www.car.cz
 

Testy v Essais zahájily sezónu Le Mans Series o tomto víkendu
     2.3.2008 11:46 - Vladimír Rožánek


Již tradiční otevření sezóny čeká o tomto víkendu na fanoušky Le Mans Series, první testy se konají na okruhu Paul Richard, nebo-li Le Castellet ve Francii.

Toto první testování vždy odhalí, jaké možnosti si mohou klást jednotlivé týmy do nové sezóny.

Le Mans Series je, jako již pravidlem, rozdělena na čtyři kategorie, jenž mají samostané hodnocení.

V Kategorii LMP1 startují sportovní prototypy s minimální hmotností 900Kg a maximálně 6000ccm3 atmosferickým motorem. Při použití dieslového agregátu májí účastníci povolen motor s maximálně 5500ccm3, který využívá například Peugeot 908 HDi Fap. mezi přihlášenými figurují staré známé tváře. V týmu Peugeot odstartují Marc Gene, Lamy, Minassian a Sarrazin. Tým Audi, který do LMS nasadí nově i své prototypy Audi R10 TDi má také skvělé obsazení. Capello, Mc Nish, Prémat a Rockenfeller už májí nějaký ten úspěch v kapse. Nás těší, že opět startuje tým Charouz Racing systém s dvojicí Charouz jun. a Steffan Mücke na prototypu Lola Aston Martin. Ovšem konkurence houstne a o titul soupeří i další známé týmy Rollcentre Racing, Epsilon, Pescarolo nebo Creation Autosportif.

Kategorie LMP2 patří slabším prototypům do 3400ccm3 a maximálním počtem osmi válců. Povolen je rovněž turbo motor s maximálně 2000ccm3.

Do této kategorie se loni navrátil úspěšně tým Horag Motorsport ze Švýcarska, který své první evropské kroky zaznamenal v Interserii, tehdy ještě s prototypy Ferrari 333 SP, nebo Horag BMW. Konkurence však vzrostla o velmi úspěšný vůz Porsche RS Spyder. Nasadí ho jak tým Essex ( Elgaard, Nielsen ), tak i Nizozemský Van Merkstein Motorsport, který do horkého sedadla nalákal i Jose Vestappena.

Pokračovat bude letos i Kruse Schiller Motorsport s prototypem Lola a motorem Mazda. Embassy nasadí dva vozy Zytek a o své místo v Evropě se poperou i Racing Box s Lucchini a Bruichladich Motorsport s Radicalem SR9 Aer. Překvapivě se ukáže i švýcarský tým Speedy Sebah s Lolou Coupé Judd.

V kategorii LMP GT1 opět slunce nevyjde. Na startu se bude objevovat jen několik velkých GT vozů a na čele by se rádi viděli Peter Kox a Rus Rusínov, kteří pro Le Mans zakoupili vůz Lamborghini Murcielago R-GT. Ke stálicím patří vůz Sallaen S7-R Ford a v týmu Modena vyrazí na startovní rošt Tomáš Enge s vozem Aston Martin DBR9.

Nejobsazovanější kategorií bývala LMP GT2, kde startují početné kolony vozů Porsche a Ferrari GT2. Letos to zůstane nezměněno. O titul se poperou vozy Porsche 997 RS, Ferrari 430 GT a Aston Martin Vantage V8. Svou špatnou reputaci se pokusí vylepšit vůz Spyker C8 Laviolette. Mezi piloty uvidíme J.P. Bellocka, který v loňském ročníku jezdil s truckem, Toma Coronela, Petera Dumbrecka, či Rusa Alexeje Vassilieva.

Z loňského kalendáře vypadla Valencie a v Brazílii se tento šampionát také neobjeví. Spekulovalo se i o vypadnutí Nürnburgringu, který mělo nahradit Brno, ale pro tento rok v kalendáři zůstal německý okruh.

Kalendář Le Mans Series 2008:

  • 2-3 Března Testy v Essais - Paul Ricard (F)
  • 4-5-6 Dubna 1000 KM de Catalunya (E)
  • 25-26-27 Dubna 1000 KM de Monza (I)
  • 9-10-11 Května 1000 KM de Spa (B)
  • 15-16-17 Srpna 1000 KM du Nürburgring (D)
  • 12-13-14 Září 1000 KM de Silverstone (GB)
  • Vláďa Rožánek

    Le Mans Series 2008

     

     

     


     
     
    Fotogalerie:   LE MANS ENDURANCE SERIES Valencie © DDPI

     
     

    © 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose