www.car.cz
 

Po roce vánoce přicházejí. Nastává opět čas zamýšlení.
     24.12.2007 11:39 - tisková zpráva


Po roce vánoce přicházejí
Nastává čas zamýšlení.

Všichni víme, že občas se nám zdá, jako by nás neznámý kolega pohladil po duši. A stačí málo: pokynutí ruky, přibrzdění a možnost k zařazení do proudu vozidel, když vyjíždíme z vedlejší na hlavní. Potká-li nás podobný příklad, s úsměvem v srdci jsme ochotni tento balzám lidského a řidičského porozumění rozdávat dál. A přitom se vlastně nejedná o nic složitého, jde o prostou úsluhu, laskavost, lidské pochopení. Ale jak málo ho nacházíme na našich cestách, skrápěných přebujelým adrenalinem a nadávkami, jimiž se řidiči častují.

Dokonce už i děti těchto otců umí za okny automobilů nestydatě posunkovat, šklebit se a posmívat. Jací z nich vyrostou řidiči, je zbytečné se ptát, rozhodli o tom už jejich rodiče, praktickými ukázkami svého chování.

A tak vlastně jenom zřídkakdy nás potká na našich cestách radost z jízdy, z vlastního umění jezdit. Daleko častěji naše zážitky bývají přizdobeny vzájemnou agresivitou, neláskou a neochotou. V cíli cesty vstáváme od volantu s úlevou, protože býváme unaveni a vyčerpáni. Mnohdy to ani není dlouhými kilometry, jako spíše tím, co na vozovkách cestou vidíme a prožíváme. Možná, že si nedostatečně uvědomujeme vlastní podíl na tomto neutěšeném ovzduší. Proč bychom nemohli jezdit bez vzteku, nadávek, infarktových stavů a neuróz? Je to přece na nás, nebo spíše v nás.

A není to právě ten dnešní čas, čas sváteční, kdy bychom se měli nad sebou v klidu zamyslet? Chováme se k ostatním tak, jak bychom chtěli, aby se chovali oni k nám? Jsme příkladem svým potomkům? Zkusme to.

 

Zima už je tady
Kalamity začaly letos opravdu brzy, nicméně historicky podle pranostik zcela přesně. A tak nezbývá, než si opět zopakovat, co budeme potřebovat, zřejmě nejen na hory. V automobilu by neměla proto chybět stěrka na očištění oken se škrabkou na námrazu a led, smetáček na ometení sněhu, alespoň jeden litr naředěné nemrznoucí chladící směsi na doplnění chladiče, náhradní náplň do ostřikovače, pytlík s pískem na náledí a v případě, že vozidlo v zimě jezdí v oblasti horské, kde je více sněhu, celoobvodové řetězy. (Doufejme jen, že je letos nebudeme potřebovat i v Praze.)

Důležitou součástí zimní výbavy je sprej s rozmrazovačem na zámek dveří. Někdy se stane, že zámek zamrzne i přes to že je řádně ošetřen grafitem a z vozu se stane nedobytná pokladna. Na rozdíl od ostatního, výše jmenovaného vybavení, neměly by být rozmrazovací prostředky uloženy ve voze, protože v případě zamrzlého zámku nemohou sloužit svému účelu. Řidič by je tedy měl mít u sebe.

Pro bezpečnou jízdu v zimě jsou důležité i pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem běhounu (cca 4mm). Pneumatiky, která jsou ojeté téměř k limitu 1,6 milimetru hloubky, nejsou pro zimu vhodné. Investice do zimních pneumatik rozhodně zbytečná není, vždyť o dobu jejich používání si prodloužíme trvanlivost těch letních.



Infoservis UAMK


 
 
Fotogalerie:   BRT - představení Audi A4 DTM, foto Alois Folta

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose