www.car.cz
 

Valouškova veleúspěšná premiéra s novým vozem. Na Jänner stříbrný
     10.1.2008 10:51 - tisková zpráva


OTROKOVICE, FREISTADT – Po osmiměsíční pauze se bývalý účastník mistrovství světa juniorů Pavel Valoušek vrátil za volant soutěžního vozu a na svém oblíbeném uklouzaném povrchu dokázal při zimní Jänner Rallye vybojovat vynikající druhé místo, když byl jediným z více než stočlenného startovního pole, který byl schopen držet krok s pozdějším vítězem Václavem Pechem.

 

Do rakouské soutěže, která zahajovala letošní ročník českého šampionátu, odstartovala posádka Pavel Valoušek – Zdeněk Hrůza se zbrusu novým Mitsubishi Lancer Evo IX, které se stavělo během uplynulých měsíců v dílnách týmu Racing Activities Mládek. Je to poprvé v mé kariéře, kdy nebudu startovat s půjčeným, ale vlastním vozem, na jehož stavbě jsem se podílel. Společně s kamarády z Plzně se nám podařilo dostavět soutěžní auto ještě před Vánocemi, takže týden před Jännerem jsme mohli na Špičáku najezdit zhruba testovacích 120 kilometrů,“ prozradil Valoušek.

 

A že se tento test vyplatil, dokázal Valoušek hned na úvod Jänner Rallye, kdy ujel veškeré konkurenci doslova ‘o parník.’ Na prvních dvou rychlostních zkouškách nadělil všem soupeřům od půlminuty výše. Hned od začátku se nám podařilo chytit dobré tempo, jelo se nám dobře, neměli jsme žádné větší krize. V cíli jsem byl překvapený, že jsme konkurenci ujeli o tolik, protože jsem rozhodně nejel naplno,“ řekl po úvodních testech Pavel Valoušek.

 

V obdobném duchu se nesly i rychlostní zkoušky druhé sekce. Po pátém testu měli Valoušek s Hrůzou náskok na svého největšího soupeře Václava Pecha již více než čtyřicet vteřin! S přibývající tmou však začal plzeňský pilot zrychlovat a postupně po vteřinkách snižoval Valouškův náskok. Ten se po poslední páteční zkoušce smrskl jenom na šest vteřin, přesto znamenalo vítězství v první etapě pro ‘Valdu‘ zisk historicky prvních devíti bodů v rámci nového bonusového systému hodnocení MMČR.

 

„S výsledkem první etapy jsem hodně spokojený. Udělali jsem sice dvoje hodiny, při kterých jsme ztratili trochu času, ale i tak jsme si v klidu dokázali pohlídat první příčku a získali tak první body do šampionátu. Auto i celý tým fungují špičkově, na zítřejší souboj s Vencou Pechem se hodně těším,“ řekl v cíli první etapy Pavel Valoušek.

 

Jak se mladému otrokovickému pilotovi podařil vstup do první etapy, tak se podobně vedlo v sobotu Pechovi. Hned na úvodním testu nadělil Valouškovi sedmnáct vteřin a dostal se do čela, na další zkoušce mu to však ‚Valda‘ vrátil. Na první zkoušce se nám nepodařilo dostat do správného rytmu. Václav nám trochu ujel, ale budeme se pokoušet s ním držet krok. Uvidíme, jak se vyvinou další zkoušky. Vašek teď dává nové gumy, my musíme pokračovat na starých,“ řekl v přezouvací a tankovací zóně po RZ 14 Valoušek.

 

Druhé opakování těch samých sobotních zkoušek potvrdilo Valouškova slova. Na obou testech dostal od vítězného Pecha více než půl minuty a rázem bylo po nadějích na vítězství. Bohužel, starší pneumatiky byly hodně znát. Hodně jsem se s autem pral, na výjezdech ze zatáček skoro vůbec neodjíždělo. Ještě nás čekají poslední dvě rychlostní zkoušky o délce skoro 60 kilometrů, stát se může všechno,“ prozradil v servisu před závěrečnými zkouškami Valoušek.

 

Předposlední, osmadvacetikilometrová zkouška Gutau-Tragwein, měla ukázat, zda má Valoušek ještě šanci zabojovat o vítězství. Při rozhodování o volbě pneumatik nakonec otrokovicko-telčská posádka zvolila, obdobně jako většina soupeřů, pláště s hroty. Ani dvě nové pneumatiky však k přiblížení se Pechovi nepomohly.

 

„Zkoušeli jsme jet trochu svižněji a postrašit Vencu Pecha. Jel ale hodně rychle; podařilo se nám sice trochu stáhnout ztrátu, nebylo to ale tolik, kolik bychom potřebovali. Poslední zkoušku už pojedeme víc na jistotu, trať je navíc z poloviny na asfaltu, takže se ještě více ničí pneu s hroty,“ řekl po předposlední zkoušce Valoušek.

 

Poslední průjezd nejdelší zkouškou soutěže už pořadím příliš nezamíchal, otrokovický pilot navíc dokázal za sebou udržet i v rámci druhé etapy mocně finišujícího Raimunda Baumschlagera, a tak si k zisku 33 bodů připsal i dalších 6 bonusových. Jsem maximálně spokojený.  Třičtvrtě roku jsem nezávodil, vůbec jsem nečekal, že bychom mohli být výsledkově tak vysoko. Po včerejším úvodu jsem zkoušel držet krok s Vaškem Pechem, ale hlavně dneska byl hodně rychlý a nestačili jsme mu,“  řekl v cíli Pavel Valoušek.

 

Společně se Zdeňkem jsme s výsledkem i výkonem spokojeni. Auto až na malé škrábance zůstalo celé, pěkně jsme si zazávodili. Chtěl bych poděkovat celému týmu Racing Activities Mládek v čele s Michalem Mládkem a šéfmechanikem Alešem Homolkou i našemu ledovému špionovi Michalu Horovi, vedle kterého se vystřídali Michal Mládek a Láďa Tichý, i společnosti KAPS Transmissions, která nám svou podporou start na Jänneru umožnila.

 

Na poslední chvíli dokončený vůz fungoval špičkově a po celý náročný závod jsme neměli žádné problémy,“ dodal na závěr Valoušek.

 

Nad dalším startem mladé posádky však zatím visí otazníky. Všechno bude záležet na sponzorech i na případných nabídkách ze zahraničí. Zatím uvažujeme nad startem na Valašské Rallye koncem března, další případné starty jsou momentálně v jednání,“ naznačil Valoušek, že účast v kompletním seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích není jistá.

 

Podobně jako v loňské sezóně se však stáj Racing Activities Mládek nebude starat pouze o starty Pavla Valouška. Při stavbě ‚Valdovy‘ devítky se ale ukázalo, že postavit auto na špičkové úrovni trvá delší dobu, než se původně očekávalo. Proto se tým rozhodl, že druhý vůz bude pořízen ze zahraničí. Opět se bude jednat o osvědčené Mitsubishi Lancer Evo IX, které pochází od jednoho z nejlepších úpravců vozů této značky - Ralliart Italy.

 

Obdobně jako v loňské sezóně čeká druhý týmový vůz velice náročný program. V mezinárodním mistrovství České republiky v automobilových soutěžích s ním bude startovat velmi rychlý a divácky atraktivní Michal Fiala, v šampionátu rallysprintů pak bude s tímto speciálem obhajovat mistrovské stříbro další západočeský pilot Viktor Szabó.

 

 

www.pavel-valousek.com


 
 
Fotogalerie:   Janner Rallye 2008 - foto Vladislav Maschl

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose