první směrnice týkající se vzhledu ochranné známky v různých kontextech a barvách.

9. – 10. Jsou používány dvě různé verze – úplný znak a obrysový znak. Tyto ochranné známky jsou registrovány ve velké části světa.

11. V roce 1969 dochází ke spojení společností Scania a Saab a vzniká společnost Saab-Scania AB. Symboly v té době však nejsou příliš populární, proto společnost používá jako ochrannou známku své jméno. Jméno Scania se tak vrací na masku vozidel.

12. Vznikla potřeba vyplnit prohlubeň na kapotě starších nákladních vozidel nějakým znakem. Proto se na kapotu jako dekorace vrací symbol Griffina a na chladiči se objevuje samostatné jméno Scania jako ochranná známka společnosti.

13. K používání symbolu se společnost Saab-Scania vrací až v roce 1984 se známkou navrženou Carlem Fredrikem Reuterswärdem. Griffin je umístěn do středu známky, aby demonstroval dlouholetou tradici společnosti.

14. Pro společnost Scania je vyvinut speciální typ písma a stejně jako doposud je její jméno i nadále umístěno samostatně na masce vozu. Ve stejné době dochází k významnému rozlišení ochranných známek společnosti Scania a společnosti Saab-Scania.

15. Dne 16. května 1995 se společnost Saab-Scania rozděluje. Společnost Scania se stává samostatným výrobcem těžkých nákladních vozidel a autobusů. Nový symbol značky Scania vychází z tradičních identifikačních prvků, kterými jsou rozeta jízdního kola a symbol Griffina. Griffin navazuje na design, který Scania používala v 50. a 60. letech. Nový symbol byl navržen Gunnarem Benmarkem ze společnosti Widell Group.


O společnosti Scania Czech Republic
Scania Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švédské firmy Scania CV AB. Na českém trhu působí třináct let a dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější značky. Společně s nezávislými dealery pracuje pro Scania CZ 479 zaměstnanců. Pro řidiče kamionů letos již potřetí organizovala Scania celoevropskou soutěž „Mladý evropský řidič kamionu 2007“. Společnost Scania usiluje prostřednictvím tohoto projektu o prohloubení teoretických a praktických znalostí mladých řidičů, které považuje za důležitý faktor bezpečnosti na silnicích. Informace najdete na www.yetd.cz


Scania Czech Republic s.r.o., Daniela Kratochvílová,

Mmd, Lukáš Hora,

PR


 
 
Fotogalerie:   Josef Král zářil ve Valencii ( ale..), foto týmu

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose