www.car.cz
 

Valašská rally se v závěru března vrací do velkého šampionátu!
     6.2.2008 12:59 - tisková zpráva


Druhým podnikem seriálu Mediasport Mezinárodní Mistrovství České republiky v rally 2008 bude XXVII. ročník Valašské rally 2008 s centrem ve Valašském Meziříčí. Populární valaška se uskuteční v termínu 28. – 29. března 2008 po dvouleté odmlce jako dvoudenní „velký“ mistrovský závod, který je rovněž započítáván do Mistrovství České republiky juniorů v rally a Dámského poháru v rally 2008.

 

Jak se stalo již tradicí, Valašská rally se opětovně uskuteční jako Memoriál Jiřího Sedláře. Nejvýznamnější automobilová rally na Valašsku a Vsetínsku odstartuje v pátek 28. března v 16:50 hodin z valašskomeziříčského náměstí. Již první den si přijdou na své milovníci rychlých kol a dramatických okamžiků včetně nádherných soubojů o drahocenné vteřiny na rychlostních zkouškách.

 

Neměnná je i v letošním roce spolupráce s partnerským městem Valašské Meziříčí a to z důvodů, že ze strany zastupitelů a rady města jsou Valašské rally vytvářeny takové podmínky, které zajistí centrum rally přímo v centru města včetně dostupnosti servisního areálu bez jakékoliv dojezdové vzdálenosti pro diváky. Místo startu – valašskomeziříčské náměstí – je obklopeno celou řadou významných historických budov, které připomínají průběh historie města.

 

Ředitelství Valašské rally bude mít své zázemí v prostorách Městského úřadu ve Valašském Meziříčí, zde se nachází i tiskové středisko s potřebným servisem pro práci novinářů a médií. Město Valašské Meziříčí si významně cení popularity Valašské rally a tím i spojení s městem, kdy jsou vytvářeny podmínky nebývalé propagace a reklamy město jako hostitele rally. Významnou podporu organizátor získal od Zlínského kraje, na jehož území se rally z velké části uskutečňuje.

 

Samotná rally včetně jednotlivých seznamovacích jízd, administrativních a technických přejímek se uskuteční v průběhu necelých 4 dnů, což ocení nejen soutěžní teamy, ale rovněž jednotlivé posádky včetně návštěvníků rally. Seznamovací jízdy jsou naplánovány na středu 26. a na čtvrtek 27. března a jsou povoleny pouze tři průjezdy jednou rychlostní zkouškou za přísného dodržování podmínek silničního provozu.

 

Organizátor AutoMotoKlub Rallye Sport – Vsetín (občanské sdružení) bude jednotlivé seznamovací jízdy organizovat a bude kontrolovat podmínky dodržování pokynů k seznamovacím jízdám. V době konání seznamovacích jízd nebude veřejnost dopravními omezeními dotčena a rovněž budou v provozu všechny autobusové linky podle jízdního řádu.

 

V těchto dnech probíhají intenzivní jednání organizátora rally s mnoha obcemi a  městy kudy vede trať Valašské rally 2008, ohledně upřesnění průjezdu a zajištění dopravní obslužnosti obyvatelstva, průjezdy autobusových linek, neboť se jedná u I. etapy o páteční podvečer – návrat studující mládeže do místa bydliště, doprava občanů z pracovního procesu a mnoho dalších aspektů, které je nutné tzv. doladit.

 

Valašská rally získala po dobu své existence poměrně silné a velmi významné postavení mezi automobilovými podniky v České republice. Nezanedbatelný podíl na popularitě sehrávají sdělovací prostředky a média. Kolem tratí rychlostních zkoušek se shromažďují tisíce a tisíce motoristických nadšenců a příznivců, kteří patří svým způsobem k dění rally a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru.

 

Trať letošního ročníku Valašské rally 2008 měří celkem 501,60 km a obsahuje 13 rychlostních testů v celkové délce 177,71 km. Rally se skládá ze dvou etap (pátek a sobota) a ze čtyř sekcí. Nejdelší rychlostní zkouška bude měřit 15,75 km a tuto budou posádky absolvovat jako jedinou se třemi průjezdy, zatímco nejkratší měří 11,08 km.

 

Trať Valašské rally kromě Zlínského kraje zavede soutěžní posádky do Moravskoslezského kraje a rovněž Olomouckého kraje se částečně u dvou rychlostních zkoušek dotkne. Vybrané rychlostní zkoušky prověří schopnost posádek na trati a jejich automobilovou techniku. Vzhledem k termínu uskutečnění rally musí posádky počítat s nástrahami nastávajícího jarního počasí, zejména v lesních úsecích a se zbytky posypu v zatáčkách na komunikacích po zimním období.

 

Nově je připravováno i servisní parkoviště z důvodů předpokládaného počtu přihlášených posádek. Tradičně zůstává administrativní a technická přejímka v Autocentru Lukáš s.r.o., Valašské Meziříčí – Bynina, kde bude uzavřené parkoviště mezi jednotlivými etapami a v závěru rally. Přejímky proběhnou v pátek 28. března od 7:30 do 15 hodin.

 

Není bez zajímavostí, že Valašská rally vzhledem k termínu pořádání má v páteční etapě zařazenu jednu noční sekci, když konkrétně tři rychlostní zkoušky proběhnou za tmy. Noční průběh rally zvyšuje svým způsobem adrenalin a pro diváka pohled na rozžhavené brzdící kotouče znamená značné divácké nadšení.

 

Součástí předstartovní horečky bude i doprovodný program rally, který proběhne přímo v místě startu rally na náměstí ve Valašském Meziříčí a je připravován ve spolupráci se Střediskem volného času DOMEČEK Valašské Meziříčí. Vystoupí mimo jiné hudební skupina, dětský dechový orchestr, romská taneční skupina a jako lahůdka je připraveno vystoupení skupiny bubeníků!

 

V místě startu a cíle budou rovněž vystavena současná i historická vozidla různých kategorií.

 

 

 

Ve Valašském Meziříčí 1. února 2008                                tiskové středisko

                                                                                      XXVII. Valašská rally 2008


 
 
Fotogalerie:   Winter Trial 2008 - Autodrom Most - foto Petr Bača

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose