www.car.cz
 

Před úvodním podnikem nové sezóny Subaru tým Vojtěcha Štajfa bojuje s virózou
     3.1.2008 13:55 - tisková zpráva


SUBARU RALLY TEAM ČR PŘEPADEN VIRÓZOU

Před úvodním podnikem nové sezóny Mezinárodního mistrovství ČR v rally postihly tým Subaru ČR – Deník Blesk nečekané komplikace. Nemoc oslabila většinu členů týmu a v jeho složení proto na poslední chvíli nastávají změny. Jedničku týmu, tedy Vojtěcha Štajfa, bude navigovat Michal Ernst.

 

Právě před rokem slavil premiéru v národním šampionátu Jiří Vacek a rozšířil tak flotilu týmu Subaru ČR – Deník Blesk na dva vozy. Jiří se v letošní sezóně bude snažit zúročit zkušenosti nabyté v uplynulém roce, proto se na lednovou Jänner rallye velice těšil. „Nakonec ale je bohužel všechno jinak,“ smutní pražský jezdec.

 

„Po vánočních svátcích na mne zaútočila viróza a teď se cítím natolik mizerně, že jsem s těžkým srdcem musel reprízu svého startu v Rakousku o rok odložit.“ Vícečetné zastoupení bílomodrých vozů Subaru Impreza se tak dočkáme až při dalším zastavení MMČR, kdy tým premiérově nasadí tři auta. O nadcházejícím víkendu bude mít na tratích sólo vůz Vojtěcha Štajfa, ani týmová jednička to ale nemá před startem sezóny snadné.

 

„Já sám se sice zatím nemoci bráním, mého spolujezdce Jiřího Černocha ale už viróza dostihla,“ popisuje situaci Štajf. „Odjezdili jsme sice ještě spolu část seznamovacích jízd, pro jejich závěr a vlastní soutěž jsme ale museli udělat bleskovou změnu. Jiřího na pravém sedadle vystřídá Michal Ernst, který tak vlastně jen zamění Vojtěcha za Vojtěcha – obvykle totiž naviguje Štěpána Vojtěcha.

 

Jedná se sice jen o jednorázovou akci, přesto se s Michalem na společný start těšíme. Přede dvěma lety jsme skončili na Jänner rallye hned za sebou – oni se Štěpánem dojeli s vozem WRC čtvrtí, my s Jiřím a naším Subaru pátí. Od té doby navíc Michal nasbíral spoustu zkušeností i ze soutěží mistrovství světa, které se určitě na této dlouhé a těžké soutěži budou skvěle hodit.“

 

Dodejme ještě, že Michal Ernst se rakouské soutěže zúčastnil i loni. Ne sice jako člen posádky, pomáhal ale jednomu z týmů jako „ledový špión“. Tato funkce by se dala přeložit i jako poradce pro správnou volbu pneumatik, no a ta bude na letošním ročníku Jänner rallye velice významná. V týmu Subaru ČR – Deník Blesk působí v této roli spolehlivý Vladimír Zelinka a i jeho čeká velmi zodpovědná práce.

 

V současné době je zřejmé, že dojdou naplnění úvahy pořadatelů o tradici sudých letopočtů s tratí aspoň částečně pokrytou sněhem. Povrchy se tak budou zřejmě střídat a volba pneumatik může být rozhodujícím faktorem úspěchu. „V tomto směru máme výhodu nejen ve zkušenostech Vládi Zelinky a Michala Ernsta, ale i v naší spolupráci se společností Pirelli,“ pochvaluje si Vojtěch Štajf. „Budeme mít k dispozici všechny typy pneumatik a bude jen na nás, které zvolit. 

 

Rádi bychom třímali prapor značky Subaru co nejvýše, pro mne je motivace o to silnější, že se bude jednat o mou derniéru s vozem Subaru Impreza STI N12. Od příští soutěže bychom měli jet s novějším modelem N12B. Radost mi udělal i nový systém bodování, kdy my i Rakušané budeme bodovat pouze do vlastních šampionátů. Pokud se dosud uvažovalo o smysluplnosti zařazení této soutěže do našeho mistrovství, v nové situaci jsem přesvědčen, že Jänner rallye do MMČR patří.

 

Nebudeme se s rakouskými sousedy při tomto ojedinělém kontaktu šampionátů přetahovat o body, které pro nás nemají význam. Souboje ale určitě o svůj náboj nepřijdou, zvlášť když ani v Rakousku už nebodují vozy kategorie A8 a čeká nás tedy bitva s vyrovnanou a velice kvalitní konkurencí.“

 

 

Karel Špaček

media team


 
 
Fotogalerie:   Pražský Rallysprint 2007 - foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose