www.car.cz
 

Vnimánije! Baja Severnyj Les odstartovala!
     23.2.2008 14:06 - tisková zpráva


Po včerejších přejímkách dnes odstarovala 6. Northern Forest Baja 2008, která je letos kandidátským závodem do stále kvalitnějšího seriálu International Baja Cup.

Specifická je tato baja už jen tím, že se jede v Rusku – zemi neomezených možností! :-) Další specifikum je v tom, že se jako asi jediný závod tohoto druhu jede na ledu a sněhu. Bohužel letošní počasí, kdy jsou teploty zde v okolí St. Peterburku lehce okolo nuly závodu moc nepřeje, ale v okolních lesích je stále sněhu dost. Loni zde bylo mínus třicet a byl vůbec problém nastartovat závodní auta. To nás „bohužel“ letos nečeká. Uvidíme jak bude vypadat trať zítra!

Dnešní prolog na paralelní trati byl jistě divácky atraktivní a 3km dlouhá trať, která byla zčásti zmrzlá, z té druhé rozbředlá, dala pneumatikám s hroty co proto. Její obhlídka byla povolena den předtím, ale my jsme tou dobou řešili přezutí našeho vozu právě na speciální pneumatiky s hřeby, které jsou povoleny speciálně pro tento závod a tedy jsou k dostání prakticky jen zde od organizátorů závodu.

Startovalo se po dvojicích a areál podobný naší české Sosnové, vzdálený asi 50 km od St. Peterburku byl i přes nepřízeň počasí (déšť se sněhem) plný diváků. Okruh jsme absolvovali ve dvojici s lotyšským jezdcem Janisem Naglisem, kterého dobře známe nejen z Dakaru, ale i jako vítěze několika ročníků Latvian Baja. Proto nás trochu překvapilo, že jsme s naším dieselovým Pajerem projeli cílem o tři vteřiny dříve jak on se svým speciálem Mitsubishi Pajero 4.0 V6. Dalším překvapením pro nás bylo, že rychlejšími byli jen domácí Nissany Borise Gadasina a Ruslana Misikova. Oba jsou vítězi tohoto závodu (Gadasin 2007, Misikov 2004) a když za námi zůstali i další favorité Berkut (vítěz ročníků 05,06) či Novitskyj (mistr Ruska 2007), můžeme být po dnešku spokojeni. O to těžší bude tuto pozici během následujících dní udržet, neboť trať dlouhá 85km se pojede zítra 3x a v neděli ještě 2x v protisměru. Díky počasí můžeme čekat, že se bude kolo od kola zhoršovat a tak ani nechceme v tuto chvíli uvažovat v jakém stavu bude v neděli odpoledne…

No uvidíme! Budeme se snažit pozici udržet a zítra večer vás informovat jak to průběžně zde v náročných podmínkách Ruské zimy vypadá! Fotografie přiložíme bohužel až po závodě, ale věřte, že se máte na co těšit!


Příjemný večer do Čech přeje za

Celý OffROADSPORT tým

Míla Janáček
 
 
Fotogalerie:   Divize 2 - Na okruzích 2008 uvidíme i formule © V.Rožánek

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose