www.car.cz
 

Grand Am 2008: Enge s Charouzem uspěli při testech v Daytoně
     7.1.2008 12:18 - tisková zpráva


Třídenní testy šampionátu Grand Am Rolex Series v americké Daytoně znamenaly pro Tomáše Engeho a Jana Charouze úspěšný vstup do sezony 2008. Čeští závodníci jezdili za stáj Samax Motorsport a svou roli zvládli výtečně. Prototyp Riley Pontiac, v němž se střídali s dalšími čtyřmi jezdci, byl ve výsledcích většinou do čtvrté příčky absolutního pořadí. Testy sloužily jako příprava na slavný závod 24h Daytony, který se uskuteční 26.-27. ledna 2008.

Na šedesát posádek zkoušelo své vozy od pátku do neděle. Prototyp se startovním číslem 11, zatím v neutrální černé barvě, měl v první část testů potíže s brzdami. Nicméně v sobotu a v neděli patřil k nejrychlejším prototypům kroužícím po proslulé dráze Daytona International Speedway (www.daytonaintlspeedway.com).

Šéf týmu Samax Motorsport (www.samaxmotorsport.com) Peter Baron byl s výkonem obou Čechů velmi spokojen. Engeho už dobře zná, neboť expilot F1 za Samax úspěšně závodil již loni. Charouz jej při své premiéře v autě kategorie Daytona Prototype zaujal vyrovnanými rychlými časy. Baron v nejbližších dnech rozhodne, kdo ve voze st.č. 11 v samotném maratonu nastoupí. Již před testy zveřejnil soupisku druhého týmového stroje s číslem 2.

Za jeho volantem se budou střídat tovární piloti Audi Sport Allan McNish (Brit.), Lucas Luhr, Mike Rockenfeller (oba Něm.) a Henri Zogaib (USA).

Enge a Charouz se v Daytoně dělili o řízení s Milkou Dunovou (Ven.), Ryanem Dalzielem (Brit.), Haroldem Primatem (Švýc.) a Stefanem Mückem (Něm.), který loni úspěšně závodil za české stáje Škoda Charouz Racing System – Lola/Judd (Le Mans Series a 24h Le Mans) a AMG M3000 Mercedes (MMČR). V jedné posádce pro 24h Daytony může být nejvíce pět jezdců.

Letošní ročník 24h Daytony, nejvýznamnějšího vytrvalostního závodu v Severní Americe, má výjimečně kvalitní startovní listinu. Do bitvy mimo jiné vyrazí expilot F1 Juan Pablo Montoya, hvězdy Indy Car Series Dario Franchitti, Dan Wheldon, Helio Castroneves či Justin Wilson a Graham Rahal z šampionátu Champcar. A to ještě všechny stáje neuzavřely své soupisky.

Americký maraton odvysílá televizní stanice Eurosport2. Seriál přímých přenosů a záznamů přinese o víkendu 26. až 27. ledna 2008 .

24h Daytony 2008 na Eurosportu2
Sobota 26. ledna
19.15 – 20.30
22.00 – 24.00
Neděle 27. ledna
12.15 – 13.45
14.45 – 15.00
17.00 – 19.45
www.eurosport.yahoo.com

Tomáš Enge: „Byly to produktivní testy. Sice jsme ztratili první den, kdy technici řešili problémy s brzdami. Potom byl ale náš Riley Pontiac velmi rychlý. Pokud řídil Ryan Dalziel nebo já, byli jsme do čtvrtého místa. Zkušební jízdy tedy zcela splnily svůj účel, myslím, že jsme na velký závod dobře připravení.“

Jan Charouz: „Byla to pro mě zajímavá premiéra. Byl jsem hodně zvědavý, jak se řídí vůz kategorie Daytona Prototype, která je velmi specifická. I tím, že je vypsaná pouze v šampionátu Grand Am. Čekal jsem něco podobného ke třídám LMP1 a LMP2, ale je to jinak. Spíš se chová jako stroj GT1. Docela rychle jsem se s Rileyem Pontiac sžil, nicméně uvítal bych ještě více testů a méně provozu na trati. Ovšem když vše shrnu, byla to výborná zkušenost.“

Antonín Charouz, manažer jezdců: „Škoda těch technických potíží, kvůli kterým měli kluci méně času na jízdy, ale to k testům patří. Zbytek programu to zcela vynahradil. Všichni tři naši závodníci odvedli podle šéfa týmu Petera Barona výbornou práci. Stefan měl smůlu na červené vlajky vyvěšené v okamžiku, kdy jel rychlé kolo. Honza zajížděl velmi slušné časy nedaleko za Tomášem. Mám radost a jsem moc zvědavý, jakou sestavu Peter Baron určí pro samotný závod.“

Výsledky testů v Daytoně: http://www.grand-am.com/Results

GRAND AM 2008
26.1. 24h Daytona 
29.3. Homestead
19.4. Mexico City
27.4. Virginia
17.5. Laguna Seca
26.5. Lime Rock (pouze třída GT) 
7.6. Watkins Glen
21.6. Mid Ohio
3.7. Daytona
20.7. Barber Park
1.8. Montreal
8.8. Watkins Glen (pouze třída DP) 
23.8. Sonoma (pouze třída DP) 
31.8. New Jersey
20.9. Salt Lake City
www.grand-am.com

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose