www.car.cz
 

Okruhová sezóna 2007 se stala minulostí
     26.1.2008 23:34 - Vladimír Rožánek


V našem mistrovství na okruzích dominovaly vozy DTM. Mercedesy opět nezklamaly a vyhrávaly skoro vše, co se dalo. Jedinou pořádnou konkurencí se jim v loňském roce stalo Audi A4 DTM, ve kterém se po našich okruzích proháněl i Švéd Ted Björk, kterému patří okruhový titul ve vlastní zemi u tří korunek. Divize 4 nabídla jak sprinty, tak i vytrvalostní závody na tři hodiny. A v obou disciplínách bylo rozhodně na co koukat. Ferrari, Lamborghini, BMW, Porsche, nebo Alfa Romeo, to je jen krátký výčet vozů, jejichž gumy se rozehřívaly vloni na okruzích v Brně, Mostě a slovenských Piešťanech.

Seriál národních formulí do 1400ccm3 nabídl několik nových vozů a bylo zajímavé sledovat, jak si povedou naši mladíci v soubojích s matadory, mezi které patří Igor Lešínský a jeho vrstevníci.

Několik méně povedených představení předvedl skokan Janda, ale vzhledem k jeho nováčkovským problémům máme naději, že se ještě polepší. Skupina D2, nebo-li silné formule opět chyběla, a tak se mohli majitelé těchto krásných vozů prohánět alespoň mezi účastníky Interserie.

Prototypům byla cesta do MMČR zapovězena již v roce 2003 a nic nového se neudálo ani v roce 2007. Startovat ve Sports Car Challenge se nikomu však nechtělo, a tak šance využil v Mostě jen Slovák Bezák s Porsche GT3.

Velmi pěkné závodění nabídl ČP Škoda Octávia Cup, který již nekolik sezón zvedá diváky ze sedadel. Zřejmě nejvýraznější vzpomínkou roku zůstane hrůzostrašná havárie Bareše, Hájkové a Kárného. Začátečníci a ostřílení piloti mohli změřit své síly v BMW 1 Challenge, který už vystrčil své růžky i na zahraniční okruhy a podle nejnovějších informací v tom bude pokračovat i s novým vozem BMW M3, který doplní vylepšené BMW 130i.

Ikdyž úroveň našeho okruhového sportu stoupá, naši diváci hledají cestu na autodromy poněkud málo. Velké návštěvy přitáhlo WTCC v Brně, které hostilo i Formel Masters a Sports Car Challenge. Padesát dva tisíce lidí to už je slušná divácká kulisa. V Mostě patří nejvyšší návštěvnost tradičně Truck Prix. V jednání byla na rok 2008 pro Brno i Le Mans Series, která by jistě do ochozů nějakého toho fanouška dostala, ale prozatím se tato série z Nürnburgringu nestěhuje, tak si musíme na krásné souboje prototypů a GT vozů ještě chvíli počkat, nebo vzít za vděk závody Sports Car Challenge.

Na začátku okruhové sezóny se k nám do Brna podívá Gruppo Peroni, které přivedlo do Brna v loňském roce Audi TT-R, Chryslery GT a chybět tentokrát nebudou ani prototypy a cestovní vozy. Pak nás čeká DMV v Mostě a v letních měsících Haigo a Interserie. Brno se zaplní o WTCC víkendu a tradičním klání FIA GT. Mostecké svahy naplní Czech Truck prix a pak již budeme očekávat zakončení sezóny na autodromu v Brně.

Vláďa Rožánek


 
 
Fotogalerie:   Best photos from motorsport © V.Rozanek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose