www.car.cz
 

Vojtěch Štajf v Rakusku nakonec nedokončil
     6.1.2008 21:49 - tisková zpráva


Praha, 6.1.2008

ŠTAJF NEPRODLOUŽIL ÚSPĚŠNOU RAKOUSKOU SÉRII

 

Už před začátkem Jänner rallye se tým Subaru ČR – Deník Blesk potýkal se zdravotními potížemi. Ty poněkud poznamenaly i výkon narychlo složené posádky Vojtěch Štajf – Michal Ernst, poslední kapka v moři smolných událostí pak přetekla, když nedlouho před cílem onemocnělo i jejich závodní auto.

Romantiku vánočních svátků vystřídaly v týmu Subaru ČR – Deník Blesk velmi záhy náročné úkoly. Už před Silvestrem se rozběhly seznamovací jízdy na rakouskou Jänner rallye, která v prvním novoročním týdnu otevřela sezónu Mezinárodního mistrovství ČR i Evropského poháru – central. Kombinace mrazivého počasí s nabitým programem však zdravotně oslabila obě posádky týmu bílomodrých vozů.

 

Jiří Vacek na poslední chvíli svou účast dokonce odvolal, jednička týmu Vojtěch Štajf v průběhu seznamovacích jízd měnil spolujezdce. Naštěstí se uvolil změnit svůj program  Michal Ernst, který byl díky svým zkušenostem na domácím i mezinárodním poli zárukou kvality. Vznikající souhra nové dvojice tak byla jen krátkou epizodou úvodu soutěže, už od druhé série rychlostních zkoušek fungovala posádka zcela precizně.

 

To se projevilo i na jejím zrychlení o vteřinu na každém kilometru oproti prvním průjezdům. Ani noční rychlostní zkoušky nebyly problémem, Vojtěch s Michalem tak neustále v nabité konkurenci figurovali na hranici bodovaných umístění českého šampionátu a v blízkosti tradičních soupeřů Arazima či Trojana.

 

 „Pořád to ale nějak nebylo ono,“ zamýšlí se nad rakouskou soutěží pražský pilot vozu Subaru Impreza STI. „Bránil jsem se ze všech sil nemoci, která kolem mne poletovala, s nemocným Baumschlagerem jsme si i vyměňovali pastilky proti nachlazení, já ale hledal spíš recept ke zlepšení našich časů. Pro sobotu jsme změnili nastavení auta a pak i náš jízdní styl, to vše se postupně začalo projevovat i na našem zrychlování. Na patnáctém testu jsme už konečně jeli podle našich představ a výsledkem byl šestý čas.

 

 To už byly ony pozice, ve které jsme před soutěží doufali. I další rychlostní zkoušku jsme měli dobře rozjetou, pak ale došlo k závadě kdesi v prostoru převodovky či předního diferenciálu, no a do cíle jsme dojeli jen díky tomu, že to bylo dolů z kopce… Pak se definitivně uvolnila i stavidla mojí nemoci a z Freistadtu jsem odjížděl s devětatřicetistupňovou horečkou.“

 

Při pohledu do statistik je zřejmé, že už čtyři po sobě jdoucí Štajfova dokončení extrémně náročné rakouské soutěže byl naprosto výjimečný úspěch. Napopáté už si asi i ona čísla vybrala svou daň v podobě technické závady, ze které bylo smutné nejen celé stálé osazenstvo týmu Subaru ČR – Deník Blesk, ale i jeho hostující člen Michal Ernst: „Je to velká škoda, že jsme nedlouho před koncem téhle vyrovnané bitvy museli odstoupit. Na sněhu to bylo krásné svezení, užívali jsme si dlouhých smyků, celý tým se navíc moc snažil o úspěch… Tohle se ale zkrátka občas taky stává.“

 

Soutěž se líbila i pilotovi vozu, neodpustil si ale připomínky na adresu organizátorů: „Ve vedení Jänner rallye jsou sice sympatičtí lidé, tentokrát ale některé věci příliš nezvládli a přivodili nám tak další starosti. Jednak nás zmátli nepřesnými informacemi o bodování, které uvedli na pravou míru až lidé z naší Federace automobilového sportu, jednak se jim moc nepovedla organizace ledových špiónů.

 

Původně jejich nasazení povolili, a to po zaplacení nemalého poplatku. Špióni se ale nelíbili delegátovi FIA, neboť v soutěžích Evropského poháru povoleni nejsou. Vzniklo z toho poté několik problémů a ani jsme je nemohli použít všude, poplatky nám ale už nikdo nevrátil. Asi by to příště chtělo mít takováto opatření lépe ošetřena, pořádek dělá přátele.“

 

Subaru ČR – Deník Blesk teď léčí neduhy posádek i techniky, už se ale moc těší, jak si v domácí části domácího šampionátu spraví chuť. 

 

 

Karel Špaček

media team


 
 
Fotogalerie:   Janner rallye 2008 - Tarabusova smolná havárie, foto R.Kašpárek

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose