www.car.cz
 

Závodnické tažení patnáctiletého Marka Frieda v roce 2003
     tisková zpráva


Smolný Peugeot 106

Po mnoha testovacích kilometrech se měl Marek s vozem předvést při prvním okruhovém klání na domácí půdě v Brně. „Budu střídat dva Fordy Fiesta ve vytrvalostním závodě a sprint pojedu s Peugeotem,“ informoval před víkendem Marek. Závodění s ním se ovšem nedočkal, motor speciálu Peugeot 106 vypověděl službu a i přes veškerou snahu se již nepodařilo zajistit náhradní díly z Francie. „Samozřejmě mě to mrzí, budu bojovat alespoň v Poháru Ford Fiesta Cup,“ řekl Marek.

První vítězství

S vozy Ford Fiesta se dokonale sžil a pravidelně okupoval stupně vítězů, dočkal se i premiérového vítězství v Mistrovství ČR D4 do 1400 ccm. A to na okruhu v Mostě, kde v minulé sezóně zazářil stíhací jízdou z dvanáctého na třetí místo. „Tentokrát to tak dramatické nebylo, přesto jsem měl neskutečnou radost. Celý tým tento úspěch potřeboval,“ hodnotí Marek. Celý kolotoč se představil celkem třikrát v Mostě a dvakrát v Brně, v rámci poháru Ford Fiesta Cup startoval mladý Marek i v závodech dovrchu v Náměšti, Brně a Vsetíně.

Mezi identickými vozy poháru Fiesta Cup získal čtyři vítězství, tři druhá a třetí místa, vyjma dvou technických poruch se Marek objevil vždy v první pětce. „Je to vynikající bilance, Ford Fiesta Cup jsem vyhrál s předstihem dvou závodů. Škoda technických poruch, ty mi ztížily boj v Divizi 4,“ konstatuje Marek.

Nevydařený závěr sezóny

V posledním klání spadajícího do MČR Divize 4 měl Marek technické problémy při testech. „Kvalifikace se nám vůbec nepovedla, nemohl jsem se soustředit. Trochu jsem se obával i auta, zpětně to vidím jako vlastní chybu,“ uznává Marek. I přes kvalifikační neúspěch se Markovi a týmovému kolegovi podařilo v obrovských vedrech postoupit o několik míst vpřed a po třech hodinách vystoupit na stupně vítězů. V krátkém sprintu se Marek blýsknul, nebýt špatné kvalifikace, mohl na tom dle vlastních slov být mnohem lépe: „Byl to nádherný souboj, z patnáctého místa se mi podařilo prodrat až na konečné pěkné šesté místo, ale ani to bohužel nestačilo na titul vicemistra.“

Hodnocení celé sezóny

„Škoda, že jsem nejel sezónu s Peugeotem, bohužel to se v motosportu stává. Jsem rád, že jsme získali vítězství v poháru Ford Fiesta Cup a byli jsme konkurenceschopní v Divizi 4. Musím poděkovat týmu Pfeifer motorpsort, který mi tyto boje umožnil a díky výsledkům se mi otevřela cesta dál. Samozřejmě i s druhým kolegou z vytrvalostních závodů jsme měli hezké výkony a také mu děkuji za možnost společných startů. Z celé sezóny mám dobrý pocit a těším se na příští. Nyní nastává čas jednání o možnostech v příští sezóně a motokárových klání, které jsou nejen přípravou, ale i zábavou,“ říká Marek.

Mistrovství ČR na okruzích, Divize 4 do 1400 ccm

1.BARES Ladislav 149b
2.KLÁSEK Miroslav 92b
3.VOJTĚCH Tomáš 91b
4.FRIED Marek 87b

Ford Fiesta Cup
1.FRIED Marek 199b
2.BAREŠ Ladislav 161b
3.HONZÍK Jaroslav, jr. 154b
4.KLÁSEK Miroslav 108b
tisk info
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose