www.car.cz
 

Petr Bílek v Greinbachu (opět) sahal po triumfu
     Pavel Jelínek


Jako již několikrát dříve byl Petr Bílek také 20. června v Greinbachu pouze pověstný krůček od zlatého věnce, který by byl jeho prvním v MMČR. Opět mu ale nepřálo štěstí a krátce od cílové vlajky klesl na druhé místo mezi „šestnáctistovkami“.

            Před závodem udělal Petr po dohodě s motorářem, kterým je známý ladič Fuchs, drobné změny v nastavení motoru. Kvůli mokré trati se ale viditelné zlepšení nedostavilo.
 
            Po noční bouřce byla trať zkrácená. Pořadatelé vynechali šotolinovou část a závodníci tak kroužili po asfaltovém okruhu, který s výjimkou jedné „kosy“, kde se řadilo z pátého rychlostního stupně na prvý, připomínal dráhu pro vozy NASCAR.
            Měřené tréninky se Petr zpestřil „hodinami“. „Odstartoval jsem a vjel do první zatáčky. Trochu jsem to přehnal a  protože jsem měl studené gumy, tak jsem se tam přetočil,“ vzpomíná jezdec na začátek dne.
 
            První rozjížďku, která se jela v dešti, vyhrál. Obul „mokré“, vlastnoručně prořezané pneumatiky a soupeřům výrazně připomněl, že obzvláště v Rakousku se s ním musí vždy počítat. Před druhými rozjížďkami se mu zdálo, že již není na trati tolik vody a obul „suché gumy“. Opět vyhrál t získal tak pouze 2 body (minimální počet) zaručující pole position. Rozhodl se ale startovat také ve třetích rozjížďkách. Na „mokrých“ pneumatikách však na startu „prohrabal“ a navíc nemohl zařadit druhý rychlostní stupeň v optimální chvíli. Do vedení se tak dostal Sýkora a Bílek mu výhru v rozjížďce nechal. Nemělo cenu s ním neuváženě bojovat se zvýšeným rizikem havárie a ztratit tak slibně rozjetý závod.
 
            Ve finále odjela bílá felicie bezchybně z PP a ujala se vedení. Druhé místo ze startovního roštu uhájil Hlaváč, stejně jako Sýkora třetí. Bílek si vytvořil náskok asi 100 metrů, který již jen udržoval. Čtyři a půl z pěti finálových okruhů odjel Petr bez potíží první. Pak se ale prokázala stará pravda, že každý závod končí v cíli a motor začal jít pouze na tři válce. Této situace využil druhý Hlaváč a premiérově zvítězil v MMČR. „Asi se do motoru dostala voda jako v Sosnové. Pravděpodobněji ale odešla svíčka. Po čtyřech kolech jsem již doufal, že vystoupím na nejvyšší stupínek,“ uvažuje jezdec o smolné události. „Zůstat stát 20 metrů před cílem ale naštve víc,“ dodává však vzápětí a dává tak najevo částečnou spokojenost se stříbrným věncem.
 
            Další závod se jede 15. července v Maďarsku na okruhu Nyirad, což je mistrovství Rakouska a SEZ. Kromě krátkého odpočinku u Balatonu se Petr těší také na počasí, které by již mohlo být skutečně letní, aby se ukázala veškerá síla jeho šestnáctiventilové felicie.
 
Výsledky divize 1A.
  1. Hlaváč (CZ/Škoda Felicia)
  2. Bílek (CZ/Škoda Felicia)
  3. Sýkora ml. (CZ/Peugeot 106)
  4. Ch. Petrakovich (A/VW Polo)
  5. Srb (CZ/VW Polo)
 
Martin Singr

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose