www.car.cz
 

Novinka z Německa: zóny ochrany životního prostředí
     18.12.2007 19:57 - tisková zpráva



ZÓNY OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ (UMWELTZONE)
V BERLÍNĚ, KOLÍNĚ NAD RÝNEM A HANNOVERU
OD 1. LEDNA 2008

Velvyslanectví ČR v Berlíně upozorňuje na zřízení tzv. zóny ochrany životního prostředí (Umweltzone) v Berlíně, Kolíně nad Rýnem a Hannoveru ke dni 1. ledna 2008.

Od uvedeného data nesmějí do této chráněné zóny - prakticky se jedná o centrální část těchto měst - vjíždět motorová vozidla (to bez ohledu na druh pohonné látky), která nejsou opatřena příslušným povolením v podobě známky (nálepky) vylepené na čelním skle vozidla.

Tuto známku (nálepku) lze získat na základě předložení technického průkazu vozidla u příslušného správního úřadu města (v Berlíně u Landesamt für Bürger und Ordnungsangelegenheiten ) a u míst oprávněných k provádění technické kontroly a měření emisí (DEKRA, TÜV, autorizovaé autoservisy). Známka není časově omezená a platí i v ostatních německých městech, která tyto zóny zřídí. Bližší podrobnosti lze nalézt na webových stránkách www.berlin.de, www.koeln.de, www.hannover.de, www.umwelt-plakette.de, případně www.mzv.cz/berlin.

Za porušení zákazu vjezdu do chráněné zóny města bez příslušného povolení hrozí řidičům pokuta, např. v Berlíně ve výši 40 EUR.

Další velká německá města (např. Mannheim, Stuttgart, Mnichov) se chystají toto opatření v brzké době zavést. Českým motoristům se proto doporučuje si předem zjistit podmínky průjezdu velkými městy v SRN, popřípadě se průjezdu center těchto měst vyvarovat.



Prosinec 2007
Václav Špička, Autoklub ČR
 
 
Fotogalerie:   BUSy ve Stockholmu jezdí na etanol

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose