www.car.cz
 

Jak vzniká stříbrná fotografie pro Zlaté oko
     22.2.2008 13:02 - tisková zpráva


Ani ve třetím ročníku fotografické soutěže Zlaté oko nechyběl mezi oceněnými autory Petr Frýba. Po loňském vítězství převzal letos ocenění za druhé místo. Nebude jistě bez zajímavosti, když si přiblížíme proces vzniku úspěšné fotografie a cestu, která jejímu vzniku vedla…

 

Rozmach digitalizace otevřel cestu ke kvalitním fotografiím širokým řadám sportovních fanoušků. Na každé rychlostní zkoušce vidíme množství amatérských lovců prchavých okamžiků, ale opravdu špičkový záběr se stále rodí doslova v prachu cest a potu tváře. Nevěříte? Vyprávění Petra Frýby ze Sardinie vás o tom přesvědčí: „Letošní oceněná fotografie mne stála opravdu mnoho sil. Začalo to tím, že z předchozí erzety jsme odjeli později a cestou k té následující jsme zabloudili. S hrůzou jsem zjistil, že k plánovanému místu to mám ještě dva kilometry. Z auta jsem vyskakoval připravený na předem vytipovanou variantu "Brod" v sandálech a kraťasech. Po trati již jezdili předjezdci a tak přišla na řadu varianta „Zoufalý orientační běžec“. S patnáctikilovým batohem na zádech a mapou v ruce jsem se vydal do nerovného souboje se sardinskou přírodou. Kdo tam byl, ví o čem mluvím. Přes všechny zkratky, které byly delší, ale zato vedly horší cestou, mohu říci, že jsem zvítězil. Ujelo mi sice asi deset aut, dvakrát jsem se musel vracet kvůli nepřekonatelnému plotu a nohy jsem měl sedřené od trnů, ale doběhl jsem na vybrané místo přesně před příjezdem Marcuse Gronholma. Za všeobecného veselí všech okolních diváků jsem se razantně vřítil dopostřed řeky, abych po deseti metrech opět začal spěšně couvat. S neoprenem na potápění moje varianta "Brod" nepočítala. Dále se odvážil jen fanoušek, kterého vidíte na fotografii. Dost možná, že se mnou měl soucit a na místě zůstal kvůli mně. Jen díky němu vznikla tato zajímavá fotka, na které se mi líbí její otevřený konec ...“, vzpomíná na hektické okamžiky při soutěži mistrovství světa na středomořském ostrově. My si ještě dnes můžeme pouze domýšlet, zda se zmíněnému fanouškovi po průjezdu finského démona podařilo z jeho miniaturního aparátu jeho vytoužený záběr později vydolovat.

 

Petru Frýbovi se to podařilo a vynaložené úsilí došlo před pár dny odměny. „Chtěl bych poblahopřát Martinu Strakovi k vítězství. V minulých ročnících byl třetí i druhý, takže si první místo jistě zasloužil,“ složil Petr poklonu svému letošnímu pokořiteli.

 

Také Petr „bodoval“ ve všech třech předchozích ročnících Zlatého oka a potvrdil stabilní kvalitu svých fotografií, která není dána pouze náhodou jednoho hvězdného záběru, ale pečlivou přípravou a trpělivostí. O tom se ostatně mohou již několik let přesvědčit čtenáři časopisů Rally, Formule, Svět Motorů, Motorsport Magazínu, deníku MF Dnes, webových serverů Autosport.cz, Vrchy.com nebo Motorsport-review.

 

Vedle toho je Petr Frýba oficiálním fotografem Švédské a Norské rallye v mistrovství světa, okruhového Octavia Cupu a Mosteckého autodromu. Spolupracuje rovněž s řadou předních soutěžních i závodních týmů a agentur.

 

TZ


 
 
Fotogalerie:   Úspěšné BMW Engeho a Vojtěcha se dostalo do muzea v Lánech, foto BPA

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose