www.car.cz
 

A1GP: Engeho v Taupu doplní vyléčený Jarek Janiš
     15.1.2008 13:39 - tisková zpráva


Jarek Janiš doplní Tomáše Engeho na soupisce českého týmu A1GP – Světového poháru motorsportu ve víkendovém dvojzávodě v Taupu. Čtyřiadvacetiletý závodník se už dostal ze zdravotních potíží, které způsobila srpnová vážná havárie v závodě LMS ve Spa. Na Novém Zélandě nastoupí v pátečních jízdách nováčků. Zkušeného Engeho opět čeká hlavní náplň – především bitva o další body v obou nedělních ostrých jízdách.

Janiš, starší bratr Erika, který sezonu 2007/2008 pro Česko rozjížděl, už v A1GP působil, nicméně podle předpisů může stále absolvovat tréninky pro takzvané rookie. Pilot i šéf týmu Antonín Charouz berou novozélandské jízdy především jako zkoušku, nakolik je Jarek v pořádku. Především jeho páteř, pochroumaná nárazem do bariéry v zatáčce Eau Rouge ve Spa. Mladý Čech s vozem Spyker nezaviněně boural poté, co v plné rychlosti praskla pneumatika.

Tomáš Enge doufá, že se mu podaří nejméně bodovat jako v předchozím podniku A1GP. V čínské Žuhaji byl ve Sprintu pátý a v Hlavním závodě dojel osmý. Byl to on, kdo loni v Taupu reprezentoval Českou republiku, takže okruh v malebném prostředí ostrovní země dobře zná. Jakmile se dá Tomáš do vzpomínání, připomene, že před rokem mu rychlost na Nové Zélandě rozhodně nechyběla. O úspěch jej připravilo poškozené přední křídlo ve Sprintu a pak potíže při povinné zastávce v boxech. Tomášovy časy v Hlavním závodě patřily k nejlepším.

Závod A1GP je pro novozélandské organizátory podnikem roku. Okruh (www.tauporacetrack.co.nz) byl před loňskou premiérou Světového poháru motorsportu zmodernizován, takže splňuje všechny požadavky moderních závodních tratí. Původní dráha měřila jen 1,4 km, v současnosti má 3,5 km. Závodí se na něm v protisměru hodinových ručiček, má 13 zatáček a hlavní rovina měří 830 m. Pořadatelé přišli s jednou novinkou – na konci rovinky postavili ostrou šikanu, která by měla přinést více předjíždění.

Novozélandský dvojzávod, jenž uzavře první polovinu sezony A1GP, odvysílá Česká televize. Záznam obou závodů pustí na svém programu ČT4 Sport v neděli 20. ledna v 11.05.

A1GP v Taupu našeho času
Sprint
– sobota 19. ledna 23.00
Hlavní závod – neděle 20. ledna 3.00
Livetiming: www.a1gp.com

Tomáš Enge: „Díky závodům A1GP jsem poznal řadu atraktivních míst, nicméně Taupo a celý Nový Zéland, to je něco výjimečného. Moc se tam těším. Přírodu mám nesmírně rád a v této zemi, pro Čechy tak vzdálené, je nesčetně krás. Závodit v takovém prostředí je velkým zážitkem. Trať se mi zalíbila již při loňské premiéře a naše rychlost byla vysoká. Jen poškozené křídlo a technické potíže v boxech zabránily bodovaným výsledkům. V případě, že se nám potíže vyhnou, mohli bychom být docela vysoko. Nová šikana na konci hlavní roviny by měla přispět k ještě větší zajímavosti závodů. Diváci se mají nač těšit. V retardéru se totiž zajisté odehrají velké boje.“

Jarek Janiš: „Jsem moc rád, že po dlouhodobém léčení a rehabilitaci páteře se opět cítím fit a můžu řídit závodní auto. A ještě k tomu formuli A1GP. Mé jízdy v Taupu poslouží především zkoušce, jak na tom po přestávce jsem a samozřejmě také mohu pomoci Tomášovi s nastavením vozu pro kvalifikace a závody. Po pauze od srpnové nehody ve Spa se už za malý volant velmi těším.“

Antonín Charouz, šéf týmu: „Jarek už je v pořádku, takže dostane v Taupu prostor. Všichni doufáme, že jeho zdravotní stav bude bezvadný i po novozélandských jízdách. Tomáš tam byl loni velmi rychlý, proto věřím, že to o víkendu zopakuje a získáme bodovaná umístění jako v předchozích závodech v Číně.“

Kniha A1GP World Cup of Motorsport Season 2006/07
Bezmála sto šedesát stran kvalitního křídového papíru přináší stovky barevných fotografií z loňské sezony formule A1GP. Publikace představuje Světový pohár motorsportu v jeho typické podobě – jako pestrý a vzrušující svět špičkových automobilových závodů. Autorem všech obrázků je úspěšný český fotograf Adolf Zika (www.zika.cz). Vedle jeho působivých fotografií je pro fanoušky nachystáno i mnoho čtení v angličtině.
O závodech, jezdcích, týmech i o zákulisí stále populárnějšího šampionátu. Úplné výsledky jsou samozřejmostí.
Autor i jeho tým, který se na knize podílel, došli při práci k jedné zajímavosti. Adolf Zika byl jediným členem české reprezentace, který byl na všech závodech! Bylo to dáno tím, že skupina mechaniků a techniků se průběžně měnila, stejně tak i jezdecká soupiska. Zato sám fotograf musel být všude, protože potřeboval „materiál“ z kompletní sezony.
Prodej knihy: www.bpa.cz

Bodový stav po 8. z 20 závodů
1 Switzerland 79
2 France 60
3 New Zealand 59
4 Great Britain 48
5 South Africa 47
6 Netherlands 41
7 Ireland 39
8 Germany 37
9 China 28
10 India 27
11 Brazil 22
12 Mexico 17
13 Canada 10
14 Czech Republic 10
15 Italy 4
16 Portugal 2
17 Australia 2
18 Malaysia 2
19 USA 2
20 Lebanon 0
21 Pakistan 0
22 Indonesia 0
Internet: www.a1gp.com

A1GP 2007/2008
30. září 2007 Zandvoort, Nizozemí
14. října 2007 Brno, Česká republika
25. listopadu 2007 Sepang, Malajsie
16. prosince 2007 Žuhaj, Čína
20. ledna 2008 Taupo, Nový Zéland
3. února 2008 Sydney, Austrálie
24. února 2008 Durban, JAR
16. března 2008 Mexico City, Mexiko
13. dubna 2008 Šanghaj, Čína
4. května Brands Hatch, Velká Británie
Internet: www.a1gp.com

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Best photos from motorsport © V.Rozanek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose