www.car.cz
 

Ocenění časopisu TopGear - Audi R8: Auto roku 2007
     13.2.2008 21:29 - tisková zpráva


Supersport Audi R8 získal prestižní titul Auto roku 2007, které uděluje magazín TopGear, nejprodávanější motoristický titul ve Velké Británii. Na volbě „Auta roku“ se podílí odborná porota z časopisu TopGear a také ze stejnojmenné televizní show stanice BBC, kterou po celém světě sleduje na 350 milionů diváků.

 

Ceny anglického časopisu TopGear jsou určovány demokratickou volbou, při níž dochází k bouřlivým diskusím a hádkám. Hlavní slovo však mají na slovo vzatí odborníci Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May, kteří jsou hlavními postavami televizní show a pravidelnými přispěvateli časopisu, v němž mají své stálé rubriky. Do jejich sporů zasahuje i záhadný testovací řidič televizní show, „bílý Stig“ (v počátcích show byla tato postava temná, černá).

 

Jeho postava dokonale symbolizuje skutečnost, že TopGear je pro skutečné fanoušky rychlých automobilů a špičkové techniky vůbec. Říká se, že Stig, který před kamerou nikdy nepromluví a nikdy nesejme svou přilbu, není člověk, ale robot, řízený technologiemi kosmického věku.

 

Kromě Británie vychází časopis TopGear také v už téměř dvaceti jazykových mutacích včetně české verze.

 

R8 jako první model Audi s motorem umístěným uprostřed kombinuje dlouholeté zkušenosti ingolstadtské automobilky z motoristického sportu s úchvatným designem a technologickým know-how nejvyšší úrovně. Vysokootáčkový podélně umístěný osmiválec V8 FSI o výkonu 309 kW (420 k) pohání všechna čtyři kola prostřednictvím systému quattro a ve spojení s ultralehkou hliníkovou karoserií vystavěnou na prostorovém hliníkovém rámu Audi Space Frame je zárukou zcela výjimečné dynamiky Audi R8:

 

zrychlení z nuly na 100 km/h za 4,6 s a nejvyšší rychlosti 301 km/h. Nejvyšší točivý moment 430 Nm je k dispozici v rozmezí 4300 - 6000 min-1, v širokém pásmu 3500 - 7600 min-1 neklesá pod 90 procent této hodnoty.

 

Kromě ocenění časopisu TopGear obdržel tento „vůz snů“ i řadu dalších cen. Britským magazínem Autocar byl oceněn jako nejlépe ovladatelný a také jako nejrychlejší vůz roku 2007. Německý časopis Autobild mu udělil titul „Sportovní vůz roku“ a podobně získal i cenu „Auto Trophy 2007“ v kategorii sportovních vozů od časopisu Auto Zeitung.

 

Od magazínu Playboy obdržel titul „Vůz roku 2008“ a asociace Automobile Journalists Association of Canada (AJAC) udělila R8 dvě ceny, titul nejlepšího prestižního vozu a „nejobdivovanějšího“ vozu roku 2008. Dva tituly dostal i od amerického časopisu Automobile Magazine, který jej jmenoval vozem roku a (nejlepší) konstrukcí roku.

 

Celá anketa Auto roku je k dispozici v aktuálním vydání českého magazínu TopGear.

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Setkání mistrů motoristického sportu, (c) 2008 - Milan Spurný

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose