www.car.cz
 

Je tady jeden z nejtěžších závodů sezóny nejen Porsche cupu - Monako
     22.5.2008 22:42 - tisková zpráva


22.05.2008

Pro některé největší zážitek sezóny, pro jiné mimořádně obávaný víkend – Porsche Mobil 1 Supercup rozezvučí motory okruhových speciálů v metropoli monackého knížectví, Monte Carlu. Světoznámé město překypující luxusem, každoročně díky Formuli 1 přiláká do svých ulic davy fanoušků a návštěvníků. V této neopakovatelné atmosféře na nejznámějším okruhu na světě, svedou piloti Porsche Mobil 1 Supercupu mimořádně těžkou bitvu o body.

Jiří Janák se při charakteristice Monaka neřadí ani do jednoho z výše uvedených radikálních názorů. Ale kdyby měl tu možnost, z itineráře závodů by asi Monte Carlo vypustil. V jeho loňské premiére mu plány protla kolize, které se i „díky“ téměř nulovému manévrovacímu prostoru nemohl vyhnout. S proraženým chladičem dával klání sbohem přibližně v polovině klání.

„Profil zdejší tratě mi vůbec nesedí a moje loňská nevydařená premiéra mi na sebevědomí moc nepřidá. Tady je mnohem obtížnější najít správné brzdné body a přejezdy zatáček, bez čeho není šance na úspěch. Trať je mimo tréninky či závody otevřená běžnému provozu, a proto najít ideální průjezdy zatáčkami je téměř nemožné. Takže to opět bude o obrovském štěstí,“ řekl Jirka.

Téměř 3,5 km dlouhý okruh je nejpomalejší ze všech. Úzký profil tratě plný zatáček, nedává pilotům příliš prostoru na předjíždění. Základním pilířem, na kterém bude možné stavět další úspěch, bude bezpochyby volný trénink. Samotná kvalifikace bude pak více než kdeloliv jinde, nejdůležitější částí závodního víkendu. „Určitě bude rozhodující. Ten, kdo si zajistí pole position a neudělá nějakou chybu, vyhraje závod,“ poznamenal Jirka, jenž oceňuje alespoň jedinečnou atmosféru.

„Je to tady velice impozantí. Žádná jiná trať nám neumožní projíždět kolem nádherných fontán, kasína, přístavu... Velice se mi líbí známa zatáčka Rascasse, opravdu je tu několik fascinujících momentů, jenž alespoň trochu vyváží i nejhorší časový harmonogram ze všech závodních víkendů,“ uzavřel Jiří Janák poznámkou, kterou narážel na jeden „zabitý“ den.

Program Porsche Mobil 1 Supercupu tady totiž začína netradičně již ve čtvrtek volným tréninkem. Kvalifikaci jezdci absolvují v pátek, ale závod je na programu až v neděli. Sobota je tedy pro ně volným, a tudíž i prázdným dnem.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Jarní Most 2008 - a D4, foto BPA Martin Straka

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose